Jump to content

mogu li izgubiti kuću


jure001

Preporučene objave

mogu li izgubiti kuću?

 

Po smrti roditelja naslijedio sam zemljište – njivu, koju moja obitelj nesmetano koristi od 1946 godine . Na toj čestici je pokojni brat koji nije imao nasljednika sagradio kuću koja nije dovršena.

Čitavo vrijeme posjedovanja spomenute čestic i gradnje kuće bili smo uvjereni da sve to radimo na svojoj čestici jer nas niko nikad nije smetao u posjedu.

Ove godine je susjed izveo mjernika ( sbog spora sa drugim susjedima), koji je ustanovo da međe na terenu nisu identične stanju u zemljišnim knjigama, te da je moj pokojni brat u cjelosti sagradio kuću na susjedovom čestici.

Napominjem da susjed kao drugi vlasnik te čestice koristi istu približno 30 godina te da nikad nije osporavao činjeničko stanje na terenu.

 

Zanima me:

1. mogu li se smatrati poštenim posjednikom, te povesst postupak za upis sporne nekretnine u svoje vlasništvo na temelju zakona – stjecanjem dosjelošću?

2. koja su susjedova prava u postupku s obzirom da činjeničko stanje na terenu poštuje i uživa bez bilo kakovih zahtjeva približno 30 godina.

 

Zahaljujem na odgovoru, jure 001

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jethro je napisao:

školski primjer dosjelosti.

 

Nije baš tako.

 

Zakon o vlasništvu:

 

Građenje na tuđem zemljištu

Članak 152.

(1) Zgrada koju netko bez znanja i volje vlasnika zemljišta izgradi na tuđem zemljištu pripada vlasniku tog zemljišta.

(2) Vlasnik ima pravo zahtijevati da mu se preda u posjed njegovo zemljište sa zgradom, a graditelj će moći od vlasnika tražiti naknadu, ako je na to ovlašten po pravilima obveznoga prava.

(3) Vlasnik zemljišta koji za to ima pravni interes može, umjesto prava iz stavka 2. ovoga članka, zahtijevati uspostavu prijašnjega stanja, pa će graditelj biti dužan po tom zahtjevu postupiti, ne tražeći nikakve naknade za to, ali je ovlašten sav materijal koji je bio njegov uzeti za sebe.

(4) Pravo vlasnika na naknadu od graditelja prosuđuje se po pravilima obveznoga prava.

(5) Sa stajališta ovoga Zakona smatra se zgradom svaki građevinski objekt koji se razmjerno trajno povezao sa zemljišnom česticom na njezinoj površini ili ispod nje, s time da je zgrada izgrađena kad je dovedena u takvo stanje da ju je moguće rabiti za svrhu kojoj takve zgrade redovito služe.

 

Pošteni graditelj i nepošteni vlasnik

Članak 153.

Ako je vlasnik zemljišta znao za građenje, a nije bez odgode zabranio daljnju gradnju poštenom graditelju, zemljišna čestica sa zgradom koja je na njoj izgrađena pripada graditelju, a prijašnji vlasnik zemljišta ima samo pravo zahtijevati naknadu tržišne vrijednosti zemljišta.

 

Nepošteni i graditelj i vlasnik zemljišta

Članak 154.

(1) Ako graditelj nije bio pošten, zgrada je pripala vlasniku zemljišta i kad nije bez odgode zabranio gradnju, no vlasnik zemljišta tada nema pravo zahtijevati uspostavu prijašnjega stanja.

 

 

 

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija