Jump to content

promjena podataka o vlasniku u katastru


gica

Preporučene objave

Dobar dan,

dobila sam nedavno rješenjem kojim se upisuje moje pravo vlasništva nad nekretninom. Nakon toga sam se raspitala u katastru što je potrebno da se i kod njih promijeni vlasnik (tj. posjednik). Od nekoliko opcija koje su mi predložili najinteresantnija (tj. ne zahtjeva moje vrijeme i novac) - da čekam da oni odrade po službenoj dužnosti ako je gornje rješenje poslano i na njih. Na rješenju dakako nema katastra.

Otišla sam u gruntovnicu (Grad Zagreb) da pitam zašto nije poslano i u katastar, na informacijama dobivam čuđenje jer je to trebalo biti poslano, na šalteru E da su oni to prije radili a sada ne rade. Rekla sam da sam uvjerena da rješenje moraju poslati u katastar i što da radim i dobila odgovor da dam podnesak na šalteru B. Da li sam u pravu i ako jesam na što da se pozovem u podnesku i koliko to košta?

Na drugoj gruntovnici pred par godina kada sam sređivala nasljeđivanje nekretnine u gruntovnici, gruntovnica je poslala obavijest katastru te su oba mjesta bila ažurirana. Što mi je i logično ako želimo uskladiti gruntovnice i katastre.

 

Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovana!

 

Nema automatizma u brisanju posjednika iz katastra :

-ako postoji zabilježba spora na nekretninama

-ako nisu iste osobe upisane i u gruntovnici i katastru

 

U izvanparničnom ispravnom postupku moguće je uskladiti

stanje u gruntovnici sa stanjem u katastru .

Podnesak Vam mora sastaviti pravno educirana osoba .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Nema automatizma u brisanju posjednika iz katastra :

-ako postoji zabilježba spora na nekretninama

-ako nisu iste osobe upisane i u gruntovnici i katastru :-?

 

imam problem a čitajući ovaj vaš odgovor da nema automatizma ako nisu iste osobe upisane i u gruntovnici i katastru nije mi jasno kako je moguće da ja kao faktični vlasnik (posjednik) upisan u katastar budem izbrisan kao kaastralni posjednik zbog ostavinske rasprave za osobom koja je bila navedena u gruntovnici kao vlasnik(jer moji preci nisu gruntovno prenosili vlasništvo nego katastralno)., a koju nasljeđuje sin i automatski se usklađuje gruntovno stanje sa katastrom????

 

di je tu ne automatizam???'

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Kada se posjednik briše iz katastra dotična služba donosi rješenje i mora ga dostaviti registriranom posjedniku .Rješenje treba sadržavati uputu o pravnom lijeku .Brisani posjednik ima pravo žalbe i dokazuje svoje jače pravo na posjed . Posjednik registriran u katastru da bi postao vlasnikom treba ustati tužbom ili pokrenuti vanparnični ispravni postupak .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija