Jump to content

Sporazumni razvod - zajednički stan na kredit


sonja28

Preporučene objave

Poštovani!

 

U braku smo 4 godine i imamo 3-godišnje dijete. Sudužnik sam suprugu za kredit za stan u kojemu živimo već 3 godine. Budući da niti jedna niti druga strana ne želi ostati u zajednici već dvije godine, predali smo sporazumni zahtjev (nedavno) za razvod. Trenutno sam službeno nezaposlena, stažiram i postoji mogućnost stalnog radnog odnosa za koji mjesec - do kraja godine na istom mjestu. Cijelo vrijeme braka sam imala pristojna primanja, kasnije maksimalnu porodiljnu naknadu prvih 6 mj, te pola od toga drugih 6, te sa burze 4 mjeseca. U potpunosti sam podmirivala zajedničke režije i dio hrane. Suprug želi ostati u stanu a dijete i ja bi trebali u podstanarstvo po okončanju razvoda a suprug želi i prije ako je moguće. Obećao me je skinuti sudužništva i da neće tražiti skrbništvo nad djetetom (nije napisano) i zauzvrat sam mu potpisala kod javnog bilježnika izjavu da se odričem svog dijela bračne stečevine. To sam napravila jer je skoro pola iznosa za stan suprug dao u kešu od svoje osobne ušteđevine i ne bi bilo ok od mene tražiti pola. Bojim se za potencijalan gubitak skrbništva jer sam nezaposlena i nemam nikakva primanja posljednjih 3 mj. te je roditeljska nekretnina predaleko i suprug se protivi mojoj selidbi tamo s djetetom. Niti ja ne želim djetetu 'oduzeti' oca dapače viđati će ga kad god poželi. Nisam sigurna što smijem a što ne navoditi kad bude posredovanje CZSS-a, da otac nikad dijete nije okupao niti ga prošetao vani, a često je kod kuće, itd. Ne želim iznositi prljavi veš a s druge strane želim sebe osigurati na neki način što se tiče skrbništva. Alimentaciju je suprug odredio 900 kuna (na zahtjevu) iako mu osnovica prelazi 5500 kn. Fakultetski sam obrazovana i s obzirom na godine imam dosta godina radnog staža. Imam nekoliko pitanja za Vas:

 

1. Ima li me suprug sa djetetom pravo izbaciti iz zajedničkog stana do okončanja razvoda-pravomoćnosti i što napraviti ukoliko zahtjeva naš izlazak iz istog prije okončanja? Na supruga glasi stan jer sam to ja tako htjela ne znajući što nas čeka.

2. Kakva su moja i djetetova prava u ovoj situaciji?

3. Da li je blaga anksioznost, koja se liječi vrlo rijetko blagim sedativima - zbog situacije u braku već 2 godine, osnova za supruga da mi može oduzeti dijete putem CSZZ?

 

Puno hvala pravnicima na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sami ste rekli da je suprug spreman se odreći prava na život sa svojim djetetom. Pa možda Vam niti neće praviti nikakve probleme (činjenica da već sada plaća alimentaciju u određenom iznosu, govori tome u prilog)

 

Pretpostavljam da je i on zaposlen, pa vjerujem da ni ne može (obzirom na navedeno) samostalno preuzeti brigu o djetetu.

 

Pokušajte mirnim putem dogovoriti sa uskoro bivšim suprugom, da do okončanja brakorazvodne parnice ili pronalaska plaćenog posla budete u zajedničkom stanu, ako ništa zbog djeteta.

 

Po meni (moje vlastito mišljenje) iznošenje prljavog rublja nikad nije dobro rješenje.

 

Trebate misliti na dijete i njegove potrebe i kako bi se to moglo odraziti na njega.

Na taj način možete u CZSC dati lošu sliku o sebi, a to nebi bilo dobro.

 

Fokusirajte se na dobrobit djeteta.

Jer CZSC sigurno hoće, imaju metode, načine na koje donose odluku koja je najbolja za dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veteran, puno Vam hvala na odgovoru. Suprug je tek odredio koliko bi plaćao alimentaciju u budućnosti po okončanju svega, i ja sam se s time složila. Radi takav posao tako da kad je njegova smjena na poslu, onda radi cijeli dan do ponoći često. Ne mogu ni zamisliti kako bi izgledao život mog djeteta da ostane, ne daj Bože, s njim (da dobije skrbništvo)... Jer kako suprug kaže - on ne razumije zašto bi trebao šetati dijete po parkovima, ulici, ići s njim u trgovinu, dobro mu je i doma. Taj dio će morati popraviti sam kad dijete bude kod njega one dane kad se dogovorimo. Suprug je rekao da neće praviti probleme oko skrbništva da dijete treba biti s mamom, no on ne može utjecati na to ako CZSS odredi da će djetetu biti bolje s njim. Što se tiče prljavog veša slažem se da se time ništa ne postiže. No mislim da će se morati spomenuti odvojene blagajne kroz cijeli zajednički život. Primjerice, i kad smo bili u dobrim odnosima - supružnici, ukoliko sam od njega posudila 50 kuna, to sam mu za koji dan morala i vratiti, inače bi mi napomenuo. Možda nebitan podatak, no i sami će procijeniti bolje od mene jer im je to struka.

 

Hvala još jednom na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

muž može obečati skidanje sudužnistva sa kredita za stan

ali banka neče pristati .

ako ju novac kojim je plaćen stan (u gotovini)ostvaren radom u braku on je bračna stečevina.

ako je isti novac zarađen prije braka ili dar,nasljedstvo tada je taj novac osobna imovina a i dio stana plaćen tim novcem.

stn kupljen u braku novcem koji potječe od kredita koji se vrača u braku je bračna stečevina.

najbolj je sudu podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine .što se može obaviti i prije okončanja brakorazvodne parnice

u stanu ste suvlasnik (u neutvrđenom djelu)bez obzira što je u vlasničkom listu samo ime jednog bračnog partnera.

suvlasnik nemože "izbaciti "suvlasnika .

 

odvojena kasa na sudu nebi prošla .

sav novac zarađen u braku je zajednički kao i sva imovina kupljena timnovcem.

bez obzira koji bračni partner više novca zaradi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ja također imam jedno pitanje vezano za podjelu bračne stečevine i kredit. Dakle u trenutku sklapanja braka muž je imao u svom vlasništvu stan u prizemlju obiteljske kuće. Taj stan (odnosno kuća) građeni su neposredno prije braka, u trenutku sklapanja braka kuća je praktično još bila nedovršena. Izvor financiranja gradnje kuće bio je manjim dijelom gotovina, a većim dijelom kredit koji je muž podigao neposredno prije braka. Kredit je otplaćivan u braku, dakle skidalo se sa muževe plaće, dok je obitelj praktično živjela od ženine plaće (imaju jedno dijete).

 

Kakva su prava žene u slučaju razvoda i podjele bračne stečevine? Je li stan u potpunosti mužev s obzirom da je on bio vlasnik prije sklapanja braka (zanemarimo sad unutarnje radove koji su rađeni i dovršavani u braku) i kuća je bila uknjižena? Ili žena ima neka prava s obzirom da je kredit (podignut neposredno prije braka, oko godinu dana) više od 10 godina otplaćivan u braku?

 

Unaprijed hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija