Jump to content

naknadno pronađena imovina


ostras

Preporučene objave

Nakon smrti moga oca 2004 godine nasljedio sam stan od njega i uknjižio se na nekretninu. Međutim, nedavno sam pronašao rješenje (iz 2000 godine) ostavinske rasprave iz kojeg je vidljivo da je nasljedio dio zemlje od moje bake (majke moje pokojne majke). Ja sam njegov jedini nasljednik. U dilemi sam da li da pokrenem postupak naknadno pronađene imovine i uknjižim se na navedenu zemlju. Naime, nisam siguran da mi ta zemlja sada treba, kasnije ću je vjerojatno koristiti. Ako to napravim sada, čekaju me troškovi uknjižbe i plaćanje poreza. Ako se ne uknjižim, da li postoji opasnost da nakon nekog vremena ostanem bez te zemlje? Molim za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Na temelju rješenja o nasljeđivanju knjižnog vlasništva upisujete se u zemljišne knjige , nema poreza u Vašem slučaju , a trošak uknjižbe je 250.kuna .

Vi možete naslijediti temeljem čl.2 ZON-u, vanknjižno nekretninu koja je registrirana u katastru na ime Vašeg pretka kojeg nasljeđujete ,poreza nema ,te se na temelju takvog pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju Vi upissujete u katastar umjesto te osobe .

 

Kada je stanje u katastru i gruntovnici jednako tada se uknjižujete i u gruntovnici i u katastru na temelju jednog rješenja o nasljeđivanju.

 

Za naknadno pronađenu imovinu , sudu podnesete Prijedlog

za raspoređivanje naknadno pronađene imovine .

Ta se raspodjela vrši na temelju ranijeg pravomoćnog rješenja o nasljeđivanju čl. 234 .ZON.

Sudovi obično imaju obrasce koje ispunite i ne treba Vam odvjetnik .

Valja dovesti u red vlasništvo kako se ne bi doveli u situaciju da netko zabode kolac u Vašu nekretninu i kasnije tvrdi da ju je stekao dosjelošću uz svjedočenje svjedoka koje često zna biti neistinito i može Vam izazvati glavobolju.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve su naprijed navedene upute u redu, ali mislim da bi vama ipak trebalo dati smjernic što treba pribaviti od dokumentacije, jer je to postupak naknadne ostavinske rasprave i sa malo volje možete to i sami riješiti, uz napomenu da je knjižno i posjedovno stanje u redu, tj. da sve glasi na ostavitelja kojem ste vi jedini nasljednik.

 

Sakupite slijedeće dokumente i napravite preslike:

 

- rješenje o nasljeđivanju po kojem se vidi da ste vi jedini nasljednik

- vaš rodni list

- domovnica

- rješenje o vašem OIB-u

- vlasnićki list za dokaz da je vaš otac bio vlasnik navedene čestice

- posjedovni list kao dokaz o posjedovanju

 

Kada sve to imate na nadležni sud odnesite prijedlog za raspoređivanje naknadno pronađene imovine, ukratko navedite razlog i obvezno navedite na početku broj Z- ( to je broj rješenja o nasljeđivanju, te popis dokumentacije u privitku i sve to u dva primjerka ( jedan primjerak potvrđen ostaje vama.) I čekajte poziv javnog bilježnika na ostavinsku raspravu. Bez ostavinske rasprave ništa nemožete uknjižiti i porez ne plaćate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija