Jump to content

Način povrata duga zadužnice?


Draganec

Preporučene objave

Poštovani!

Od 2008.god.potpisao zadužnicu na iznos.....sada sa ktma... preko 8.600 kn.Otplatio blokadom računa u lipu,kojom prilikom su mi uzimali na tek.računu mirovini dio rate,odnosno preko FIN-e.

 

Kako postupiti i vratiti navedeni iznos....., a najvjerojatnije i troškove postupka.

 

Rodbina smo...ali se oglušuju na povrat navedenih sredstava.

Ja njima ne dugujem ništa.

Ne pokazuju volju za otplatom.

Zaštičena primanja ....znam koja primaju....ali kako dobiti svoj novac ..... i u ratama može....ali ne pokazuju interes.

 

Ima li veze Zakon o obveznim odnosima ili neki drugi Zakon kojim bi ih mogao teretiti,odnosno Zakon kojim bih je mogao teretiti iz razloga što sam kumi potpisao zadužnicu,a od primanja ima samo dječji doplatak kojim je zaštičeno primanje.

Njezin suprug radi i on je zapravo podizao robu uz prisutnost svoje supruge koa je potpisala zadužnicu kojoj sam ja bio jamac kod bilježnika.

 

To je to ,vrlo jednostavno rečeno ,a komplicirano za naplatu! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

severus je napisao:

Baš dobro da vlastitoj rodbini posuđujete novce uz kamate, i to još onima koji primaju samo zaštićena sredstva. Samo pazite, ovo bi se lako moglo kvalificirati kao lihvarski ugovor, skoro školski primjer. Bilo bi više fer pronaći im posao, zar ne?

 

Poštovani severus! miješaš kruške i jabuke!

 

Krsni kumovi smo.Potpisao zadužnicu u vrijednosti 10.000kn kojoj sam ja jamac i ovjerena kod javnog bilježnika,a bio je rok vračanja 01.11.2008 god. Zadužnica potpisana početkom 5 mj. 2008.

podigla robe oko 7.. tisuća i nešto...2008.god.

 

Posudio novac nisam! niti sam "lihvar".Uzeli su robu u trgovini (repromaterijal...umjetno gnojivo,sjeme,špric itd u navedenoj vrijednosti.Do dana današnjeg nisu vratili navedeni iznos firmi,trgovini,gdije su podigli robu....i normalno zakonskim postupkom meni su skidali sa mirovine do konačne otplate.

Otplatio i što sad..... da "fućkam",a od kumova nit A niti B

Bio osobno kod njih u namjeri nagodbe (kuća zaključana,TV radi,mob.nedostupan.... itd...neću bit prost.

 

Što se tiče posla...ima samo je potrebna volja za radit " cigara i kava i haj...haj...uživaj....samo dokle tako? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da kolega/ica severus nije shvatio/la pitanje...

 

Da biste vratili ono što su Vam "skinuli" s računa (zajedno sa zakonskim kamatama), morat ćete utužiti osobu koja je u zadužnici navedena kao dužnik. Prema čl. 120. st.1. Zakona o obveznim odnosima.

 

Iako dužnik nema nikakvih primanja, bilo bi poželjno da ga utužite jer će Vam u suprotnom nastupiti zastara potraživanja. Kada dobijete presudu kojom se nalaže tuženiku da Vam isplati dužni iznos, tada možete ići u ovrhu na bilo koji dio imovine ovršenika(dužnika). Malo je vjerojatno da nema ama baš ništa u svome vlasništvu.

 

Zastarni rok iznosi 5 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija