Jump to content

valjanost poslovno uvjetovanog otkaza


pikapoka

Preporučene objave

Pozdrav!

Zanima me da mi netko pojasni neke stvari kod poslovno uvjetovanog otkaza. Naime poslodavac je dao radniku takav otkaz uz objašnjenje da je zbog financijskih poteškoća u kojima se trenutno nalazi,konkretno smanjenje prometa, prestala potreba za obavljanjem posla na kojemje radnik radio i da ga nije u mogućnosti osposobiti ili obrazovati za drugo radno mjesto. Ujedno radniku je rekao da više ne dolazi na posao. Radi se o prodaji-konkretno radno mjesto voditelj ključnih kupaca. Ugovor je na neodređeno i do dana otkaza traje preko godinu dana.

Međutim, poslodavac već 3 dana nakon uručenja otkaza traži nove radnike da rade taj posao. Nije objavio natječaj, nego od ranije prijavljenih kandidata traži novog zaposlenika. Mene konkretno zanima da li je ovo kršenje prava i da li je ovaj otkaz valjan obzirom na traženje novog radnika. Pretpostavljam da će novi radnik dobiti drugi naziv radnog mjesta primjerice voditelj prodaje, ili asistent prodaje ili slično, ali bitno je da će raditi identičan posao kao i radnik kojem je otkazano. Zato me zanima da li tu postoji osnova za tužbu odnosno da je otkaz ništavan.Ako postoj koji je daljnji postupak?

Molim vas što prije odgovor.

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste tražili baš identičnu situaciju naravno da je niste našli, svaka je specifična za sebe, no procedura Vam je u nebrojeno postova opisana.

 

U roku od 15 dana od primitka odluke o pos. uvjet. otkazu uložiti zahtjev za zaštitu prava i navesti to što ste ovdje napisali. Poslati poslodavcu, on ima rok od 15 dana da Vam odgovori. Ako odgovori da Vam ne uvažava zahtjev onda imate daljnjih 15 dana za uložiti tužbu sudu.

 

Osnovanost je teško prejudicirati, ali vjerujem da bi uz stručnu pomoć uspjeli sa sporom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo polako preko tužbe,sve se može utvrditi imala takvu sličnu situaciju,na sudu se samo dokazuje da Vi sa svojom stručnom spremom ste mogli obavljati i te poslove koji će se dati drugima sa izmjenom naziva radnog mjesta,bitno je da su to radna mjesta sa istom ili sličnom naobrazbom,zašto vi nebi mogli raditi i te druge poslove koji dobiju oni koji dolaze iza vas.

Morate nekog stručnog uzeti da se ne zapetljate,ali to nije problem oboriti na sudu.

Sretno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija