Jump to content

porodiljni, godišnji, regres... :)


leeloo127

Preporučene objave

nakon godinu i pol dana trazenja posla, zaposlila sam se u 10 mj.na određeno ugovor na 3 mj. saznala sam da sam trudna te buduci da mi je poslodavac naglasio prilikom zaposlenja da ne toleriraju trudnocu jasno mi je da mi ugovor nece produziti.

Znam da imam pravo na naknadu nakon rođenja djeteta ali sto cu do tada? Mogu li otvoriti komplikacije prije ne prodizenja ugovora te ostavrujem li time pravo na 831kn/mj? i do kada? Jer ako mi poslodavac ne produzi ugovor dok sam na komplikacijama gubim li pravo na tu naknadu? Kamo se onda prijavljujem kao nezaposlena trudnica u 4 mj.trudnoce? Imam li bar pravo na socijalnu pomoc? Jer ni muz ne radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako:možeš otvoriti bolovanje na komplikacije (čuvanje trudnoće),ali nemaš garanciju da će ti ugovor biti produžen,jer znam provjerene primjere iz prakse da u takvim situacijama ugovori nisu produženi,bez obzira na zakon,trudnoću....Nisi navela,da li je u ugovoru navedeno,da ne smiješ ostati trudna?Takva situacija daje osnove za tužbu zbog diskriminacije (nitko te ne smije ucjenjivati tvojom trudnoćom).Jedino,mislim da postoji zakonski uvjet da ne možeš koristiti porodiljni dopust ako nemaš minimalno godinu dana radnog staža u komadu.A na socijalnu pomoć imaš pravo ako prihodi po članu obitelji ne prelaze 700kn (dijete ne brojiš dok se ne rodi).A kad rodiš,ako budeš nezaposlena,imaš pravo na rodiljnu naknadu u iznosu 1666kn godinu dana,pomoć od države od nekih cca 2200kn,godinu dana radnog staža koji ti se upisuje u knjižicu,pomoć od grada/općine gdje živiš,dječji doplatak.Jedino je bitno da se prijaviš na burzu kao nezaposlena i imaš zdravstveno preko burze (ništa suprug ili familija),a dijete da osiguraš zdravstveno preko sebe, kao nezaposlene.Na burzi i socijalnom će ti reći koji papiri ti trebaju,ako ti ne kažu,oglasi se pa ću ti dati popis papira i točan redoslijed što da napraviš.E,da,ako imate na sebe nekretninu veću od 35m kvadratnih ili pokretninu (auto npr),ti socijalci kažu da niš od pomoći,neka to prodaši kupiš manji stan i imaš love

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor nece biti produzen sa sigurnoscu. Ne pise u ugovoru da ne smijem zatrudniti to je receno usmeno. Prihodi nam ne prelaze niti 400 kn nakon neproduzenja. Nemamo niti pokretninu niti nekretninu na svoje ime, bas nista ne posjedujem. Meni je problem sto nemam na osnovu cega biti na komplikacijama narednih 7 mjeseci kako bi dobila bar 800 kn od HZZO-a. Taj dio me buni, da li nakon sto mi ne produze ugovor a isteknu komplikacije gubim i tu bijedu od naknade?

Imam vise od jedne godine radnog staza u komadu od ranije, puno vise.

Zdravstveno ne ide vise preko burze i to vise od 2 godine.

Posebno ide prijava na burzu posebno zdravstveno. Jedno ne utjece na drugo. Znam da i kao majka van sustava rada primam naknadu od 1660 kn mjesecno nakon rođenja djeteta.

 

Jedino me zanima tih 800 kn koliko dugo imam pravo na njih? Dok traju komplikacije? A sta nakon isteka komplikacija i ne vracanja na radno mjesto?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo je stvarno prilično nezavidna situacija.Po meni,najjednostavnije ti je napraviti slijedeće:ako je trudnoća uredna (tj. nemaš komplikacija nego se vadiš radi naknade),odradi ta tri mjeseca,ne može ti otkazati ugovor zbog trudnoće prije isteka roka,odmah po isteku ugovora se prijavi na burzu i sredi si zdravstveno po osnovi nezaposlenosti.Naknadu s burze nisam sigurna da li ćeš dobivati (u moje doba je moralo biti više od 6 godina staža ako je bilo prekida da dobiješ naknadu,odmah ti ili suprug odite na CZSS sa potvrdama o nezaposlenosti i tražite socijalnu naknadu i jednokratnu novčanu pomoć (cca 2000kn),dobit ćete popis papira koje treba priložiti,može ih se nabaviti brzo.Ako imaš komplikacije,mislim da naknadu dobivaš sve dok ti doktorica može držat otvoreno bolovanje,tj. dok si u radnom odnosu,inače ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija