Jump to content

DSI - Upravno područje financije - iskustva


snjezna

Preporučene objave

Obećala sam za posebni dio za upravno područje financija otvoriti poseban topic, pa evo tu je. :-) Informacije su uglavnom iskustva ostalih forumaša koja su već objavljena na forumu, uključujući i moje iskustvo, ali evo ih sad na jednom mjestu.

 

Pismeni dio se razlikuje u zavisnosti od toga što vam piše u opisu poslova koji ste poslali kad ste prijavljivali ispit. Naravno onaj tko radi u lokalnoj samoupravi sigurno neće dobiti pitanje da izradi rješenje vezano za prijavu poreza na dohodak, već se to odnosi na poreznu upravu. Pa evo primjera:

 

Porezni obveznik podnio je prijavu poreza na dohodak za 2009.g.-doh.od nesamostalnog rada 150.000, nadzorni odbor 1.500, priložio zdravstvene račune 7.500 uzdržava 1 dijete i živi u Pazinu. Izradi rješenje.

Izradi rješenje o odgodi ovrhe ako porezni obveznik ima dug po PDV-u 750.000 kn i kamate 30.000 kn.

Izradite rebalans proračuna za vašu općinu/grad/županiju

Izradite prijedlog proračuna za vašu općinu/grad županiju

Izradite polugodišnji ili godišnji obračun proračuna za vašu općinu/grad/županiju

Izradite odluku o izvršenju proračuna

Izradite rješenje o ovrsi pokretnina

Napravite obračun plaće (dobijete podatke, bruto iznos, olakšice itd.)

Izradite rješenje oslobođenja poreznog obveznika kuće za odmor od 140 m2 zbog trošnosti i starosti.

Najbolje je ponijeti primjere gornjih zadataka sa sobom kad dolazite na ispit, jer je dozvoljeno koristiti svu literaturu na pismenom, i većina nas jednostavno prepiše proračun svoje općine/grada/županije ili neko rješenje.

 

 

Usmeni:

- Tko su obveznici poreza na dohodak

- Koji su izvori poreza na dohodak

- Tko su porezni obveznici drugog dohotka i kako se utvrđuje, tko ga plaća

- Što je dohodak od imovine i imovinskih prava

- Tko je obvezan podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak i koji je rok

- Što se smatra dohotkom, a ne plaća se porez na dohodak

- Koji primici se ne smatraju dohotkom

- Razlika kod obračuna ugovora o djelu i honorara

- Županijski i gradski/općinski porezi - treba ih znati nabrojati, tko je obveznik svakog, porezna osnovica, predmet oporezivanja i oslobođenja.

- Koji zakon propisuje maksimalnu stopu poreza na kuće za odmor

- Porez na promet nekretnina, tko plaća, stopa, oslobođenja

- Trošarinski sustav oporezivanja, porezni obveznici, kad nastaje porezna obveza

- Tko je obveznik posebnog poreza na duhanske proizvode, kada nastaje porezna obveza i u kojem roku se mora platiti

- Obveznici poreza na dobit i oslobođenja

- Slobodna zona tko je tu oslobođen poreza na dobit itd.

- Dvostruko oporezivanje na kojim se porezima primjenjuje

- Obveznici PDV-a, na što se plaća PDV, koji su uvjeti za odbitak pretporeza, stope PDV-a, oslobođenja od plaćanja, ispravak pretporeza, slobodne zone kod PDV-a

- Po kojem se načelu plaća PDV s obzirom na mjesto isporuke

- Koji dio puta podliježe PDV-u ako se usluga ne obavlja samo u tuzemstvu, nego i u inozemstvu

- Zašto je mjesto oporezivanja PDV-a bitno

- Koji je rok za podnošenje godišnje prijave PDV-a

- Što je amortizacija i što ne podliježe amortizaciji

- Da li bolnica može odbiti PDV

- Ako MUP prodaje auto fizičkoj osobi da li plaća PDV, a da li plaća ako ga prodaje poreznoj upravi

- Da li se plaća PDV na novoizgrađene nekretnine i koja je osnovica za izračun PDV-a, da li u osnovicu ulazi i zemljište na kojem je nekretnina

- Da li fizičke osobe mogu biti obveznici PDV-a

- Što je carinska tarifa i carinsko područje

- Što uređuje Opći porezni zakon

- Što je temeljni i jamstveni kapital banke

- Koliki je temeljni kapital banaka

- Što je banka i koji su poslovi banaka

- Što su devize

- Što je platna bilanca i deficit platne bilance

- Hrvatska narodna banka (osnovni cilj, koje su ovlasti, što radi, temeljni kapital)

 

Sva pitanja koja se tiču poreza mogu se naći u brošuri Porezne uprave Hrvatski porezni sustav 2011 ili PDV za početnike, meni je bilo puno lakše učiti iz toga nego iz zakona.

http://www.porezna-prava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Brošure/PorezniSustav_2011.pdf

 

Za ostala pitanja sam koristila Zakon o kreditnim institucijama, Carinski zakon, Opći porezni zakon, Zakon o deviznom poslovanju i Zakon o HNB-u.

Nigdje nisam naišla da su pitali išta vezano za Zakon o proračunu. Nisam sigurna koliko ima ispitivača za upravno područje financija, većini je bio g. Fabijančić iz Porezne uprave, koji je ujedno jedan od autora spomenutih brošura.

 

Eto, nadam se da sam pomogla, sretno svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sonja, nemam skriptu, nije to toliko ni obimno jer se radi o dvije brošure koje su koncipirane po pitanjima kakva postavlja i ispitivač. A što se tiče ovih par zakona, isprintala sam sebi samo prve stranice gdje su ti osnovni pojmovi koje pita i to učila.

 

Na pismenom dobiješ pitanje koje se odnosi na onaj dio posla koji ti najviše prevladava u tvom opisu poslova. Znači ako ti piše da obračunavaš plaće, da, možeš i to dobiti. Ali taj pismeni je smiješan jer imate svu literaturu uz sebe, nema nikog uz vas, i međusobno si možete pomagati.

 

Od ovih pitanja koja sam navela da se javljaju na pismenom , svatko dobije samo po jedno.

 

Na usmenom ne bi rekla da se baziraju na posao koji radite, jer ja sam na proračunu i financijama, a pitao me je i PDV i banke i carinu. Znači, to gore su pitanja koja se vrte i treba ih sva preći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav!

 

Evo dobio sam obavijest da idem na ispit 11.2., i također dobio sam link što sve trebam izvući iz Narodnih novina za stručni dio ispita. Međutim, prošao sam prvih par stavki, spremio u Word i vidim da već sad ima nekih 220 stranica, a moram proći još 6 stranica Zakona po Narodnim novinama, što znači da će se brojka popeti na nekih 2000 stranica.

Molim, ako netko ima skriptu za stručni dio ispita za SSS da je pošalje na ajmthe.highway@gmail.com

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni piše da mogu polagati tek 2 mjeseca prije isteka ugovora, meni je na godinu dana, a morao sam ga prijavit barem 3 mjeseca unaprijed, da bi se stigla papirologija izvrtit. Sad ne znam kako je to kad si na 20 mjeseci kao vježbenik volonter, jer neki kolege koji su primljeni za stalno u istom mjesecu kad i ja , morali su ga položit u roku od godine dana.

Nego, kako si dobio na 20 mjeseci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hej ljudi...

evo malo sviježih informacija s polaganja DSI-a za SSS. Kao luda sam tražila friške informacije s polaganja, ali naravno kad položimo, razumljivo je da ne navraćamo više na ove stranice. Opći dio - imala sam sreće više nego pameti. Puno ovisi od ispitivača. Moraš znati naravno, ali ako su raspoloženi progledaju malo kroz prste. Kažu da na EU ima neki lik koji puno traži (na svu sreću nisam bila kod njega)i ruši skoro sve. Moja grupa bila kod jedne mlađe ispitivačice i morali smo dati jedan i pol odgovor na postavljena tri pitanja za prolaz (jedno si pitanje špostavljaš sam). ZUP i ZUS i uredsko - uglavno moraš znati osnove, ništa u detalje. Tako je i na drugim predmetima. Uglavnom moraš zati odgovoriti na pitanja ona koja se vrte na forumu. Poseban dio - financije SSS - Mene pitao državne poreze - PDV, porez na dobit, posebne poreze i trošarine, tko su obveznici predaje porezne prijave, tko je oslobođen plaćanja PDV-a, stope PDV-a, da li su banke oslobođenje plaćanja PDV-a i moguli ga izbiti s računa koji dobiju, HNB - ciljevi i zadaci. Kolegicu koja je bila sa mnom pitao županijske poreze, općinske poreze, na osnovu čega se obračunavaju i kolike su stope, porez na dohodak. Sve ovo što sam nabrojala imate na stranicama Porezne uprave, evo linka http://www.porezna-uprava.hr/porezi/v_poreza24.asp?id=b02d1 . Na njihovim stranicama sam skinula i brošuru pod nazivom Porezni sustav u RH http://www.porezna-uprava.hr/publikacije/p_prirucnici_brosure.asp?id=b05d2 . Pita još i o carinama - morate znati što je carinska granica, slobodna carinska zona i tako... Ako radite u proračunu - ne pita ništa što se tiče proračuna i računovodstva (to imate na pismenom), znači samo porezni sustav, carine, banke... Ja sam na pismenom imala izraditi izvješće o ostvarenju polugodišnjeg obračuna, netko je imamo napraviti obračun plaće i tako sl. Možete ponijeti sve što mislite da bi vam moglo pomoći. Eto, nadam se da sam bar malo pomogla. Ako vas još što zanima, pitajte. Pozdrav i sretno!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo je samo ono što sam nabrojala, a koliko sam čula nikad nije pita lok. samoupravu, reviziju i tako to. Jedino ako imaju neki drugi ispitivači osim prof. Fabijančića na financijama, onda možda. Ja ti to nisam uopće učila, a kako radim u lokalnoj to nisam ni trebala učiti jer to moraš znati. Jedna forumašica je stavila pitanja pa si to pogledajte, to bi bilo dovoljno za prolaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidio sam ta pitanja, ako su to ova pitanja iz prvog posta u ovoj temi. Ništa, samo pitam jer mi je bilo čudno da pitaju uvijek isto, poreze, banke i carine. Ako je to to, još bolje, što se tiče stručnog dijela sve se može izvući sa stranica carine, porezne i hnb-a, sve je u pdf-u i samo print, tako da je taj dio spreman.

 

Nego što je s općim dijelom, imam skriptu staru nekih 6 godina , da l bi se moglo po tome učit ili se stvarno toliko toga promijenilo?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Posebni dio financije iz DSI-a 11.02.2012.

 

Zadaci:

-Izraditi proračun

-Obračunaj predujam poreza osobi koja prima dohodak od nesamostalnog rada 15.000,00 kn, ima dvoje djece i živi u Rijeci.

 

Pitanja:

 

-Postupak obračuna plaće

-Koji su državni porezi?

-Što je PDV?

-Koji su Županijski porezi?

-Porez na promet nekretnina

-HNB , zadaće

-Carinsko područje

 

Mislim da je to sve, bilo je dosta kratko ispitivanje ... to su pitanja i za VSS i SSS. Na pismenom je sve i dalje dozvoljeno , to je i najlakši dio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja sam bila 11.2.,položila pa da i ja malo pomognem onima koje to tek čeka.

Na usmenom je još bilo o bankama,djelatnosti banke i sl.,tko je oslodođen plaćanja poreza na dohodak,gradski porezi,carinska crta,stope pdv-a i navesti tko ih primjenjuje, uz sve već prethodno navedeno.Profesor je krasan,ne trebate se bojati.

Najteža mi je bila EU,dosta traži ali bitno je da imate pojma pa pomogne.Ako skuži da ne znate onda se fokusira na vas i pili.Savjetujem znati temeljne ugovore i korake Hrvatske na putu u EU.

Puno sreće svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo dva linka za skripte o porezima koje je netko prije mene naveo:

 

http://www.porezna-uprava.hr/publikacije/p_prirucnici_brosure.asp?id=b05d2 ,

 

http://www.porezna-uprava.hr/porezi/v_poreza24.asp?id=b02d1

 

po tome sam ja učio i bilo je više nego dovoljno, a ostalo samo par prvih bitnih stranica o Zakonima o bankama, HNB-u, carini i carinskoj tarifi i to je to.

Sve je na netu, pa sretno :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ljudi trebam malu pomoć i pokoji savjet...

Što mislite ako mi u opisu poslova kao najvažnija stavka stoji obračun plaća (VŠS) što bi mi se tu sve od zadataka moglo pojaviti?

Bude li tu nekih kompliciranih obračuna ili jednostavno dobiješ bruto i izračunaš neto i doprinose na? Da li mi može biti prijava poreza na dohodak?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Chru je napisao:

Posebni dio financije iz DSI-a 11.02.2012.

 

Zadaci:

-Izraditi proračun

-Obračunaj predujam poreza osobi koja prima dohodak od nesamostalnog rada 15.000,00 kn, ima dvoje djece i živi u Rijeci.

 

Pitanja:

 

-Postupak obračuna plaće

-Koji su državni porezi?

-Što je PDV?

-Koji su Županijski porezi?

-Porez na promet nekretnina

-HNB , zadaće

-Carinsko područje

 

Mislim da je to sve, bilo je dosta kratko ispitivanje ... to su pitanja i za VSS i SSS. Na pismenom je sve i dalje dozvoljeno , to je i najlakši dio.

 

 

Što znači izraditi proračun? Da li se može prepisati postoječi proračun ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što znači izraditi proračun? Da li se može prepisati postoječi proračun ili?

 

Upravo to, prepisati proračun svog grada, općine ... oni koji su imali to, su tako i riješili. Naravno uzmeš iz 2011.

 

@ ibiba

ništa komplicirano, ja sam imao napraviti obračun predujma poreza, al šta god da dobiješ smiješ koristiti literaturu i samo prepišeš, to je najlakši dio cijelog ispita i stručnog i općeg dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za pismeni dio cete dobit nesto vezano za

vas posao, mozda i ono sta nije navedeno u prijavi, ali nije tesko.

za usmeni je dovolj zakon o porezu, na potrosnju, na dobit, pdv, gradske/općinske poreze.

ja sam o svemu znala po par recenica..ne trebate sve detaljno ucit, samo dobrfo znat sta je sta, a ostatak zakona obavezno bar procitat da steknete uvid o cemu se sve tu radi.

ja sam prosla :)

sretno svima :)

i jos nesto..ispitivaci su skroz ok..za sve predmete

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Pitanja koja sam imao:

 

Pismeni dio izradit izvješće o izvršenju proračuna.

 

Usmeni:

1. PDV,sve o njemu i oslobođenja od PDV-a

2. Županijski porezi,porez na kuće za odmor,porez na cestovna motorna vozila

3. Banka i nešto o poslovima banke

 

Eto to sam ja imao i bilo je ok,dok je curu pored mene pitao obračun dohotka,porez na kuće za odmor i vrste poreza na dohodak,nije znala ništa i srušio ju je.

 

Usput kome treba literatura za opći dio i neke stvari iz ovoga što imam iz financija prodajem i garantiram prolaz.

 

http://www.njuskalo.hr/strucna-literatura/program-opceg-dijela-drz-strucnog-ispita-zbirka-propisa-oglas-4952616

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 godina kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija