Jump to content

Dokazivanje nasljedstva


ifriscic

Preporučene objave

Unaprijed se ispričavam na podužem postu, ali potrebno je detaljno opisati situaciju. Priča ide ovako:

Na moju adresu (i adrese ostalih nasljednika mojeg dide) je stiglo rješenje da se na naše tri čestice upisuje jedna osoba, gđa Panđa, jer je sud u Korčuli odredio da pravom nasljedstva te čestice pripadju njoj. Kako je došlo do nesuglasja u knjigama tražili su naše očitovanje. Obzirom da mi ne poznajemo dotičnu gospođu i ta zemlja je već dugo u našoj familiji, normalno da smo poslali dopis da osporavamo uknjižbu. U međuvremenu smo mi doznali da gđa. Panđa i mi imamo pretka s istim imenom i prezimenom, ali različite adrese, nadimci i godina rođenja (cca. 40 godina razlike). Sudac je jednostavno pretpostavio da te čestice pripadaju pretku gđe. Panđe i izdao rješenje da se te čestice uknjiže na nju. Povratno dopisu o osporavanju uknjižbe, iz gruntovnice i katastra su nas tražili dokaz o nasljedstvu, kojeg smo im i poslali. Uspjeli smo čak stupiti u kontakt s gđom. Panđom i ona je isto svjesna greške, te smo napravili tabularnu izjavu, potpisanu od moje i njezine strane, gdje ona izjavljuje da ta zemlja nije njezina, da je očito došlo do greške i da se situacija na knjigama vrati na početno stanje. Tu tabularnu izjavu smo poslali na katastar.

 

Pred dva dana meni (i ostalim nasljednicima mojeg dide) dolazi riješenje iz katastra. U rješenju (među ostalim) piše da nismo dostavili potrebne dokaze i sastavljena je tablica novog stanja u katastru. Tu se sad gubi svaki smisao, jer oni su napravili sljedeće: napravili su novi posjedovni list u kojeg su stavili te naše tri čestice, plus neke četiri nove, a za vlasnike su stavili (svaki po jednu trećinu) mojeg pokojnog didu, od dide pokojnog bratića i gđu Panđu. Po tome, mi smo vlasnici jedne trećine tih sedam čestica, što je suludo. A i nije mi jasno kao oni mogu upisati preminulu osobu pod vlasnika.

 

Sve što želim jest da se te tri čestice vrate na naš posjedovni list, druge čestice nas ne zanimaju kad ni nisu naše. Na rješenju je pisalo da imamo pravo žalbe, pa bi molio nekoga tko je mali vičniji u ovakvim situacijama da me savjetuje/pomogne što mi je dalje činiti.

Također, ak netko zna ili mi može preporučit nekog odvjetnika na Korčuli koji se bavi nasljednim pravom bio bi jako zahvalan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opis je nejasan.

 

Ako je na rješenje o nasljeđivanju izjavljena žalba, dodatne dokumente ste trebali dostaviti ostavinskom sudu odnosno priložiti žalbi. U tom slučaju prvostupanjsko rješenje nije postalo pravomoćno, pa neće biti niti promjena u zemljišnim knjigama i katastru.

 

Ako je postalo pravomoćno, onda će gruntovnica i katastar postupiti po rješenju.

 

U tom slučaju treba vidjeti da li eventualno ima uvjeta da se traži ispravak rješenja (što se ne čini vjerojatno jer je previše toga zabrljano) ili eventualno nađe razlog za ponavljanje ostavinskog postupka.

 

Ako to nije moguće, morat ćete krenuti od novopisanog stanja pa izvršiti formalne postupke (možda čak i tužbe) i prijenose kako bi se stanje sredilo. To više nema veze s nasljednim pravom. Trebat će obratiti pažnju da se izvede tako da se ne pojavi obaveza plaćanja poreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija