Jump to content

povremena samostalna djelatnost


xmax

Preporučene objave

Zaposlen sam u tvrtci i povremeno obavljam poslove sudskog vještaka. Nisam nigdje prijavljen i do sada su mi uplaćivali točne iznose poreza i doprinosa po fakturi tako da nisam trebao raditi poreznu prijavu. No sada se pojavio jedan korisnik usluga koji mi želi isplaćivat bruto iznos na žiro račun po izdanoj fakturi. Da li mi se isplati prijaviti u registar poreznih obveznika i plaćati porez prema stvarno ostvarenom dohotku (znači razlika između prihoda i rashoda)uz vođenje poslovnih knjiga ili osnovati doo i plaćti samo porez na dobit po ostvarenom prihodu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hm, sada mi baš i nije jasno, fakture za pojedine korisnike usluga već izdajem godinama i nitko mi nije rekao da ne smijem. Nije mi problem voditi poslovne knjige, a ako se prijavim u RPO onda mi se priznaju i troškovi, npr. benzina, tonera, papira itd itd, što i sada kupujem i ne ulazi mi u nikakve troškove, a kada s zbroji nije znemariv iznos. Meni za sada država uzima previše i to bih htio smanjiti.

 

A što se tiče poreza, zar nije najbolje raditi preko doo, tu je samo 20 % poreza na dobit i niš više. K tome, porez se obračunava prema razlici prihoda i rashoda. Nije mi problem voditi poslovne knjige, ako će mi to smanjiti porez s 60% na 20%. Sada mi država uzima gotovo 60%, što nije bilo nikada i nigdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo mi je nejasno kako izgledaju ti vaši računi, ali valjda odgovaraju onima kojima ih izdajete. Kao privatna osoba ja ne izdajem račune, nego sklapam ugovore o prodaji, kupovini, poslovnoj suradnji....

Što se tiče poreza, uvjerljivo je najmanji za trgovačka društva, ali su tamo i uvjerljivo veće kazne - pogledajte kaznene odredbe bilo kojeg zakona - kod obrta se kažnjava obrtnik, a kod d.O.o. društvo i odgovorna osoba. D.O.o. je skuplje u otvaranju zbog obveze unosa temeljnog kapitala i većih troškova osnivanja, a još skuplje u zatvaranju gdje se plaća likvidator ili čak stečajni upravitelj, dok se obrt jednostavno odjavljuje. Osobno mi se čini da je vrijeme najniže porezne stope za trgovačka društva od 20% na izmaku, možda griješim, ali to je zaista nepravedno prema svim ostalim uplatiteljima u drćžavni proračun, osobito građanima i nadam se da će se mijenjati. Također je nepraedno da obrtnici plaćaju svoju komoru skoro 1.200,00 knbgodišnje, a d.O.o. samo pola te svote, iako baš nijedni nemaju od te institucije neke koristi. Razmislite, trgovačko se društvo lakše otvara nego zatvara, odvagnite koliko vam to uopće treba.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijavio sam se u RPO pa što bude. Sada si mogu pravdati troškove, izdavati R-2 račune, a što se tiče poreza, nadam se da ću ga uspijeti ipak smanjiti, jer sada mi stvarni troškovi umanjuju poreznu osnovicu. Još ću na kraju imati pravo i na povrat poreza :).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija