Jump to content

Građevinska - Kako je osporiti?


strider_sd

Preporučene objave

Situacija je sljedeca...

 

Donesena je građevinska dozvola za gradnju objekta u blizini moga objekta a samim time imam pravni interes da je osporim (zbog ugrozavanja). Građevinska jos nije pravomocna.

Sada me interesira na koji način mogu osporavati tu građevinsku dozvolu, pošto nisam stranka u postupku (nisam na vrijeme saznao za postupak pa nisam mogao traziti da me se ukljuci u isti) pa samim time nemam pravo žalbe?

Kakvi drugi pravni instrumenti mi stoje na rapolaganju sada dok je građevinska nepravomoćna a kakvi kada postane pravomocna?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako građevinska dozvola još nije pravomoćna, to znači da nije istekao rok za žalbu, pa onda još možete podinjeti žalbu ako imate uvjete da budete stranka u postupku.

 

Stranke u postupku su investitor, vlasnik nekretnine na kojoj se gradi i vlasnici odnosno nositelji drugih stvarnih prava na česticama koje neposredno graniče s nekretninom na kojoj se gradi.

 

Ako ste izravno na šteti, možete pokrenuti i parnicu, ali se u parnici neće odlučivati o samoj građevinskoj dozvoli već možebitnoj odšteti.

 

Međutim, uzmite u obzir da su - prikriveni iza medijske galame oko rušenja bespravnih objekata - mjerodavni nizom promjena u zakonima poduzeli sve da olakšaju bespravnu gradnju i povećaju korupciju, tako da teško možete računati na neki uspjeh.

 

Primjeri:

 

- pozivi za uvid u glavni projekt se više ne dostavljaju osobno strankama već pozivom na samom gradilištu (!!!),

- nije propisano na kojem mjestu gradilišta se poziv mora nalaziti,

- poziv ne mora biti izložen više od 8 dana,

- onima koji se nisu odazvali na uvid u glavni projekt ne dostavlja se rješenje o građevinskoj dozvoli osobno već objavom na oglasnoj ploči (u 21. stoljeću!!!),

- onaj tko prijavi bespravnu gradnju nije stranka u inspekcijskom postupku,

- rješenje o uklanjanju bespravne građevine zastarijeva za 10 godin (a bespravnih objekata ima toliko da ih se ne može ukloniti ni za 100 godina, a za svaki slučaj nema ni novaca za to),

- itd. itd.

 

Sve navedeno nekad nije bilo tako.

 

Pefidnost je očita. Poziv na gradilištu ne mora biti vidljiv izvana, nitko ne mora znati da na netaknutoj livadi uopće netko namjerava graditi dok iza nekog grma visi poziv, pristup nepozvanima na privatni teren i gradilište u pravilu je zabranjen, kad se poziv jednom skine nitko ne može dokazati da nije bio vidljiv ....

 

Budući da bespravna gradnja u pravilu ugrožava susjede te su oni najzainteresiraniji da se postupak provodi po zakonu, njihovim onemogućavanjem u postupku izdavanja građevinske dozvole i izbacivanjem iz inspekcijskog postupka uklonjena je najveća prepreka prikrivanju nezakonitog ponašanja i korupcije.

 

Najodvratnije u svemu je da je to opravdano povećanjem "učinkovitosti", jer da susjedi i drugi iz raznoraznih razloga ometaju i valjane projekte. To je nesumnjivo točno, samo onda nije trebalo zakonske odredbe prilagoditi činjenici da administracija izdaje dozvole mjesecima, a Upravni sud sudi 3 i više godina, nego povećati učinkovitost tih tijela. Ovako su zakoni prilagođeni neradu i nesposobnosti administracije, umjesto da imaju upravo suprotni učinak.

 

Ispričavam se na ovolikoj digresiji koja nije vezana za vaš konkretni problem, ali osjećam toliko gađenje da se nisam mogao suzdržati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija