Jump to content

zabrana upravljanja vozilom


tajchi1

Preporučene objave

Zaštitna mjera započinje dostavom obavijesti od policije.

 

Vozačka dozvola se ne predaje nikome.

 

Neke policijske uprave računaju početak zaštitne mjere s datumom pravomoćnosti presude, tako da se sve da izigrati elegantnim odbijanjem primitka te obavjesti.

 

Policija u Hrvatskoj nema ujednačeno postupanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obično zaštitna mjera traje od trenutka dostave, a takva evidencija se računa po danima, dakle od početka idućeg datuma, neke zabrane propisno traju od tog idućeg datuma, ali neke zabrane se odrede od dana odaslanja obavjesti, pa okrivljenik kad primi - primi.

 

Kršenjem zaštitne mjere zabrane upravljanja se čini kazneno djelo, državna odvjetništva traže čvrst dokaz da je počinitelj kaznenog djela upoznat sa zabranom, a to je za njih čitak potpis, nije realno očekivati da će se netko osuditi za kazneno djelo ako je dostava pošiljke obavljena mimo odredaba Zakona o kaznenom postupku.

 

Na žalost, o načinu kvalitetne dostave osobama koji odbijaju primitak pošiljki malo tko o tome vodi računa.

 

Početkom 2011. godine su iz MUP-a najavili izradu posebnog pravilnika o načinu dostave tih obavijesti, u svakom kliku na novi broj Službenog lista Narodnih novina sam se nadao da će negdje pri dnu popisa biti objavljen taj pravilnik, ali na žalost - nije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obavijesti policije se šalju upavo zbog činjenice da sudovi u presudama (koje dostave strankama uglavnom naknadno) ne navode od kada počinje teći zabrana upravljanja i stranke su zbunjene. Neki misle da je to od dana kada prime presudu suda, ali stvar je u tome što se izvršenje te mjere povjerava policiji, a ona točno i na vrijeme ne zna kada je stranka primila presudu, odnosno sud policiju ne obavještava je li stranka i kada je primila presudu.

 

Vjeruj, postoje vrlo kvalitetni načini uručenja obavijesti osobama koje ne žele primiti istu. Slažem se, sve policije u RH ne rade na isti način, niti tome pridodaju veliku pažnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija