Jump to content

skrivanje i uništenje oporuke - kaznena odgovornost?


lumpi1

Preporučene objave

Imam pitanja vezano za oporuku;

 

1. Koja je kaznena odgovornost osobe koja sakrije oporuku i ne dostavi je na ostavinsku raspravu? Po toj raspravi osoba koja je sakrila oporuku nasljeđuje većinu imovine, a kasnije se saznaje da po oporuci osoba koja je naslijedila većinu, ne bi trebala naslijediti ništa. Znači oporuka je sakrivena u cilju ostavrivanja osobne imovinske koristi.

 

2. Koja je kaznena odgovornost za osobu koja tu naknadno pronađenu oporuku uništi, a postoje dokazi (ovjerena preslika da kod JB i fotogtafija da je ona postojala)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ostavinskoj raspravi kažite da je ostavitelj napisao oporuku. Kažite kome je oporuka bila povjerena na čuvanje i da je oporuka skrivena odnosno uništenja te predložite sudu ili javnom bilježniku koji vodi postupak da se provede postupak rekonstrukcije oporuke.

 

To neće biti problem ako postoji fotografija oporuke i ako je ostavitelj potpis na oporuci ovjerio kod javnog bilježnika jer ćete dakle imati presliku samog teksta oporuke pa se ona može lako rekonstruirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Zanima me samo da li postoji kakva kaznena odgovornost za skrbnika oporuke koji ju je sakrio, možda naknadno i uništio, jer je znao da po njoj ne nasljeđuje ništa. Tim skrivanjem oporuke sada je nadljednik 2/3 imovine po već održanoj ostavini na kojoj se nije znalo za oporuku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
I mene bi zanimalo kakova je sudska praksa, kada se ustanovi da je jedan od nasljednika skrivao oporuku i materijalnih interesa?

 

Članak 125.ZN

Nedostojan je naslijediti, kako na temelju zakona tako i na temelju oporuke, kao i dobiti bilo što na temelju oporuke:

1.

3. onaj koji je uništio ili sakrio ostaviteljevu oporuku s namjerom da spriječi ostvarenje ostaviteljeve posljednje volje, kao i onaj koji je krivotvorio ostaviteljevu oporuku;

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz Matrixov odgovor, ja bi samo dodao kako nema automatizma u navedenom slučaju. Drugim riječima, tako nešto bi se moralo kazneno prijaviti, nakon čega bi, po mom mišljenju, najizglednije kazneno djelo bilo sprečavanje dokazivanja iz čl. 306. KZ-a. Moguće i neko od imovinskih delikata. Ali, sve ovisi o okolnostima konkretnog slučaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija