Jump to content

tko je ustvari tehnološki višak?


vennera

Preporučene objave

prije tri godine sam se zamijenila s kolegicom za radno mjesto radi mjesta stanovanja. prilikom dogovaranja, razgovora i potpisivanja ugovora, niti od strane učiteljice niti ravnatelja nisam bila upoznata s određenim činjenicama. potpisala sam ugovor na neodređeno vrijeme. naime, u toj školi je "zaposlena" učiteljica koja je godinu prije nego sam ja došla, trebala biti tehnološki višak, ali je uzela neplaćeni dopust i preko ministarstva otišla u inozemstvo u hrvatsku školu. svoj povratak je najavila ovu jesen. po ravnatelju višak ispadam ja. opravdanje - ona je starija od mene nekoliko godina, ona ima nekoliko godina radnog iskustva više od mene, ona je neudana, a ja imam 2 djece - učenika oš.

usput, vodim generaciju od 1. razreda - na jesen bismo trebali biti 4.

mogu li se pozvati na činjenicu da ovakvo "šikaniranje" nije pedagoški opravdano, da su njeni poslovi prestali postojati, i da, sigurno, očekujem reakciju roditelja.

 

imam li ja ikakva prava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Organizacijski višak je radnik za čijim je poslovima prestala potreba. U školstvu je ovaj pojam rastezljiv zbog utvrđivanja poslova svake godine ponovno i to dokumentom koji se popularno naziva "rješenje o zaduženju".

Naime, nije nezakonito i nije izrijekom zabranjeno da ravnatelj preraspodijeli poslove na način da učitelj razredne nastave ne vodi svoj razred do kraja razredne nastave. Za to može biti pedagoški opravdanih razloga. Prema tome, nitko u školstvu prije potpisivanja primitka navedenog rješenja ustvari ne zna što će mu te školske godine biti poslovi. Znam da u praksi nije tako, ali teoretski je moguće da svake godine vodite prvi razred (davno se nekad tako i radilo, da se djeca navikavaju na promjenu učitelja u petom razredu).

Što se tiče pravilnog odabira i odluke o tome tko je višak, zakon o radu govori da treba voditi računa o "...godinama starosti i radnog staža...teretu uzdržavanja koji ima radnik...". Već sam na ovim stranicama pisala da ova dva kriterija pobijaju jedan drugog - starija osoba najčešće više nikog ne uzdržava,a a mlađa obično ima maloljetnu djecu koji se školuju. Kad se donese odluka o otkazu zbog organizacijskog viška, ona sadrži pouku o pravnom lijeku - kako se i kome žaliti. Raširene su predrasude da je tehnološki višak onaj učitelj koji je posljednji došao, što nije točno. Radnik koji dobije otkaz može se obratiti i prosvjetnoj inspekciji koja je ovlaštena kontrolirati zakonitost rada u području radnih odnosa. I na kraju, može pokrenuti radni spor, tijekom kojeg će ravnatelj sucu elaborirati svoje razloge kojima se rukovodio pri odabiru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija