Jump to content

otvaranje d.o.o.


babilon

Preporučene objave

na hitro.hr mi je rečeno da ako se želim baviti nekim obrtničkim zanimanjima za koje nemam struku (imam VSS društvenog smjera, a bavila bih se pečenjem kolača (zdravih), pripremom hrane (ne restoran, već npr. zdravljak i sl.) moram dakle otvoriti d.O.o. i onda mogu to raditi, jer ako otvorim obrt onda ne mogu npr. otvoriti trgovinu jer nisam trgovac po struci (a mogu se baviti trgovinom ako je prijavim kao d.O.o.).

Je li to točno?

 

Naime, moram se nekako snaći, i spremna sam se okušati u trgovini i prodaji, koja bi uključivala i usluživanje pića, slastica i jednostavnijih jela, kao i dostavu istih.

 

je li onda d.O.o. najjednostavniji način za poslovanje, i ako da koji je to naziv usluga? Također, kome se točno obratiti za minimanle teh. uvjete prostora? Treba li ići na općinu, ili ima neki zakon ili pravilnik u kojem sve piše?

 

hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ako osoba nema stručno zvanje npr . za ugostitelja ali ima završenu srednju trgovačku školu za trgovca, ta bi osoba u slučaju da želi otvoriti svoj caffe bar trebal ili položiti stručan ispit za ugostitelja tj. za poslužiztelja jela i pića ili otvoriti d.O.o i da sa trgovačkom školom otvori svoj caffe bar ???? Može raditi ta osoba koja ima trgovačku školu i koja je vlasnik tog d.O.o i još jedan radnik koji ima isto trgovačku školu ?

Jesam li dobro to razumio ?

 

I koliko je vremenski potrebno da se otvori d.O.o i kako ga registrirati ako bi se željelo otvoriti svoj caffe bar ?

 

Novčano sam upoznat otprilike bi trebalo oko 26000 kuna za d.O.o, dok je za obrt puno jeftinije ali mene zanima trenutno baš d.O.o.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na prvi dio pitanja odgovor je da, dobro ste razumjeli.

 

Proces otvaranja može potrajati i do 2 mjeseca, a može i kraće, sve ovisi o institucijama. Detalje o registraciji riješit će vam javni bilježnik.

 

Da iznos se kreće oko 26000 kn, 20000 temeljni kapital i 6000 ostali troškovi. No, u izjavu o osnivanju može se u jedan članak upisati da firma po završenom procesu osnivanja vrati jedan dio sredstava od temeljnog kapitala(potrebno je navesti konkretan iznos) osnivaču. Tada vam je temeljni kapital manji, ali ste izvukli dio novaca. Ja sam konkretno navela da mi se vrati 7500 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na hitro.hr mi je rečeno da ako se želim baviti nekim obrtničkim zanimanjima za koje nemam struku (imam VSS društvenog smjera, a bavila bih se pečenjem kolača (zdravih), pripremom hrane (ne restoran, već npr. zdravljak i sl.) moram dakle otvoriti d.O.o. i onda mogu to raditi,

 

Ne znam baš, morate imati kvalifikaciju ako želite raditi kolače, bez obzira da li se radi o d.O.o. ili obrtu, ali iskreno, to se u praksi slabo kontrolira.

 

jer ako otvorim obrt onda ne mogu npr. otvoriti trgovinu jer nisam trgovac po struci (a mogu se baviti trgovinom ako je prijavim kao d.O.o.).

Je li to točno?

 

Ne morate biti trgovac da bi obavljali djelatnost trgovine.

 

je li onda d.O.o. najjednostavniji način za poslovanje, i ako da koji je to naziv usluga? Također, kome se točno obratiti za minimanle teh. uvjete prostora? Treba li ići na općinu, ili ima neki zakon ili pravilnik u kojem sve piše?

hvala unaprijed!

 

svakako odite u nadležni ured državne uprave za gospodarstvo, a možete pogledati i ovo

za trgovinu http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_03_39_889.html

za ugostiteljstvo http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2007_08_82_2599.html

i ovo http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_07_82_1995.html

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija