Jump to content

Re: pozdrav


loza

Preporučene objave

Evo komisija gotova oko 12 sati ,ovako nemam status dragovoljca ni hrvi,obolio već tri godine ptsp 100% bolovanje tri dijagnoze ,imam ratni put ,potvrdu boerbenog sektora 370 dana prve crta bojišnice ,zadnje od dr, napisano radno nesposoban,4 dnevne bolnice čin desetnika 141brigada,nalaza glupo da ih nabrajam,jutros su mi uzeli originale i sve kopije što sam do sada izlazio vratili ,nešto je vještak promrljao mirovina nisam dobro razumio jer je bio i maloneugodan ,pa sam se ustručavao da ne reagiram ružnouglavno sve su mi kopije vračene a zadržali su originale svjesan sam da ne mogu ostvariti braniteljsku mirovinu nemama status drag.ni hrviprošao sam Maslenica ,Oluja 1992

do 1995 sa prekidima .da li smatrate da ču biti umirovljen jel nisu se na komisiji izjasnili čitko več su kao što sam rekao uzeli originale i vratili sve kopije .hvala veliki pozdrav od loze dalmacija!! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako ništa dok ne dobijete rješenje u kojem će sve pisati,braniteljsku mirovinu možete ostvariti kad navršite određene godine,vjerojatno ćete biti umirovljeni ali sa kakvim omjerom i koeficijentima sad je teško govorit,kad dobijete riješenje javite se pa ću Vam razjasniti,kad dobijete riješenje konzultirajte se sa nekim u blizini,zbog moguće pisanja žalbe na to rješenje.a to je i prvostupanjska komisija,papiri idu poslije u Zg na drugostupanjsku pa opet rješenje i opet možda žalba,uglavnom strpi se jer to traje duugo,ali ako ostvariš mirovinu,zaostatke ćeš dobiti od današnjeg dana,sretno još jednom,pročitaj po postovima kako su drugi prolazili i koliko su čekali.

Ajd Bok. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HRVI iz Domovinskog rata, kod kojega je opća nesposobnost za rad ili profesionalna nesposobnost za rad uzrokovana djelomično zbog posljedica ranjavanja, bolesti ili ozljede zadobivenih u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a djelomično izvan tih okolnosti, određuje se tzv. kumulirana invalidska mirovina, u razmjernim dijelovima, u postotku u kojem na ukupnu invalidnost (profesionalnu ili opću nesposobnost za rad) utječe pojedini uzrok invalidnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nemam status ni hrvi proša sam komisiju u splitu i sad če za zagreb oboljenje je tri godine tsp,370dana borbenog sektora ratni put čin desetnika 15god radnog staža mogu biti umirovljen po opčoj ili profesijonalnoj,da li mi možeš pomočobjasniti kako ču proči u zagrebu ,originalnalaze u poslali i rekli da je sda to drugo stopanjska komisija 141 brigada proveo u ratu maslenica oluja 1992-1995.hvala loza!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stjecanje prava na invalidsku mirovinu prema ZOPHBDR-u zbog postojanja opće ili profesionalne nesposobnosti za rad uvjetovano je postojanjem statusa HRVI prema Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji («Narodne novine», broj 137/09.), koji je stupio na snagu 21. studenoga 2009.

 

 

Znači, ne možeš u invalidsku braniteljsku mirovinu prema ZOPHB ako nemaš status HRVI već u invalidsku mirovinu prema ZOMO.

 

Prema tom zakonu imaš pravi na povećanje (čitaj dalje).

 

 

Hrvatski branitelji, korisnici starosne i prijevremene starosne mirovine koju su ostvarili na temelju staža manjeg od 40 godina, mirovina se povećava, ovisno o razdoblju provedenom u Domovinskom ratu i to:

 

1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10%

 

2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseca za 15%

 

3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20%

 

4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25%

 

5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30%

 

6. dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30%.

 

Pravo na navedeno povećanje imaju i hrvatski branitelji korisnici invalidske mirovine, te članovi obitelji hrvatskog branitelja, korisnici obiteljske mirovine. Hrvatski branitelji, korisnici kumulirane invalidske mirovine ostvarene prema ZOPHBDR također imaju pravo na navedeno povećanje. Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju osobnog boda za 40 godina mirovinskog staža.

 

 

 

Najniža mirovina

 

Pravo na najnižu mirovinu ima i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je navršio 65 godina života ( muškarac),odnosno 60 godina života žena , a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema ZOMO-u (tzv. « državna mirovina»).

 

Najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata od 1. siječnja 2010. određena je u svoti od 2389,95 kn mjesečno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ako ideš u invalidsku mirovinu prema ZOMO imaš pravo samo na ona povećanja koja sam ti u prethodnom postu napisao.

 

Naravno, uračunava se i prosjek plaće unazad........

 

Bez statusa HRVI odnosno odlaska u invalidsku mirovinu prema ZOPHB, nema priznavanja činova već se uračunava radni staž, prosjek plaće, vrijeme provedeno u ratu (prema zakonu koji je stupio na snagu 21. studenoga 2009.)

 

Prije tog zakona su se hrvatskim braniteljima i bez statusa HRVI priznavali i činovi kod obračuna mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija