Jump to content

građevinska se inspekcija oglušuje


stambenikredit

Preporučene objave

Već 2-3 mjeseca bezuspješno pokušavam prijaviti ilegalnu gradnju mojeg susjeda.

Ne bi mene to ni toliko smetalo što je on izgradio taj ilegalni objekt, nego je problem u tome što se s tog objekta meni pred ulazna vrata po cijelom zidu slijeva kišnica pomiješana sa prljavštinom tako da to sada izgleda vrlo ružno.

Pokušao sam sa susjedom razgovarati i zamolio sam ga da napravi oluk, međutim, on se oglušuje na moje molbe.

 

Zato i jesam prisiljen kontaktirati građevinsku inspekciju, čuo sam da imam apsolutno pravo da ih pozovem, međutim problem je u tome što tamo nitko ne odgovara na moje pozive.

 

Što da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

'Pokušavate prijaviti' kome? I kako? Telefonom?

 

Pisana prijava se urudžbira. U ured županijske uprave, ili direktno građevnoj inspekciji.

Ako u razumnom roku ne reagiraju, o tome se ,opet pisanim putem, izvjesti ministarstvo.

 

:kavica:

 

Građevinskoj inspekciji, telefonom i mailom.

 

Kontaktirao sam i ministarstvo, a glasnogovornica ministarstva mi je kopirala s njihove web stranice radno vrijeme građevinske inspekcije.

 

Naravno, nisam ostao iznenađen takvim čudnim odgovorom... jer naviknuti smo takve odgovore, nažalost.

 

Dakle, što bih trebao napraviti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepo Vam je čovjek napisao.

Morate napisati pismeni dopis građevinskoj inspekciji u prvom stupnju.

Oni su dužni izaći i poslati Vam pismeno izvješće.

Ako to ne naprave,a vjerojatno neće onda pošaljite dopis ministarstvu s kopijom Vaše prijave i pritužbom da nije postupljeno po istoj.

Oni će Vas obavjestiti da su poslali nalog inspekciji da u roku od x dana izvrši nadzor i da vas i njih o tome izvjesti.

Pošto su oni u dogovoru(telefonski se čuju i dogovore),ako im nije u interesu da postupaju tj oni postupaju samo kad je u pitanju zaštita državnih interesa ovi u prvom stupnju opet neće izaći.

I prolaziti će vrijeme dok ne odustanete.Ako ne odustanete.

Onda opet pošaljete dopis direktno ministru pa on opet njima pošalje da postupe(tj tajnica) ,pa ovi opet ne postupe.

Prođe još pola godine.

Pa tražite izuzeće inspektora u prvom stupnju od ministarstva,

pa se oni očituju da nema osnove za izuzeće.

Pa vi ljuti odete u DORH i sve ih redom prijavite.

DORH kao vrši istragu ,čekate opet kojih pola godine i onda vam pošalju da nisu utvrđeni elementi kaznenog djela jer i oni se svi poznaju(istražuje općinski dorh.

Vi odete u DORH s namjerom da nekome razbijete zube ,ali kad dođete tamo ipak razmislite trezveno da vam s e ne isplati završiti u zatvoru,i lijepo ih pitate tko tu koga.

Oni Vam kažu doslovno:Mi smo tražili od inspekcije da se očituju i oni su rekli da oni nisu nadležni,a mi nismo građevinski stručnjaci da znamo više od njih".

kraj priče

 

I nakon par godina borbe shvatite da u našoj zemlji nema ni p od pravne države.

 

PS:Moje iskustvo od tri godine ,nadam se da će Vam ,kao i mnogima pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

revizor je napisao:

 

 

PS:Moje iskustvo od tri godine ,nadam se da će Vam ,kao i mnogima pomoći.

 

Da, bilo je svega i svačega. Ipak, u međuvremenu su i bivši premijer, ministri, saborski zastupnici završili u pritvoru i/ili na sudu.

 

U prijavi treba biti uporan.

Reakcija državne birokracije u pravilu ovisi i o njihovoj 'percepciji opasnosti' u slučaju da nešto ne učine kako treba.

Ako se žali kakva bakica, koja ne zna što i kako, i nema nikoga...

 

U konkretnom slučaju, ovisi i radi li se o velikom bespravno sagrađenom objektu, ili je susjed napravio kakav zidić, strehu ili probio prozor gdje ne bi smio.

 

Ukratko, treba biti uporan, odmah u prvoj prijavi pokazti odlučnost, spomenuti npr. čl. zakona koji se krši, spomenuti da ćete slučaj 'ganjati do kraja'. Spomenuti mogućnost prijava nadređenima protiv onih koji ne budu radili po zakonu, korupciju i nepotizam, obraćanje medijima.

 

Ja tako radim, otkad sam 'prošao školu'. I od tada nisam imao potrebe slati (urudžbirati) više od jednog dopisa. (možda nisam fer, meni malo 'pomogne' i moje prezime)

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, Felix, ovo su dobri savjeti... pokušat ću tako, hvala ti na savjetima.

 

Btw, znaš li možda kako da saznam koji članak zakona on krši time što se, konkeretno, s krova te ilegalne prostorije slijeva kišnica pred moja ulazna vrata?

 

Ili, znaš što, sad dok pišem ovo, pada mi na pamet da ja jednostavno sazidam jedan zidić od 2-3 cm na tom njegovom krovu i da usmjerim vodu na njegovo dvorište...

 

Tko bi me mogao u tome spriječiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zbog opisanog načina (ne)postupanja državne administracije koji i moja osobna iskustva u potpunosti potvrđuju morate poduzeti sve mjere koje su vam na raspolaganju, pa se nadati da će nešto od toga uspjeti.

 

U vašem slučaju imate osnova i za privatnu tužbu, pa preporučujem da i to poduzmete, ali da ne odustanete niti od inspekcije.

 

Moje osobno iskustvo: inspektor po prijavi nikako nije uspijevao izmjeriti sporni objekt na susjednoj parceli koji je bio za jedan kat viši od onoga što je bilo u građevinskoj dozvoli (koja je bila ishođena na prevaru, ali to je druga priča;; na kraju je poništena).

 

U parničnom postupku koji smo također pokrenuli s drugim formalnim povodom (prekoračenje međe, nedopušten utjecaj na nađu pasrcelu) sudski vještak je izvršio izmjeru i onda sam s tom izmjerom otišao višem građevinskom inspektoru. Nisu imali kuda. Bio je potreban još koji dopis ministru, ali na kraju je isti inspektor koji je "utvrdio" da je s objektom sve u redu potpisao rješenje o uklanjanju. Ono nikad nije provedeno (što je opet druga priča) ali objekt nema nikakve dozvole.

 

Dakle, ili pucajte iz svih oružja ili odustanite dok još niste potrošili previđe živaca i novaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stambenikredit je napisao:

Pa ali ako državne institucije ne rade svoj posao, onda ja mogu slobodno na tom zidu (kako već rekoh) napraviti manji zidić koji bi spriječavao da se meni slijeva kišnica?

 

Mislim da bi to bilo najbolje i najjeftinije riješenje obzirom na katastrofalne državne institucije, zar ne?

 

 

Ako biste taj zidić napravili na svom, to bi sigurno bilo najbolje rješenje.

 

Što se tiče katastrofalnog stanja u upravi i pravosuđu, to nije tako jednostavno.

 

Naime, kad bi to značilo da institucije naprosto ništa ne rade, onda bi to bilo odlično. Vrlo brzo bismo došli u "stabilno" stanje - ili u stanje Somalije i/ili bi došlo do radikalne revolucije koja bi barem na neko vrijeme uspostavila nekakav red.

 

Kod naših institucija veći je problem što one ipak nešto rade, ali na neuračunljiv način. Da vas podsjetim na ove broje ovrhe ovih dana - ide to njima, barem kad treba naplatiti harač.

 

Mogu vam ponoviti i svoj primjer: građevinski inspektor prvo nije htio izaći na teren, kad je izašao "ništa nije vidio" a na kraju je osobno potpisao uklanjanje zgrade koja je uz to ostala i bez lokacijske i građevinske dozvole, jer ih nije poštivala i jer su bile ishođene na prevaru.

 

Katastrofalno stanje u našem sustavu nije uzrokovano (samo) neradom, nego na prvom mjestu načinom rada koji dovodi do stanja neograničenog truljenja bez konačnog propadanja.

 

Dakle, zidić bi vam mogao biti dobro rješenje, a mogao bi se i obiti o glavu. Vjerujem da je prvo više vjerojatno, ali ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija