Jump to content

Neuplaćeni doprinosi, neisplaćene plaće


Patkica1

Preporučene objave

Poštovani,

 

Firma o kojoj je u nastavku riječ nije baš oličenje pravilnog poslovanja, što ću pokušati razložiti što je kraće moguće, te je svim zaposlenima konačno "prekipjelo" i žele dati otkaz čim prije.

Moje pitanje je kakav otkaz trebaju dati, da li su dužni odraditi otkazni rok i da li ikako mogu naplatiti svoja potraživanja osim sudskim putem,Napominjem, razgovor sa poslodavcem nije nikada do sada pomogao,tako da ta opcija otpada.

U nastavku je kratak pregled situacije.

 

1)Zaposleni su prijavljni na minimalac, uz "usmeni dogovor" da će se ostatak isplaćivati kroz ostvarene bonuse.Naravno, ne samo da su se navedeni bonusi zaboravili, nego se ne isplaćuje niti taj minimalac a ljudi vrlo odgovorno rade svoj posao, prekovremeno, kod kuće vikendom...

2)Zaposleni ne mogu doći do bilo kakvog papira, naime poslodavac im nikada nije htio izdavati potvrdu o isplaćenoj, ili bolje reći neisplaćenoj plaći.Dakle, obračuna plaće nema, niti ikakvog drugog papira ili potvrde o bilo čemu.

3)Doprinosi se ne uplaćuju, odnosno uplaćuje se onoliko koliko "je dovoljno" da firma ne uđe u dužu blokadu

4)Poslodavac unatoč silnim obećanjima nije osigurao zaposlenima sredstva za rad,prisiljeni su privatnu imovinu koristiti u službene svrhe,ponekad i financirati poslodavca, jer u protivnom se posao ne bi mogao obaviti i naravno ne bi se moglo ništa zaraditi, ne bi se mogle "isplatiti" plaće itd. u krug.

5)Najvažnije, poslodavac, "ne razumije" razliku između privatnog i poslovnog, te mu firma vrlo često mora servisirati njegove privatne hirove, koji pogađate, imaju prioritet.

 

Još bi bilo toga za napisati, ali ne znam ima li potrebe ili koristi.

Nakon silnih mjeseci, godina i neispunjenih obveza i prekršenih obećanja, zaposleni su postali krajnje psihički i pogotovo financijski iscrpljeni jer ne mogu više dolazit na posao bez kune u džepu, posuđivati novac od drugih i živjeti na tuđi račun.

 

Hvala za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Patkica,

1.na koji je način i tko je odobrio poslodavcu da (ne) isplačuje minimalnu plaću?

2. Usmeni dogovori o bonusima i sličnim naknadama ako isu pisano dogovoreni nemaju pravnu snagu.

 

Zbog situacije kojoj jeste ,vi ćete poslodavca "upozoriti" uputivši mu "Zahtjev za zaštitu prava" prema čl.129 Zakona o radu i zahtjevati da:

a. vam dostavi obračune svih isplaćenih i neisplaćenih plaća (sa naznakom NEISPLAĆENE) u roku od 8 dana sukladno i čl.85 .spomenutog zakona.

b. da vam isplati neisplaćene plaće prema vašem ugovoru o radu kao i (ako je isplaćivao kao minimalac bez vašeg pristanka)dijelove plaća do ugovorenih za vrijeme isplate minimalca ,prema čl.84. istog zakona u roku od 15 dana.

c. da vam isplati naknadu za prekovremeni rad sukladno čl.45 Zakona o radu.

Upozorit ćete ga ukoliko ne postupi po ovom vašem zahtjevu kao će te se obratiti Inspektoratu za radne odnose i konačnici sudu.

Ima rok da vam odgovori u od primitka zahtjeva (ali i ne mora) 15 dana. Ukoliko ne odgovori ili odgovori negativno ,dat ćete Izvanredni otkaz ugovora o radu koji nastupa odmah (steči ćete pravo na naknadu sa zavoda za zapošljavanje),prijaviti ga Inspektoratu i utužiti kod nadležnog suda.Potraživnje po osnovi plaće ne zastarjeva tri godine.

Zahtjev poslati poštom sa povratnicom.

Od sada možete razgovarati sa njim ali samo PISMENO. Poštivati rok od 15 dana. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija