Jump to content

uzdržavanje punoljetnog djeteta zbog radne nesposobnosti


vivass

Preporučene objave

imam problem koji me uništava.

 

djete 20 godina starosti , završio školovanje prije dvije godine,očinstvo utvrđeno prastarom metodom prije 20 godina , alimentaciju uredno plačao po odluci suda , ali sad kada sam mislio da je ve to prošlost centar za socijalnu skrb je donio rješenje o nesposobnosti za rad u trajanju od dvije godine

pitanje??? tko je mjerodavan za odluku o nesposobnosti za rad i dali je moguće tražiti vještaćenje za tu odluku koja je donesena ?

kako kardiloog i doktor medicine rada mogu napisati da je netko retardiran od rođenja , ako je išao u normalnu školu koju je završio ?

molim odgovor!!

opširnije o ovij tragičnoj prići možete pogledati na linku: http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=5048&forum=21&4

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Retardirana djeca mogu ići u školu s djecom koja nisu retardirana, naravno sve ovisi o stupnju retardacije.

 

Nesposobnost za rad ili privremena nesposobnost za rad se utvrdjuje na temelju pregleda liječnika medicine rada i liječnika specijaliste, po potrebi.

 

No ako je retardacija utvrđena ranije, još u dječjoj dobi, onda se to može samo potvrditi, jer retardacija je trajno oštećenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da razumjem, ali pitanje radne nesposobnosti je u pitanju.

ako je netko išao u školu , osnovnu , srednju i završio za vodoinstalatera , zašto je uopće išao u školu nego da bi se osposobio za rad.

također teže retardirana djeca idu u specijalne škole gdje završavaju polu kvalifikacije i ne bivaju poslje nesposobni za bilo kakav rad.

nelogično je da jednu takvu dijagnozu nije propisao doktor specijalist.

a još nelogičnije da netko sa takvom dijagnozom (upravo samu za svrhu uzdržavanja) obavlja razne poslove na crno koji se ne mogu dokazati , jer uvjekje pomagao,a nikad radio.

na kraju krajeva ako je sposoban pomagati , sposoban je i raditi.

normalno izlazi vani , ide u kafiće u disko , sam bez ikakve pratnje

radovno posječuje sportske kladionice.

po regrutaciji za vojsku oslobođen od vojske jer nema štitnjaču , ali nema je ni janica kostelić .

inaće prijem u HV ne diolazi u obzir za osobe koje nemaju štitnu žljezdu.

također na regrutaciji za intelektualne sposobnosti sposoban za služenje vojnog roka.

evo i sada radi, zapravo pomaže u jednoj trgovini svom prijatelju u vremenu od 07 do 15 h

 

opširnije: http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=5048&forum=21&4

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vivass:

malo ste naporni u načinu prezentacije svog slučaja...ne morate baš na svaki posta stavljati link na vaš slučaj, zar ne?

 

ono što bih vam ja preporučio, umjesto tu što samo kukate je da poduzmete konstruktivne korake.

 

ako ste uvjereni da se radi o prevari, angažirajte odvjetnika i privatnog detektiva koji će skupiti potrebne podatke za koje govorite da su ispravni. ako ih predočite na sudu, nema razloga da ih sud ne uvaži.

 

 

da budem iskren, ja sam na vašoj strani, jer se vrlo vjerojatno radi o 'tricku' majke da produži uzdržavanje. no, ono na što biste trebali apelirati je više savjest majke koja, ako je istina, zakida sina da si ostvari radni odnos, da ima osiguranje, staž i uplate za mirovinu. sada mu je možda i dobro jer dobiva novce od Vas, no to neće potrajati vječno, a ako ne ostvari radni odnos dok je mlad, može doći u opasnosta da ga nikad ne ostvari..što bi bila tragedija za mladog čovjeka

sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upravu ste g. marko .

imam i ja isto mišljenje o svemu što ste naveli a također i poduzimam sve korake upravo u tom smjeru.

ipak malo sam preforsirao forum-istina ali razlog tome je to što je rasprava uskoro , vremena nemam.

angažirao sam se oko toga maximalno.

konkretno taj momak i sada radi(pomaže prijateljukad ga netko pita dali radi) njemu više odgovara da tako radi jer sveukupno ima više love , a majka nije nikada imala savjesti niti je do sada ikada radila pa kako ima takvu osobu u kući ima dopunska primanja pored socijale, kao i njen muž i njihovih dvoje djece.

vjerujte mi oni više ostvaruju love od socijale (mislim na cijelu obitelj) nego ja od rada koji se skrbim za svoju obitelj i dvoje malodobne djece i ne primam nikakvu pomoć niti tražim.

da bi dobio prave i ispravne odgovore morao sam isprićati situaciju, da bi ih dobio što prije morao sam malo isforsirati forum... sory svima !

ipak truditi ču se da u budućnosti pomognem drugima na forumu ,majkama djeci , očevima svima.

na forumu sam saznao neke stvari koje nisam znao i zbog toga smo svi tu. odvjetnici su škrti u razgovoru ,zakon nedefiniran 100%

pravilnik o načinu sprovođenja vještačenja radne sposobnosti nisam nigdje našao .

a kukam jer vidim da djece koja su bila u specijalnoj školi retardirana ipak rade.

dok ovaj momak nije bio u specijalnoj školi i sve je redovno završio.>Bilo je govora da će se upisati na fakultet zbog daljnjeg uzdržavanja , ali nije se uspjelo pa se pronašla druga alternativa u obit.zakonu.

sada sam u situaciji da moram hvatati ljude za rukav i moliti ih da svjedoće na sudu da radi ,jednom riječju moram praviti majmuna od sebe , hvatati privatne detektive itd.a doma imam ženu koja nije zaposlena i dvoje djece. eto to je razlog zbog kojega očajnički tražim pomoć na forumu.

ipak niasm svugdje postavio svoj link na svim odgovorima , nego samo na slićnim temama i ljudima koji imaju donekle slićne probleme.

pozdrav svima i sory ako sam nepoželjan!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

 

 

 

vivass,

voljela bih vas potaknuti na vise upornosti i akcije na vise polja.

nikako ne pristajte na odbijenice o DNK testu jer imate pravo na to zbog mutne price od prije 20god., a i zbog toga sto vi to nikada niste priznali pa vas to progoni godinama (tako sam ja shvatila, da nije bilo vaseg priznanja).

za radnu nesposobnost trazite sudskog vjestaka, i na to imate pravo.

privatni detektiv je takodjer dobar izvor za dokazivanje na sudu, ali neka to bude netko s imenom ili (kao u slucaju moga prijatelja), npr. bivsi policajac.

jos jedna stvar ili, bolje receno osoba, vam mozda moze pomoci. to je pucki pravobranitelj...uputit ce vas na mozda neka bolja rjesenja.

 

po svemu sudeci, ovdje se radi o odlicno isplaniranoj igri. mozda ste vi cak davno, prije 20god. ocijenjeni kao plodno tlo za ovakvu podvalu, ali isto smatram da nikada nije kasno prozrijeti i istaknuti prevaranta.

nazalost, cini se da je majcin sin definitivno pokupio njezine gene.

niste naveli kako je on reagirao kada ste se sreli i kada ste mu vi rekli svoju istinu.

 

borite se i ne popustajte. proslo je puno godina, ali mislim da je vrijeme da dodje kraj tome.

po svemu sudeci nemate viska novca, ali se barem probajte povezati s nekim tko se vise kuzi da vas savjetuje i na sudu morate izlagati svoj slucaj s puno samopouzdanja i jaaako dobro pripremljeni.

 

ako zivite blizu glavnog grada ili gradova s pravnim fakultetima (Rijeka, Split, Osijek), obratite se njihovim pravnim klinikama.

 

sretno i javite se.

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem Vam se na odgovoru , ja i dalje poduzimam sve što je moguće , eto pitali ste me kako je trajao susret pa da vam odgovorim: želio sam jednog dana da porazgovaram s tim momkom i kažem mu moju priću.nisam znao koliko je upoznat sa stanjem stvari , a opet nisam htio prilaziti maloljetniku i puniti mu glavu pa možda mu i poremetiti nešto u psihi s razgovorom, a osim toga smatrao sam da bi se taj eventualni razgovor mogao krivo protumaćiti. možda bi izjavili da sam prijetio , možda da je otac konačno razgovarao sa sinom i rekao mu da ga prihvaća , priznaje itd, itd, bio sam oprezan s time pa sam mu prišao kada je napunio 18 god, dakle prije 2 godine.

pitao sam ga dali on zna tko sam ja? odgovor je bio poznam Vas iz viđenja , meni su rekli da ste mi vi otac.Pitao sam ga dali zna da sam plačao alimentaciju 18 god., rekao mi je da on to ništa nezna, ali da su mu rekli da sam ja njega i njegoovu mamu ostavio kada je bio jako mali.

ja sam mu tada rekao sve okolnosti .od ponašanja majke koja je tada imala jako puno sexualnih veza nisam ogovarao niti vrijeđao , već to spomenuo samo sa ciljem davanja informacije , također sam mu naveo sve sumljive događaje koji su usljedili na sudu i vještačenje i moju želju za DNK koju sud nije odobrio jer njegovi nisu pristali , također sam mu i rekao da nikoga nisam ja ostavio , jer i nisam bio u vezi sa njegovom majkom , osim jednom sexualno kada je sama došla k meni kući kao poznanica te zatražila da joj dam gramofonske ploće na posudbu,tada se dogodio taj sexualni čin koji je ona inicirala , a poslje se nismo nikada viđali osim kada sam čuo da je trudna -po pričama u mjestu , tada sam otišao k njenima i sa njima razgovarao , te su mi predlagali brak jer je trudna više od tri mjeseca pa je AB nemoguće izvesti , a i bilo je tu nekih prijedloga da ako je oženim da ću imati dobar zivot , situiran , da če mi se sve omogućiti itd. , nakon čega je usljedio SUD , vještačenje , ocjena 93% moguće da sam otac što ne vjerujem i zatim godinama plačanje alimentacije.

tada je rakao da bi on želio da se napravi DNK , ali naknadno na sudu nije ništa spomenuo o toj želji jer je već razgovarao sa djedom koji sve to skupa vodi. sada mu je zgodno , ne radi prima socijalu , još samo da dobije alimentacju doživotno imao bi sve riješeno .

od tada sa njkime nisam nikada prićao , i nije bilo nikakvih reakcija poslje tog razgovora .

npr da su njeni pričali o tome , da me je netko prijavio za nekakvu prijetnju.

osim što sada traže doživotno uzdržavanje.

pozdrav i hvala za odgovor!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovih dana posjetio sam srednju školu te utvrdio da je 2004.godine u lipnju taj mali maturirao i završio za vodo-instalatera , završio je sa općim uspjehom vrlo dobar i prosjekom 4,1

sada sljedi pitanje: školu je završio i tada zapravo postao punoljetan , godine 2005 u veljaći ishodovao papire da je retardiran , tada je imao 18god i 7 mjeseci . uzdržavanje trajalo do 19te , s time da je imao istovremeno sa socijalnoga 880 kn i 1100 kn alimentacije 8ukupno oko 2000 kn do 19-te što nije imao pravo jer ne može primati i jedno i drugo , tako mi kažu u CZSS .

pitanje glasi , ako je djete ishodovalo radnu nesposobnost s 18 godina i 7 mjeseci dali može tražiti alimentaciju.

npr. ja imam sada 40 godina i da sam radno nesposoban dali mogu trežiti alimentaciju od mojih roditelja????-to mi nije namjera , samo pitam dali netko zna do kada je rok za potraživanje uzdržavanja na osnovu ne sposobnosti za bilo koji rad , dali je to do punoljetnosti djeteta , tj ako se djete do punoljetnosti proglasi radno nesposobnim , ili to djete može tražiti u biolo kojem periodu života.

jer po onima iz CZSS da je želio prije punoljetnosti mogao je ostvariti osobnu mirovinu zbog invalidnosti , a sad više ne jer je punoljetan .

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija