Jump to content

Poslovno uvjetovani otkaz i otkazni rok


Zbunjola29

Preporučene objave

S obzirom da sam nova na ovom forumu, nadam se da sam na dobrom mjestu za ovo pitanje.

Dakle, radi se o školi.

31.08. prestaje potreba za nekim radnicima i njima ćemo uručiti poslovno uvjetovani otkaz. Ono što mi nije jasno jest... Otkazni rok počinje teći danom dostave odluke/rješenja o otkazu. Ukoliko im uručimo otkaz npr. 20.08. i u odluci navedemo da ugovor o radu prestaje 31.08., da li je u redu da otkazni rok počnemo računati od dana dostave ili otkaz ne možemo uručiti prije isteka važećeg ugovora (dakle, 31.08.)?

Nadalje, kad se zaključuje radna knjižica i osoba odjavljuje s mirovinskog i zdravstvenog, kad istekne ugovor (31.08.) ili kad završi otkazni rok?

Molim odgovor ako netko zna. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije pogledajte od kojeg vam datuma prestaje potreba za tim radnicima. Pretpostavljam da imate manji broj razrednih odjela, što onda znači da su vaši radnici u radnom odnosu do kraja ove šk.god., odnosno do 31.08.2011. Odluku o otkazu donosite tako da im priznajete otkazni rok od 01.09. i morate im ga platiti, a dane brojite od dana uručenja odluke o otkazu, što sve ne može biti prije nego što je potreba za njima prestala, mislim da nije pravilno da to radite već 20.08. U radnom odnosu postoje odluke, rješenja se donose u upravnom postupku,a otkaz ugovora to nije.

Ne zaboravite prije odluke o otkazu savjetovanje sa sindikalnim povjerenikom ili radničkim vijećem, ne znam što imate. U zapisniku sa sjednice ŠO na kojoj će to tijelo dati suglasnot za otkaz osobi xy navedite zašto baš ta osoba ako ih je više na istim poslovima (npr.razredna nastava ako je osnovno obrazovanje).

Odjavu sa mirovinskog i zdravstvenog vršite kad istekne otkazni rok, jer za vrijeme njegova trajanja traje i radni odnos. Teoretski je moguće da se vaši radnici snađu i uspiju zaposliti u nekoj drugoj školi tijekom jesenskog "prijelaznog roka u školstvu". Tada nek vam upute pisani zahtjev za zaključivanjem radne knjižice i prekidom otkaznog roka iz tog razloga. Inače, u odluci o poslovno uvjetovanom otkazu možete navesti da radnik nije obvezan raditi tijekom otkaznog roka ako je njegovo radno mjesto prestalo postojati (npr.manji broj razrednih odjela). Inspekcija vam pregledava svaki dokument ako do nečeg dođe, pazite da poštujete sve korake procedure i da imate o tome pisani trag.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru.

Još me zanima, kakva je situacija kod otkaza s ponudom izmijenjenog ugovora (dakle, nudimo kraće radno vrijeme). Ako uručimo otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora 31.08. radnik mora imati najmanje 8 dana da se izjasni da li prihvaća ponudu ili ne. Budući da nastava počinje 05.09. i netko treba raditi posao kako ćemo to riješiti, nemamo vremena čekati 8 dana. Proći će nam i rok za promjenu podataka na mirovinskom i zdravstvenom, jer bi izmijenjeni ugovor trebao vrijediti od 01.09.

A što ako se radnik izjasni da ne prihvaća izmijenjeni ugovor? Koja su onda njegova prava i naše obveze kao poslodavca?

Znam da je ovo previše pitanja na jednom mjestu, ali molim pomoć ako netko zna i ima volje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ne uspijete provesti proceduru otkazivanja i zapošljavanja na neodređeno vrijeme, uzet ćete osobu do 60 dana i u tom vremenu provesti proceduru. Može to biti ista ova kojoj nudite otkaz ugovora s ponudom izmijenjenog ugovora, iako je bez veze da čeka 8 dana ako želi raditi manje radno vrijeme, nije ovo nužan rok za izjašnjavanje. Ako taj zaposleni to ne prihvati, otkazujete iz poslovno uvjetovanih razloga i ne zaboravite na otpremninu.

U ovom je slučaju i moguće da odradite cijelu proceduru sa suglasnošću sindikalnog povjerenika i školskog odbora i prije kraja kolovoza, osobito da započnete nastavnu godinu s učiteljem, ali ako i ne - imate opciju 60 dana. Na kraju krajeva, vjerojatno su vam 2/3 kolovoza članovi ŠO na godišnjem odmoru koji im može ravnatelj prekinuti u slučaju prijeke potrebe, mislim da ovo ne bi bila ta. Uostalom, što bi da su do kraja svojih godišnjih odmora na putovanju u Brazilu, kako bi onda došli sastančiti o navedenom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija