Jump to content

Protupravno oduzimanje slobode


istoki

Preporučene objave

Poštovanje,

postoji li sansa da dobar odvjetnik odbaci/ponisti kaznenu prijavu za protuporavno oduzmianje slobode, ako se cijeli slucaj odvijao svega 20-ak minuta,gdje je ostecenik zadobio lakse tjelesne ozljede? jel se razlog zbog kojeg je zapravo i doslo do takvog postupanja s moje strane,moze upotrijebiti kao olakotna okolnost?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Odvjetnik (dobar ili loš) ne može odbaciti kaznenu prijavu, to može samo državni odvjetnik.

Drugo, to što se situacija odvijala svega 20 minuta ne znači da oštećeniku niste protupravno oduzeli slobodu, a još postoji i kazneno djelo tjelesne ozljede počinjeno u stjecaju. Kakve ste vi imali namjere i koje su bile okolnosti otegotne ili olakotne ocijenit će sud, ali baš ne vidim koji bi to bio divan razlog da nekom oduzmete slobodu i još ga namlatite pa da vam se uzme kao olakotna okolnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemoguće je odgovoriti na takvo pitanje.

 

Bez detaljnog objašnjenja koji posao vi obavljate, što je taj drugi uradio, u kojim okolnostima, nema kvalitetna odgovora.

 

Prije oduzimanja slobode postoje pojmovi zadržavanja, ograničenja kretanja, trajanja nekog postupka u kojem osobe koje obavljaju različite poslove sasvim zakonito nekome ne dozvoljavaju da se udalji, a sve završi takvom kaznenom prijavom.

 

Nužno je da onaj tko je poduzeo takvu radnju bez straha i suzdržavanja, službenim osobama detaljno objasni apsolutno sve što se događalo po tom slučaju.

 

Odvjetnici vole pisati kaznene prijave, lijepo naplate taj komadić papira kojeg imaju u šablonu, a ta se kaznena prijava odbaci i više ih nitko nikud ne zove.

 

Ako se nije dogodio baš neki gadan eksces, objasnite što je bilo i budite bez brige.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani, ispričavam se što "upadam" ovako u ovu temu ali istinski me zanima da li se tu može ubrojiti i nedozvoljavanje da stanar ima ključeve stana, kontrola kretanja, neka vrsta kućnog pritvora, ponižavanje raznoraznim zabranama vezanim za slobodu svakoga od nas koja je jedino ograničena slobodom drugih ljudi, zabrana korištenja postojećeg namještaja u stanu, zabrana kretanja po stanu - radi se o osobi koja je mober u 4-zida stana i izluđuje i svakodnevno ugnjetava jedinog stanara svoju majku, osobu starije dobi ali ne prestaru s obzirom da je majka još u radnom odnosu. Ta žena nema baš nikakve slobode u privatnom životu - sve je kako sin zapovjeda. Da li bi se sve to u 4-zida stana moglo dokazati kada bi postojale neke kamere ili neka vrsta snimanja situacije u stanu - da li bi to bio dobar dokaz svakodnevnog mobinga sina nad majkom ??? Kako im pomoći?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 136. st. 1. Kaznenog zakona - protupravno oduzimanje slobode -

 

"(1) Tko drugoga protupravno zatvori, drži zatvorena ili mu na drugi način oduzme ili ograniči slobodu kretanja, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine."

 

... da li se tu može ubrojiti i nedozvoljavanje da stanar ima ključeve stana, kontrola kretanja, neka vrsta kućnog pritvora, ponižavanje raznoraznim zabranama vezanim za slobodu svakoga od nas koja je jedino ograničena slobodom drugih ljudi, zabrana korištenja postojećeg namještaja u stanu, zabrana kretanja po stanu ...

 

Eventualno ako je zaključava u stan protivno njenoj volji.

 

...da li bi se sve to u 4-zida stana moglo dokazati kada bi postojale neke kamere ili neka vrsta snimanja situacije u stanu - da li bi to bio dobar dokaz svakodnevnog mobinga sina nad majkom ???

 

Ovdje bi se moglo raditi o kaznenom djelu neovlaštenog slikovnog snimanja iz čl. 144. KZ-a. Iako, imajući u vidu razlog eventualnog snimanja, pitanje je na koji način bi sud postupio sa takvom snimkom.

 

Nvbrenko, vi već duže vrijeme tražite pomoć na ovom forumu (što je sasvim u redu, da me krivo ne shvatite), ali koliko vidim ništa ne poduzimate po tom pitanju i dobivenim savjetima. Nemojte se ljutiti, ali ukoliko ćete samo razmišljati i pisati o tome, a ne poduzimati ništa, te pravdajući to sa navodnim vezama koje ovaj "psihopat" ima po sudu, policiji, CSS-u i "po svim živim institucijama", onda nećete ništa postići niti promijeniti. Stanje će biti samo sve gore i gore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poduzima se itekako - već tri godine putem nadležnih institucija, ali sporost administracije je prešla svaku mjeru. Uzda se u ono: strpljen spašen i sve se vraća sve se plaća i dragi Bog sve vidi. Vjerujte mi da veće sporosti administracije za najobičnije stvari a kamoli neke "jače" nismo mogli niti sanjati a kamoli zamisliti. Stalno se nešto čeka i nešto "konzultira" i filozofira - toga odugovlačenja nema nigdje samo u našem sistemu uprave. Sve ovisi o čovjeku koji radi na predmetu. Valjda će nastaviti ono malo što su započeli - sada u rujnu o.g.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Poštovani, može pitanje: najmoprimac ne žali potpisati Ugovor o najmu stana jer unaprijed želi da se u taj ugovor ne upiše njegova majka kao član obiteljskog domaćinstva koja s najmoprimcem stanuje. Ugovor tako stoji ne potpisan skoro godinu dana. CSS zbog zlostavljanja majke od strane sina šalje istu na Sud da ishodi svoja prava zaštite od zlostavljanja i dobije ključeve stana i počne slobodno koristiti svoje pokućstvo tj. ormare za robu koje joj sin ne dozvoljava. Najmodavac upućuje majku sina da od Suda ishodi presudu koja zamjenjuje njeno stečeno pravo upisa u Ugovor o najmu stana. Sin vrši samovolju iscrpljivanjem na sve načine majke, drži ju kao roba u stanu, svojim metodama izluđuje na svakom koraku svaki dan, sve to ostaje skriveno u 4-zida, dok je izvan stana sin posve druga osoba. Majka je jedna zakonska nasljednica iz svojih pok. roditelja - nekretnine nema nitko, ali sve stvari u stanu su kupovali majčini roditelji i majka, a sin-unuk nema ništa u vlasništvu osim osobni stvari. To traje 3 godine. Majka odlučila ići na sud ali se prvo obratiti odvjetniku. Majka ima sve "papire" u svoju korist, ali sve to košta i sve to traje. Da li se kada započne sudska parnica unaprijed zna koliko će koštati i da li se unaprijed plaća i odvjetnik ili onaj tko izgubi sud. Ovo je veoma važno - budite tako ljubazni ako može žuran odgovor. HVALA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li se kada započne sudska parnica unaprijed zna koliko će koštati...

 

Samo kod određenih vrsta sporova. Formalno govoreći, a "ispod stola" princip po kojem funkcioniraju pojedini odvjetnici nije vrijedan spomena.

 

...i da li se unaprijed plaća i odvjetnik ili onaj tko izgubi sud.

 

Vidite drugu rečenicu prethodnog pasusa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Nije lijepo pisati velikim slovima: TOČNO TAJ PSIHOPATA, PRODANA DUŠA SVE JE UČINIO PROTIV MENE, a ja i dalje, obraćam se udrugama koje štite nasilje u obitelji da mi se pomogne, jer nemam novaca za sud, a na Sudu do danas, više od godinu dana stoje 2 kaznene prijave u ladici njegovog prijatelja, jer je psihopata svima svoju dušu prodao, čini im pretpostavljam odlične usluge kao administrativac, ne mojte misliti da samo netko sa VSS-pravnik može učiniti "dobra djela" kada ga netko treba, može to administrativac još i bolje i spretnije, nasilje u obitelji rješava se uvijek po hitnom postupku. Bio je 2-puta na Prekršajnom sudu, jednom prenoćio u pritvoru prije rasprave i "njegov odvjetnik" samo je nazvao i sve je riješeno, oslobođen je svega oba dva puta, ima prijatelja odvjetnika koji radi u "odvjetničkoj tvornici" najjačeg odvjetnika ili jednog od najjačeg odvjetnika u RH možda i dalje i sve je njemu odmah riješeno, naravno on se za to debelo treba zahvaliti - pretpostavljam, kada i odvjetnicima treba neka usluga. Ruka ruku mije. Nemam šanse boriti se sa hobotnicama kojih je i taj sin samo jedan mali pipac na krakiću - dušu je Vragu prodao još prije - sada je u tom "kolu" i da hoće nema mu mrdanja niti izlaska. Dobro mu je sada pod navodnicima - kako će mu dalje biti ne zna se. Želim istinski da mu se svako zlo u životu vrati na isti način - niti više niti manje. Najjeftnije je prodati dušu Vragu kada si prodaješ vlastitu mater i jedini krov nad glavom kako bi oboje u skorije vrijeme završili na ulici jer stanujemo bez potpisanog ugovor o najmu stana kao najmoprimci - sve sam konkretno poduzela i kao dobar čovjek u životu nije mi se dobro dobrim vratilo ili jeste kroz nešto drugo što ja ne vidim. Naše pravosuđe tj. pojedini ljudi koji rade je katastrofalno - po vezi se radi što se hoće, ja sam i dalje u kućnom pritvoru, prije tjedan dana kontaktirala sam policiju i završila na hitnoj 10.05.2014. i dežurnom policajcu se bilo fućkalo kada sam im navratila i molila za pomoć zato više nemam povjerenja u niti CSS, niti policiju, niti sud, niti udruge koje dobivaju novac da štite od nasilja .... ma tu je najbolji sistem izgleda "klin se klinom izbija" .. žao mi je što sam se uopće rodila ili što nisam vježbala rekreativno borilačke sportove, sada sam prestara, ali da sam vježbala i naučila, i trenirala - ubila bih boga u njemu samo da me neljubazno i pogleda, a tek da me udari, kao što je više puta - polomila bih ga, ovo je ružno što pišem, ali nasilniku se treba isti čas odgovoriti na isti način, ne čekati, i neće više nasrnuti ako mu se nasiljem i vrati .... od institucija koje "štite žene od nasilja" nikakve koristi niti poštenja ... Lijepi vam pozdrav - svaka dobra ideja ili prijedlog u okviru zakona dobro bi mi došla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Novak, što da radim, svi su obaviješteni i sve stoji - a ja i dalje u svojim nevoljama. Znaju mi nadležna ministarstva, zna CSS i PU Trnje, udruge (da ih sve ne nabrajam) i kako dalje .... ja sam i dalje bez ključeva i ovisim o psihopati "kameleonu" prve klase i inteligentnoj osobi koja iza svoje zlobe "ne ostavlja potpis" .... ali činjenice se mogu snimiti uvidom u stanu. Kako to iznijeti i na još višu instancu npr. javnost, mediji ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U medije veoma lako - samo nazovete. Iako je upitno hoće li biti zainteresirani za vašu priču, ali nema štete u pokušaju.

 

Što se ostalog tiče - ukoliko "institucionalno" rješavanje problema ne daje rezultate, iselite.

 

P.S. Nije bilo potrebe za predstavljanjem u "trećem licu".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gadu ne kanim ostaviti napunjen stan, gadu koji nije niti šibicu kupio, gadu koji ne radi baš ništa osim redovnog radnog posla - administrativnog potrčka ali u pravosuđu, a to puno znači, pa kakvo nam je pravosuđe njihovi zaposlenici mogu raditi što žele, naravno da ne mislim na sve, ovoga poznajem a to važi za njega, dobra prodana duša je na cijeni, takav potrčko im je potreban može doći do svakoga predmeta manje opažen u "neku svrhu".

Sada ću se uskoro prvi puta obratiti na Sud tužbom - to je konkretno. Do sada sam molila "nadležne institucije" koje se bave problematikom nasilja u obitelji da se sve riješi mirnim putom i to pune 3 godine pisala zamolbe za posredovanjem. Ništa niti od jedne, a svi njihovi službenici na vrijeme dobivaju svoje plaće iz proračuna svih nas građana -kao i administrativni potrčko i prodana duša.

Iseliti će se u konačnici on. Materijala i svjedoka za tužbu nasilje imam i zvučne snimke urlanja i prijetnje po stanu s njegovom obično završnom rečenicom: "Biti će tako jer ja I.V. tako kažem." - i ostalih bisera. Da sam fizički jača to bi u startu bilo sve riješeno odmah iza njegovih udaraca upućenih mojoj 87-god. majci i meni 62-god. ženi u radnom odnosu, ne bi mu palo napamet da luduje. Klin se klinom izbija. Ovo sada namjeru da to sudski riješim je konačna odluka. Pa neka dođu novinari na raspravu. Nakon 3 pune godine što nas je mučio i mlatio u 4 zida stana sadistički mi govoreći u lice da nemam svjedoke a da za sud trebaju svjedoci - neka ga po zakonu sud satre eto koliku mi je mržnju stvorio rođeni sin koji je na takav način i ubrzao smrt moje stare izudarane majke koju sam slikala da imam slike za sud jednog dana i snimke batinane majke kako viče "U pomoć" dok sam ja krišom zvala Hitnu ili Policiju Trnje a zbog čega sam kasnije dobila šakama kaznu za zvanje. O ponašanju narcisoidnih psihopata nasilnika može govoriti samo žrtva jer oni ne ostavljaju svoj potpis. To su sumanuti ljudi. Takvim gadovima ne ostavlja se stan i ne bježi drugdje, treba nasilnika maknuti iz obitelji - staviti nasilnike zajedno pa neka se međusobno tuku - te u biti kukavice. Da b se to postiglo što hitnije, treba pomoć nadležnih institucija koje su u mojem slučaju žrtve i moje sada pok. majke ZAKAZALE. I danas je gadno u stanu, vikend je, da bar izađe bilo gdje, onda bih smjela slobodno izaći iz svoje sobe - u kućnom sam pritvoru jer me tako muči I.V. - nemam ključeve stana, promijenio je bravu - nemam s nikim komunikacije do ponedjeljka kada mogu izaći na posao, a ući ću u stan kada on bude kod kuće i otvori mi vrata. Možete li sebi zamisliti to stanje. Koliki bi Vam bio dugo raspon tolerancije i dr. što sam prošla i što prolazim?? SUD ĆE TO RIJEŠITI a mene će to i koštati, kako će on proći ne zanima me, neka ga udalje od mene žrtve, neka ode što dalje !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...I danas je gadno u stanu, vikend je, da bar izađe bilo gdje, onda bih smjela slobodno izaći iz svoje sobe - u kućnom sam pritvoru jer me tako muči I.V. - nemam ključeve stana, promijenio je bravu - nemam s nikim komunikacije do ponedjeljka kada mogu izaći na posao, a ući ću u stan kada on bude kod kuće i otvori mi vrata. Možete li sebi zamisliti to stanje. Koliki bi Vam bio dugo raspon tolerancije i dr. što sam prošla i što prolazim?? SUD ĆE TO RIJEŠITI a mene će to i koštati, kako će on proći ne zanima me, neka ga udalje od mene žrtve, neka ode što dalje !!!

 

 

 

pa promjenite i vi bravu

 

ako radite i imate prihode jednostavno iznajmite stan ili samo sobu

 

trebate nesto vremena da mozete jasnije vidjeti mozda i nekoliko mjeseci.

 

uzajmno ste otklizali u lose meduljutske odnose, i to vam ne moze nitko razrijesiti, nitko osim vas samih

 

dobro bi bilo kad netko imao volje i zelje da vam ukaze koja ponasanja i stavovi vode u produljivanje i produbljivanje sukoba

 

50% odgovornosti uvjek i svaki put snosi jedna strana u sukobu

 

ono sto je omogucilo nastajanje i produbljavanje sukoba je isto to sto sprijecava izlaz

 

ukratko pojave koje doprinose su to da postajemo nerazumni radi emocija, ne priznajemo sebi istinu, iskljucujemo empatiju-suosjecanje, i cinimo mnoge logicne pogreske, imamo nefunkcionalno razmisljanje

 

niste vi jedini, dapace cijela drzava je uhvacena u nemogucnost napretka radi slicnih gore opisanih pojava

 

nisu sve drzave takve, neke su generalno dobre i odupiru se puzajucoj najezdi psihopata koji nadiru iz pravca banki, pravosuda i politike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najjeftinije je promijeniti bravu - jesam jednom i dobila "kaznu", drugi dan je isti promijenio bravu i rekao ako to još jednom učinim - gotova sam. Ovo s 50% krivnje može se objesiti mačku o rep, zamislite da se jedna strana npr. razboljela, počinjem od bolesti, postala agresivna i promijenila ponašanje - što je utvrđeno, što ima svjedoka susjeda, što postoje snimke i sl.... i to traje dugo. Trebala sam u samom početku ići ovako kako sada kanim - sudskom zaštitom. Nemate u tome vlastita iskustva pa stavljate u koš obje strane podjednako, a tako nije. Neću se više ovdje javljati na tu temu jer nema potrebe. Kako sam odlučila tako ću i učiniti, to mi je odavno savjetovano, ali majka uvijek u pravom smislu štiti svoje dijete pa ne može ići protiv, nego trpi svašta. On sa 34-godine nije više malo dijete, bojala sam se da bi zbog kažnjavanja (ponavljam da imam dokazne materijale) izgubio posao. Neka bude onako kako je po zakonu - neka pobijedi pravda, ima on zaštitu, ali i ta njegova zaštita će mu okrenuti leđa radi svojega posla i svojega imena da se "ne povlači" uz njegovo ime. Pišete da iznajmim stan ili sobu? Pa da li bi Vi tako postupili? Mi smo zaštićeni najmoprimci kod vlasnika Vlade RH sa jednakim pravom stanovanja, s time da sam ja došla u ovaj stan negdje 1954-1955. godine kada je moj otac dobio stan kojega su kasnije kućili i u svemu se brinuli moji roditelji a kasnije ja. Dotični sin u stan nije kupio niti npr. kutiju šibica, sve je moje, BAŠ SVE što je od pokretnina i utvrđeno na ostavinskoj zadnjoj raspravi - jedina nasljednica, on nema ništa niti će dobiti išta, pa neka se negdje kući, mlad je i u RADNOM ODNOSU, nije dijete sa 34-godine života pa neka ode zauvijek kuda god želi. Neću valjda ja sa 62-godine života napuštati stan pred mirovinu, odlaziti iz stana a njemu nasilniku (koji to sve s tim ciljom i radi) ostaviti sva materijalna dobra u stanu od 70,09 kvadrata. Pa to ne biste niti Vi mlađi učinili. Ne uspoređujem se sa drugima, već gledam svoj problem. Rješenje vidim jedino u tome što mi je odavno savjetovano - da ga tužim, odvjetnika imam i to ću učiniti. Po Vama izgleda ovako: recimo slučaj kada pijanac mlati doma obitelj, onda su krivi 50% i on i 50% druga strana - jer se nema zajedničke volje da prebrode krizu i počnu lijepo živjeti, tako je i sa psihičkim bolesnicima. Sa osobama poremećenog ponašanja iz bilo kojega razloga nema 50% podjele krivice u obitelji za zlostavljanje, prijetnje, batinjanje, ponižavanje, oduzimanje slobode kretanja i sve dr. što piše u Zakonu - pogledajte web MUP-a ima puno načina zlostavljanja. Znam da nisam jedina i kao što ste napisali "odupiru se najezdi psihopata koji nadiru ..... " oduprijeti ću se i ja. "Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način." pa se zato svaka nevolja mora rješavati na poseban način. Lijepi pozdrav za duljeeee vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.
  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija