Jump to content

oporuka pronađena nakon smrti


kokolo3

Preporučene objave

Molim hitnu pomoć

 

Nakon par mjeseci od smrti pronađena je oporuka pokojnika koja je napisana na komadu bezveznog papira u kojoj pokojnik izričito nalaže da se njegova imovina ostavi njegovoj brači i sestrama a da svojoj supruzi koja je po zakonu jedini nasljenik , nista ne ostavi(nisu imali djece). Oporuka je pisana taj dan prije nego je nastupila smrt i vidljivo je iz načina na koji je napisana i gdje je pronađena da je pisana bez znanja supruge. Oporuka nema naslov "OPORUKA", nema potpisa i datuma, ali u jednom djelu napisanog teksta stoji "Ja X Y želim da sve moje imanje dobiju moji brača i sestre.......

Oporuka je pisana kemijskom i po potpisu iz službenih isprava (osobne i sl) moze se utvrditi da je pokojnik stvarno to napisao.

Molim vas pomozite, kakva je procedura.

Kome bi trebalo odnjeti takvu "oporuku" i da li je ona važeća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vlastoručno napisana i potpisana oporuka je formalno važeća, izgled i kvaliteta papira i slične stvari nemaju nikakvog značenja.

 

Oporuku treba dostaviti ostavinskom sudu koji vodi ili će voditi ostavinski postupak. Ako je ostavinski postupak završen, oporuku također treba dostaviti ostavinskom sudu koji će je proglasiti, i obavijestiti nasljednike da svoja prava koja proistječu iz oporuke ostvare u parnici.

 

Supruga ostavitelja je nužni nasljednik, pa može naslijediti određenu imovinu i unatoč oporuci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija