Jump to content

Hitno pomoć


FN72

Preporučene objave

Potrebna mi je pomoć vezano za nasljedstvo u budućnosti. Naime vlasnik kuće u kojoj živim je moj tata, u prizemlju te kuće živi moj brat, u stanu koji mu je moj otac renovirao i dao kljuć u ruke. Na katu živimo u zajednici moj otac(povremeno, jer živi uglavnom u drugom gradu sa svojom nevjenčanom družicom), odnosno moj malodobni sin i ja.

Brat tvrdi da je razgovarao s odvjetnikom te da je prizelje - stan u kojem živi automatski njegov jer je u njemu več 20 godina i računi za plaćanje struje, vode, tel. etc glase na njegovo ime. Njegov stan je potpuno odvojen u prizemlju a da bi se došlo na tavan prolazi se kroz naš stan koji on želi imati na raspolaganju u svako doba noći i dana, tj. ja stan ne mogu zaključati! Brat pokreće kroz 15 dana razvrgnuće zajednice te me interesira da li on zaista ima pravo na to prizemlje, pola tavana i pola podruma ili je to puhanje u prazno? To bi jednom riječju značilo da bi brat nakon oćeve smrti zadirao u stan na katu i drugu polovicu podruma i tavana. Pošto je situacija vrlo nategnuta, molim Vas savjet što me dalje očekuje! Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U okviru nasljednog prava, ukoliko je vrijednost dijela nekretnine / stana u kojemu živi bratjednaka ili veća njegovom nužnom dijelu, brat neće s uspjehom potraživati nužni dio u ostavinskoj parnici budući da je stan dobio od oca za njegova života i time se smatra da je onu svome udjelu namiren, osim ako ne postoje i neke druge okolnosti koje utječu na slučaj. Također, od utjecaja je činjenica je li nekretnina etažirana ili je to upravo namjera Vašeg brata, odnosno kako je nekretnina upisana u zemljišnim knjigama.

 

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je vlasnik kuće živ

nemože budući nasljednik tražiti razvrgnuće suvlasništva.

ako besplatno koristi stan po očevom odobrenju i normalno je da plaća struju,vodu ,plin,smeće ... sto je trošak stanovanja.

zbog toga nemože dobiti stan dosijelošću.

stan može dobiti u vlasništvo darovnim ugovorom od vlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

FN72 je napisao:

 

Brat tvrdi da je razgovarao s odvjetnikom te da je prizelje - stan u kojem živi automatski njegov jer je u njemu več 20 godina i računi za plaćanje struje, vode, tel. etc glase na njegovo ime.

 

Taj odvjetnik je vjerojatno kupio diplomu kada daje takve savjete.

 

Dakle,prvo činjenice.

Zemljišnoknjižni vlasnik nekretnine-kuće je vaš otac? Vi i brat niste značajnije ulagali u gradnju nekretnine? Brat od oca nije dobio ništa napismeno, samo ključ?

 

Ako je tako, onda je u svemu bitan stav vašeg oca.Nekretnina je njegova i on odlučuje.

 

Brat nije (su)vlasnik da može zatražiti razvrgnuće (suvlasničke) zajednice.

Njegov odvjetnik vjerojatno aludira na stjecanje dosjelošću.

Ali ako brat tuži oca za stjecanje dosjelošću, otac može ustvriti da je sinu dao stan samo na korištenje, dakle vaš brat je samo posredni posjednik (kao npr. da je stan iznajmljen). Uostalom, i vi ste posredni posjednik kao i brat.

Posredni posjednik priznaje vlasniku vlasništvo nekretnine i ne može tražiti stjecanje dosjelošću.

Da mene netko, kome sam dao da koristi kuću, tuži za dosjelost,pa bio to i moj sin, dobro bi razmislio hoću li ga odmah izbaciti iz kuće, čak i da sam imao namjeru to mu oporučno ostaviti.

 

Otac je dao vašem bratu stan na korištenje, a ne idealnu polovinu kuće? U tom slučaju, zašto bi brat imao neometani bezuvjetni pristup tavanu kroz stan koji vi koristite?

 

Toliko mogu napisati jer ne znam sve detalje.

 

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija