Jump to content

pojedinačni ispravni postupak


markun

Preporučene objave

Pojedinačni ispravni postupak je vanparnični postupak u kojem će se zahtjevu udovoljiti ako sud ocijeni da predlagatelj ima valjane dokumente o stjecanju i ako se ostale stranke ne protive promjeni.

 

Ako to nije slučaj, vanparnični sud ne ide u utvrđivanje tko je u pravu a tko u krivu, nego odbija zahtjev.

 

Drugim riječima, u pojedinačnom ispravnom postupku se ispravlja upis u zemljišnim knjigama za koji se može smatrati da očigledno nije u skladu sa stvarnim stanjem (zato se zove ispravni postupak).

 

Trebate podnijeti tužbu protiv osoba koje su upisane kao vlasnici u zemljišnim knjigama odnosno njihovih nasljednika ako su upisani vlasnici pokojni i u parničnom postupku koji se tužbom pokreće dokazivati da ste u pravu tj. da ste stvarni vlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Molim Vas za savjet. Proučio sam pojedinačni ispravni postupak i namjeravam izvršiti promjenu u ZK jer imam valjane dokumente o stjecanju i stranke se ne protive.Problem je što nemam novaca za odvjetnika.Može li mi netko pomoći gdje mogu zapeti ako zahtjev pokrenem sam? I moža da mi ukratko pojasnite proceduru. Unaprijed se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Molila bi vas za pomoć sud mi je odbio prijedlog za pojedinačni ispravni postupak jer na vrijeme nisu bili dostavljeni posjedovni i povjesno posjedovni listovi. Prilikom pretrage zemljišnih knjiga i posjedovnih listova ustavnovila sam da su osobe upisane u zemljišne knjige upisane i u posjedovne listove i sada na tim posjedovnim listovima nema moga djed a po rješenju o nasljeđivanju niti je postupio zemljišno-knjižni odjela a u katastru su promjene sukladno rješenju bile provedene samo na dva posjedovna lista. Interesira me na osnovu kojeg dokumenta je sud donio presudu da se osobe upisane u zemljišnoj knjizi upišu u katastar. Pitam zato što posjedovni listovi koji su bili navedeni meni u rješenju sada više ne nose te brojeve. Meni je jasno da je moj djeda koji nije upisan u zemljišnim knjigama bio vanknjižni vlasnik, ali mi nije jasno na osnovu kojeg dokumenta je sud donio odluku zar sud nije trebao tražiti povjesne posjedovne listove i posjedovne listove od osobe koja je na sudu podnijela zahtjev za upis u katastar?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas za savjet. Proučio sam pojedinačni ispravni postupak i namjeravam izvršiti promjenu u ZK jer imam valjane dokumente o stjecanju i stranke se ne protive.Problem je što nemam novaca za odvjetnika.Može li mi netko pomoći gdje mogu zapeti ako zahtjev pokrenem sama? I moža da mi ukratko pojasnite proceduru. Unaprijed se zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija