Jump to content

Pravnička karijera-sa stajališta znanstvenika


nika_no1

Preporučene objave

Upravo sam naletjela na post jednog znanstvenika na portalu na kojem isti ponekad diskutiraju, a koji o pravničkim karijerama ovako razmišlja:

 

"Zanimljivo, moje iskustvo je da dobri studenti mogu birati posao, čak i u Hrvatskoj. Nedavno je jedna moja bivša studentica promijenila odvjetnički ured u kojemu je obavljala staž i odmah našla drugi posao kao od šale. Državna uprava se vjerovatno niti ne trudi većim plaćama privući kvalitentne, a s druge strane njima ne pada na kraj pameti raditi za državnu upravu, tako da je "ljubav" obostrana. Najbolji pravnici u pravilu odlaze u odvjetništvo. Oni manje uspješni u pravosuđe, a ono što ostane, u državnu upravu. Znanstveno novaštvo ne računam jer su ti brojevi marginalni."

 

A stvarnost je ovakva:

1. Dobri studenti ne mogu baš uvijek birati posao, poznajem ih puno koji su imali ili još uvijek imaju problem sa zapošljavanjem - ako si žena prvo je pitanje jel imaš muža i jesi li udana, djeca, ako je riječ o odvjetništvu - trebaš biti zahvalan što te prime, kakva plaća. onda je bitno i koga poznaješ, a tek na kraju malo se baci pogled na obrazovanje i komptencije. Dakle, rezultati i znanje nisu uvijek garancija - zadnjih godina, više nisu, nego jesu.

 

2. Kroz svoj posao naletjela sam u državnoj službi na vrlo kvalitetne pravnike koji rade za jadne plaće, stalno su na udaru i ne, ne rade od 8-16 već i prekovremeno i kod kuće svakako. Mnogi od njih na pitanje zašto tamo rade dali su odgovor da nisu uspjeli započeti tamo gdje su željeli - na sudu, odvjetništvo da, ali uglavnom bez plaćanja što si nisu mogli dopustiti, u firmama, a sada kada i nakon što su položili pravosudni, zbog ovakvih gore razmišljanja žele svoje kapacitete koristiti drugdje jer su ambiciozni i žele se profesionalno dalje razvijati gledaju ih kao kretene zbog blebetanja snobova koji se pravom u praksi očito nikada nisu niti bavili. Naravno, uspiju u tome, ali puno teže zbog ovakvih predrasuda.

 

3. Bezobrazno je reći da najbolji pravnici dolaze iz odvjetništva, a da u pravosuđe idu lošiji. Svi smo vidjeli i odlične, ali i stvarno nevjerojatno loše odvjetnike, dakle, nisu tamo baš najbolji od najboljih. Opisati tako pravnike u pravosuđu kao "lošije" je nevjerojatno. Činjenica je da se najbolje stručno usavršavanje i uvid u praksu može dobiti upravo u pravosudnim tijelima. Naravno, ima i svakakvih sudaca tako da, općenito ovakve tlapnje zaista ne stoje. Isto tako, da su u državnoj službi ostaci-već sam gore rekla sve o tome. Nečuveno. Dakle, pravni fakulteti proizvode i debile koji onda završe radeći za državu? Prekrasno, fino se "pohvalio".

 

Moram reći da su pravnici stvarno jedna nesložna struka kojoj kao da nije dovoljno da ju glođu i umanjuju iz vana. Ne, trebamo se međusobno prepucavati, podcjenjivati, glodati. Meni je to prosto neshvatljivo. Ali zaista, cijeli ovaj post koji sam ovdje citirala je van svake pameti i krajnje nekorektan. A koliko je površan govori i činjenica da je zaboravio pravnike u gospodarstvu - vi dragi kolege za takve niti ne postojite.

 

Užas, ako smo takvi jedni prema drugima, nije ništa niti čudno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li cijeli članak citat dotičnih znanstvenika, ili je dio i Vaše razmišljanje? Nije bitno, al nisam shvatila po tekstu da li sve citirate ili...

 

Mene ne čudi generaliziranje (za koje smatram da se koristi u nedostatku konkretnih činjenica), više me fascinira kada netko kaže: "A ovo je stvarnost..."

Čija?

 

Ne radi se samo o neslozi među pravnicima, pravnici nisu ništa manje ni više skupina jednog društva nego što su i svećenici, liječnici, informatičari. Među svakom skupinom postoje podjele, obično uvedene od pripadnika iste skupine i njegove "percepcije stvarnosti". Ja sada mogu reći gdje ja mislim da su najbolji pravnici, pa će netko demantirati, pa navesti svoje argumente...a činjenica je da bi svi bili u pravu. Čak se i unutar odvjetnika radi klasifikacija: A u kojem uredu radiš? Pobogu...

 

Mladi kolege, ostavite se natjecateljskog duha i uspoređivanja s neusporedivim stvarima. Kako usporediti pravnika-odvjetnika i pravnika u gospodarstvu? Vjerovatnost je da ovaj odvjetnik nikada ne bi bio dobar pravnik u gospodarstvu a bome bi ovaj potonji u slobodnim vodama također imao problema :) Ili ne?

Nebitno. Izabirete svoje zanimanje sami (ja ne priznajem one fore: "ovamo nisam uspio jer----(popunite praznine)), radite ga u skladu sa pravilima struke i osobnim koralnim vrijednostima. Za svakog ima mjesta, za poštene i nepoštene (i takvih ima u svim kategorijama), snalažljive i manje snalažljive.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1.prvi put čujem da najbolji studenti idu kod odvjetnika. Koliko ja znam svi bi na ove natječaje "sudovi i drž.odvjetništva". Čak i ako rade u advokaturi javljaju se na te natječaje.

 

2. pravnici u gospodarstvu su stvarno zapostavljeni npr. ovaj članak: http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=19434

 

3. mislim da će nakon provedene reforme uprave biti veća glad pravnika za poslove u upravi (državnoj i lokalnoj)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija