Jump to content

poduzeće daruje poduzeću?


aeskulap

Preporučene objave

Poštovani!

Srdačno Vas molim za pomoć! Poduzeće smanjuje obim svog poslovanja i želi darovati dio svoje imovine (strojeve) drugom poduzeću. Napominjem da su direktori poduzeća u rodbinskoj vezi i da su od navedene imovine 2 stroja u potpunosti amortizirana, a 3.djelomično. Dali uopće pravna osoba može darovati dio svoje imovine drugoj pravnoj osobi? Ukoliko čin darovanja nije dopušten između dvaju pravnih osoba šta je onda najispravnije napraviti, naravno da bude temeljeno na Zakonu i sa minimalnim troškovima za oba poduzeća? Unaprijed hvala!!! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor na ovakva pitanja trebala bi znati osoba koja vam vodi poslovne knjige, dakle vaš računovođa.

 

Darovanje zaboravite.

Amortizirani strojevi mogu se otpisati, i prodati kao staro željezo.

Ovisi i što ćete sa tvrtkom - mislite li dalje poslovati, ili zatvoriti djelatnost. Ako zatvarate, neka rođak kupi cijelu tvrtku 'za 1 kunu'.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovina se može prodavati po tržišnoj vrijednosti, neovisno o tome da li je amortizirana u potpunosti ili djelomično. Kako reče felix,, knjigovođa treba znati kako knjižiti taj izlazni račun. I onaj drugi knjigovođa valjda zna kako knjižiti taj ulazni račun. Ako ne znaju - zahvalite im se na suradnji. Ima te struke još, samo je teško prepoznati prave znalce, ali tu pomaže ona stara izreka:"Ako ne znaš što je dobro, pitaj što je skupo." Šala mala, ali ima dobar dio istine u njoj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija