Jump to content

Radna viza


rozmeri

Preporučene objave

Molila bih za pomoć!!

Dečko mi je iz Slovenije i htio bi se preselit u Hrvatsku i početi radit.

Raspitivala sam se za radne dozvole i dobila odgovor da nisu izdane radne kvote za strane državljane,što znači da ne može dobiti radnu vizu!

Molila bih ako netko zna kome se obratiti i dali postoji način da se zaposli ili eventualno otvori firmu ili obrt? :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bolje vam je da tražite spajanje obitelji - tebe i njega kao izvanbračne zajednice i kada dečko dobije dozvolu boravka na osnovu toga, onda može raditi bez radne dozvole.

Ovako, osim što postoje kvote, postoje i ograničenja i ne prihvaćaju strance svih zanimanja nego:

1. GRADITELJSTVO 3000 dozvola

2. BRODOGRADNJA 750 dozvola

3. TURIZAM I UGOSTITELJSTVO 400 dozvola

4. KULTURA 60 dozvole

5. PROMET 50 dozvola

6. ZDRAVSTVO 50 dozvole

7. ZNANOST I OBRAZOVANJE 40 dozvola

8. POLJOPRIVREDA I ŠUMARSTVO 100 dozvola

9. PRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA 100 dozvola

10.OSTALE DJELATNOSTI 750 dozvola

Ako je slučajno ekonomist ili pravnik, nema šanse da će mu odobriti boravak.

 

 

Inače, kvotu su utvrdili: Ukupna godišnja kvota za 2011. godinu iznosi 5.300 radnih dozvola (Narodne novine, br. 19/11), a primjenjuje se od 14. veljače 2011. godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno!još samo nešto...malo sam se raspitivala i saznala da kvote za radnu vizu ove godine nisu objavljene već samo za one koji žele produžiti već postojeću radnu vizu!zanima me još nešto ako znaš..dali je komplicirano dobit dozvolu kao izvanbračan zajednica i koliko traje taj proces!hvala puno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam svoju prvu dozvolu boravka, prije 5 godina, dobila za izvanbračnu zajednicu, tada nije bilo komplicirano jer se podnosilo u Hrvatskoj i od dana kada sve predaš, za 30 dana ti odobre.

Sada se prvi zahtjev veleposlanstvu Hrvatske u zemlji iz koje si, a iznimno u Hrvatskoj. Vjerujem da to traje duže.

Uglavnom, čini se komplicirano dok ne uđeš u to njihovo 'razmišljanje'. Bitno je dostaviti sve što oni žele, a to je (samo provjeri je li tako i kada dostavljaš vani):

1. zamolba- klasična zamolba - dopis, pišeš sam, ...lijepo molim da mi odobrite privremeni boravak u Republici Hrvatskoj u svrhu spajanja obitelji - izvanbračne zajednice sa hrvatskim drž..... i u prilogu dostavljam:

1. Zahtjev (iz MUPa, može i sa net-a)

2. Putovnica i preslika prve dvije stranice putovnice XY

3. Potvrda o prijavi mjesta boravka XY– original i preslika (to ako je već u Hr prijavljen za onaj kratki boravak do 90 dana)

4. 2 fotografije XY (male za putovnicu)

5. Izjava o izvanbračnoj zajednici – ovjerena kod javnog bilježnika (sami napišete: ja xy i xx izjavljujemo da živimo u izvanbračnoj zajednici od (pa neki davni datum)… i potpisi)

6. Izvadak iz matice rođenih original XY ne stariji od 3 mjeseca (to im je dokaz da on nije oženjen)- original i prijevod na hrvatski kod ovlaštenog sudskog tumača za slovenski jezik

7. Izvadak iz matice rođenih original izvanbračne supruge ne stariji od 3 mjeseca (tvoj dokaz)

8. Preslika putovnice i preslika domovnice izvanbračne supruge XX (dokaz da si HR drž)

9. Potvrda poslodavca o stalnom zaposlenju i plaći izvanbračne supruge XX (zato što on u početku i ne smije i ne može raditi pa ga ti moraš 'uzdržavati')

10. Izjava izvanbračne supruge XX o uzdržavanju ovjerena kod javnog bilježnika (isto ja … izjavljujem da ću uzdržavati svog izvanbračnog supruga XY…)

11. Izvadak iz sudskog registra poslodavca izvanbračne supruge XX, ne stariji od 6 mjeseci - original

12. BON o poslovanju poslodavca izvanbračnog supruga – ovjerena preslika (kako bi se oni uvjerili da je tvoja tvrtka sposobna tebi isplaćivati plaće)

13. Potvrda o plaćenim porezima i doprinosima poslodavca preslika

14. Dokaz o vlasništvu na stanu– ZKUL izvadak ili Ugovor o kupoprodaji nekretnine (ili ako živite kod nekoga, taj dokaz + njihova izjava da možete živjeti kod njih, ovjerena kod bilježnika)

15. Dokaz o plaćenoj taksi - biljeg

 

 

Izgleda komplicirano kada se napiše (valjda sam ja to apsolvirala, pa mi se u Petrinjskoj čude kada im sve predam uredno), ali polako, redom i dođe sve na svoje.

 

Onog dana kada se preda, dobije se papir za prijavu za HZZO (zdravstveno osiguranje) na to se mora prijaviti i onda ukoliko mu odobre boravak (a nadam se da hoće) mora mjesečno plaćati - ne sjećam se koliko, možda čak i 350 kuna. Ali kada se zaposli, onda se toga riješi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija