Jump to content

vikendi i blagdani s djetetom


tata978

Preporučene objave

Otac sam koji ne živi s djetetom, ali imam pravomočnu presudu o kontaktima i druženjma s djetetom, koja glasi: kontakti i druženja oca i djeteta će se održavati svaku drugu subotu, svaku drugu nedjelju u mjesecu, te svaki drugi praznik ili blagdan.

Želio bi pitati dali netko zna tko ima pravo na druženje s djetetom, kada se poklope vikend od jednog roditelja, i blagdan od drugog roditelja.

Djelarnici nadležnog CSS svaki mi puta drukčije tumače odgovor.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Proteklog tjedna sam bio na razgovoru u nadležnom CSS, gdje sam se uvjerio da djelatnici CSS ne obavljaju svoj posao, i ovo pitanje o kontaktima tumače svaki puta drukčije, tj. kako pogoduje majci. Čitavu ovu 2011.g. su tvrdili da se praznici i blagdani računaju samo u pet radnih dana u tjednu, a da su vikendi vikendi. Ovaj tjedan su kazali da praznici i blagdani imaju prednost ispred vikenda. Tada su zaključili da im je najbolje tražit mišljenje od suda. Tada sam ja otišao do nadležnog suda, gdje mi je odgovoreno da sutkinja ne daje objašnjenja, al ju je službenica suda nazvala, i stkinja joj je odgovorila da si neka svaki roditelj uzme pola djeteta. Tada sam bio ogorčen odgovorom, i nazvao sam Ministarstvo pravosuđa gdje su mi odgovorili da oni ne tumače presude, da se neka javim odvjetniku. Tada sam nazvao odjel pravobraniteljice za djecu, gdje mi je odgovoreno da se neka mi kao roditelji međusobno dogovorimo. Nakon toga sam zvao Ministarstvo SS, gdje su mi također odgovorili da neka to riješimo mi kao roditelji međusobno.

U petak sam ponovno zvao nadležni CSS, i tražio odgovor koji su oni trebali zatražiti od suda, po običaju nikoga nije bilo, ili su na terenu, ili na godišnjem, a prava istina je da vide moj broj telefona, i ne žele mi se javiti. No ipak mi se javio zaštitar zaštitarske tvrtke u CSS, koji si je dao truda i pronašao službenika CSS, i službenik mi je odgovorio da u mišljenju sutkinje piše kako ona nije dužna davati obrazloženje, da za to postoje odvjetnici.

Tijekom godine sam razgovarao sa više odvjetnika, koji su mi odgovorili da te stvari treba regulirati CSS.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gringo je napisao:

Sa nadležnim institucijama ne komunicira se telefonom, nego pismenim putem sa povratnicom. Za očekivati je bilo da ćete putem telefona dobijati ovakve odgovore.

...a ako kontakt s majkom djeteta ni CZSS ne može baš nikako ostvariti, na raspolaganju su im mjere za kojima mogu posegnuti ako imaju volje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve vam je to meni poznato, ja borbu oko djeteta vodim već četiri godine, nadležni CSS je uvijek na strani majke, oni nisu jos niti jednu sankcijsku mjeru protiv nje poduzeli, a imam pismeno gdje su se to obvezali.

Mani nadležan CSS nije odgovoril na niti jedan upučeni im dopis s povratnicom, prijavil sam slučaj nadležnom ministarstvu, koje je zatražilo očitovane od nadležnog CSS, koji je uporno zanemarivao dati izvješče, i nakon više poslanih mojih požurnica ministarstvu.

Na posljetku mi je ministarstvo odgovorilo da se tu radi samo o inatu između roditelja, što nije istina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da su sudionici Foruma pismeni ljudi, preporučam da pročita hrvatski pravopis.... nije to predebela knjiga da je se ne bi moglo prelistati, (a ja nisam ni malo desno orijentiran), a kažu da mi "Hrvati" ipak razlikujemo (iako ja to nisam čuo) "č" i "ć", pa bi bilo dobro barem baciti oko na to poglavlje. (Crnogorci su btw uveli meko "š").

 

 

 

Uz najbolje namjere, srdačno vaš, Kameni!

 

 

 

("vaš" se, prema gore spomenutom pravopisu, piše malim slovom, osim ako se ne uvlačite u nečiji analni otvor..., a ako se uvlačite, poželjno je da se na đonovima cipela otisne ime onog tko se uvukao, kako bi se vidjelo tko je "unutra").

 

... izuzimam poslovnu "uvlakivačku" komunikaciju...

 

 

I opet srdačno vAŠ, Kameni!

 

... karika...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pitanje za HRVATSKU UDRUGU ZA RAVNOPRAVNO RODITELJSTVO.

 

U mojem slučaju je došlo do promjena, postalo mi je pravomoćno novo rješenje 08.12.2011.g., a ovjeru pravomoćnosti sam napravio 30.12.20111.g. Po novom rješenju imam pravo na djete svaki drugi vikend od petka u 18h, do nedjelje u 19h, svaki drugi praznik ili blagdan od 9 do 19h, 7 dana zimskih praznika, i 15 dana ljetnih praznika. Pošto se s majkom djeteta nemogu ništa dogovoriti, poslao sam joj pismo kako je moj blagdan 06.01., kojega sam i ostvario, a da ću si djete uzeti na zimske praznike i vikend 09.01. u 9h, a vratiti 15.01. u 19h. Na što mi ona piše u SMS porukama da ja još nemam pravo na praznike, i da mi djete neče dati.

nadležni CSS je u postupku izricanja odluke o nadzoru o skrbi nad djetetom.

Želim vas pitati, kome da se obratim ako mi bivša u ponedjeljak neda dijete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dođite na mjesto gdje preuzimate dijete i u točno vrijeme određeno pravomoćnom sudskom odlukom. Ukoliko majka ne dopusti djetetu da ode s vama, o tome odmah obavijestite policiju, telefonskim putem, oni su dužni izići na teren i o tome sačiniti zapisnik, te službenim putem obavijestiti nadležni centar. Također i vi pismenim putem obavijestite nadležni centar.

Predlažem vam, a s obzirom da se sa majkom djeteta ne možete ništa dogovoriti da u sudskoj odluci točno precizirate od kada do kada dijete provodi zimske i ljetne praznike sa vama, a od kada sa majkom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, al iz iskustva iz proteklog vremena, poznat mi je odgovor policije, " to nije nas posao, to si rijesite medusobno, mi necemo izaci na teren, jer nema oblika nasilja." Inace majka je vec osuđena na uvjetnu kaznu, koja jos nije pravomocna, ulozila je zalbu, a sve zbog toga što nije dovodila djete na kontakte pod nadzorom u nadlezni CSS. U mom slucaju je vidljivo kako sve institucije pokusavaju udovoljiti majci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je posao policije i oni su dužni izići na teren i sačiniti zapisnik. To je nasilje prema djetetu. Telefonski obavijestite policiju, svaki taj razgovor se snima i neće moći reći da ih niste nazvali i morate biti uporni.

Prema informacijama koje imam trebao bi uskoro ići jedan zakon, nadam se, koji otprilike kaže da ukoliko roditelj s kojim dijete živi onemogućuje djetetu susrete sa drugim roditeljem, onda će se dati prijedlog da se dijete povjeri na zajednički nživot drugom roditelju.

Vama je u interesu da svaki puta kad se djetetu onemogući susret sa vama o tome obavijestite nadležne institucije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za HRVATSKU UDRUGU ZA RAVNOPRAVNO RODITELJSTVO Poštovani, djete sam u ponedjeljak dobio bes problema, citav dan je bilo sve super, kad smo legli spavati, djete se je pocelo plakati i zeljelo ici kod mame, ja sam ga odvezao majci, i djete je reklo da dođem u srijedu po njega. Jucer ujutro sam otisao po djete, citav dan je bilo sve super, i opet kad smo legli hoce ici majci. Tada sam nazvao majku djeteta, i dao sam ju djetetu na telefon, no ona mu nije rekla da neka ostane spavati kod nene, nego neka samo dođe da ga ona čeka doma. Kad sam vozio djete majci, oko 21.15h, pitam djete zasto ne zeli kod mene spavati, i ono mi odgovori " netko je zvao mamu na telefon i rekao joj da nesmijem spavati kod tebe". Tu se vidi na koje nacine majka ide, samo da odvuce djete od mene. Mi smo inace udaljeni 60km, pa neznam kolko je pametna ta noćna vožnja, a ako ga na zadržim kod sebe, bit cu zlostavljač. Sad mi je djete reklo da dođem po njega u petak. Pitao bih vas što učiniti, jer to može trajati u nedogled. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditelji odgajaju djecu, a ne obrnuto.

Evidentno je iz ovoga što ste napisali da majka niti na koji način ne pripremi dijete za boravak kod vas, a što je njezina dužnost. Bez obzira na vaša dosadašnja iskustva sa centrom, o ovome morate obavezno pismenim putem obavijestiti nadležni centar. Također bi vam predložio, ako ste iz Zagreba, da sa djetetom dođete u Polikliniku za zaštitu djece grada Zagreba i da im ispričate ovo kako se dijete ponaša kad treba prespavati kod vas i što vam je reklo, pokažite inicijativu u tom smislu.

Ono što vi trebate učiniti, kad se opet ponovi slična situacija je da razgovarate sa djetetom na način da mu otprilike kažete da razumijete to što mu nedostaje majka, ali da je sada s vama i da ćete zajedno provesti ugodne trenutke. Ako bi malo i plakao to vas ne treba zabrinjavati, započnite neku igru pa makar vam se odmah i ne pridružio, također mu recite da smije spavati kod vas, da je ta osoba koja je rekla mami da ne smije spavati pogriješila. Ugodne trenutke koje provedete sa djetetom zabilježite na neki medij (fotoaparat, kamera i sl.) bit će vam od koristi naročito u ovakvim situacijama kad jedan roditelj manipulira vlastitim djetetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da se uključim u "razgovor" nekako mi se u ovoj temi čini zgodno pitati, a inaće mi stvara nedoumicu.

Dali se npr. kada dijete ima pravo provesti s roditeljem 15 dana tu i ubraja vikend koji spada ili se tim 15 dana nadodaje još 3 dana vikenda....ako sam dovoljno jasno postavila pitanje...

npr...vikend 03,02,2012,(petak)spada drugog roditelja da preuzme dijecu..uz to ima pravo provesti s njima 15 dana praznika....dali će ih vratiti 20.02,2012 ili 22,02,2012....i kako se raćuna idući tj.svako drugi vikend ako se djete vrati usred tjedna drugom roditelju?

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Dali se npr. kada dijete ima pravo provesti s roditeljem 15 dana tu i ubraja vikend koji spada ili se tim 15 dana nadodaje još 3 dana vikenda"

 

Ako je "vaš" vikend unutar tih 15 dana, dijete provodi sa vama 15 dana.

 

"i kako se raćuna idući tj.svako drugi vikend ako se djete vrati usred tjedna drugom roditelju?"

 

Ako je vaš drugi vikend unutar tih 15 dana, računa se kao da je taj vikend dijete bilo sa vama pa se može desiti da roditelj, a s kojim je dijete bilo 15 dana, kada vrati dijete u sredini tjedna, sljedeći vikend opet bude sa djetetom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gringo je napisao:

 

Prema informacijama koje imam trebao bi uskoro ići jedan zakon, nadam se, koji otprilike kaže da ukoliko roditelj s kojim dijete živi onemogućuje djetetu susrete sa drugim roditeljem, onda će se dati prijedlog da se dijete povjeri na zajednički nživot drugom roditelju.

 

Gringo,

- odakle vam ovakve informacije, koje po svemu što iz iskustva znamo spada u rubliku "vjerovali ili ne" !?

- i tko bi bio taj koji bi samo na osnovu toga dao prijedlog i preuzeo odgovornost za to da se promjeni odluka o tome sa kime će dijete u buduće živjeti,

možda CZSS :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što točno piše u tom rješenju po kojemu Vi provodite vrijeme s djetetom svaki drugi vikend i svaki drugi praznik ili blagdan? Da li je to navedeno kao Vaše pravo ili pravo oba roditelja?

 

Ako je to samo Vaše pravo, onda Vi provodite vrijeme s djetetom svaki drugi vikend od dana pravomoćnosti rješenja i svaki drugi praznik ili blagdan od dana pravomoćnosti rješenja. Ako je to samo Vaše pravo, onda majka nema pravo provoditi vrijeme s djetetom tijekom svakog prvog blagdana koji pada na svaki drugi vikend ili svakog drugog blagdana koji pada na svaki prvi vikend, jer piše da je to Vaše pravo odnosno to je izuzeće njezinog prava na navedene dane.

 

Također, ako nigdje ne piše da 7 i 15 dana moraju biti u komadu, Vi možete to rastaviti na komade pa spajati vikende i blagdane. Ako piše "tijekom zimskih" i "tijekom ljetnih" praznika, onda samo znači da odabrani dani moraju biti unutar datog perioda. Možete Vi nju uzimati i svaki drugi dan. Dan traje od ponoći do ponoći ili 24 sata od određenog vremena u jednom danu do istog vremena u drugom danu. U rješenju vjerojatno ne piše koje od tog dvoje oni podrazumijevaju pod danom pa Vam ne znam reći kad ju zapravo smijete pokupiti a kad vratiti za zimske i ljetne praznike.

 

Ako se svaki drugi vikend i svaki drugi praznik ili blagdan spominju kao pravo oba roditelja, što sumnjam, jer ona ima pravo provoditi vrijeme s njom većinu vremena, onda ne postoji logičko rješenje toga problema. Joža brije sve one koji ne briju sami sebi. Tko brije Jožu?

 

Svu korespondenciju s bivšom suprugom vodite poštom preporučeno s povratnicom i napravite preslike dopisa koje joj šaljete ili elektroničkom poštom, s time da morate dokazati da ju ona redovito čita a u tom slučaju se vrijeme primitka računa kao vrijeme kada je elektroničko pismo zabilježeno na njezinom poslužitelju elektroničke pošte, čak i da ga ona ne otvori ili ne pročita.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@kameni:

 

Ovdje se piše vukopisom a ne korienski pa se "vi" iz poštovanja stoga izpravno na ovim stranicama za razpravu piše "Vi" ukoliko je ciela objava na vukopisu. U suprotnom bi se dobila bezsmislena miešavina korienskog i vukopisa. Medjutim, ništa vas ne spriečava u pisanju vaših objava u izključivo korienskim pravopisom.

 

Inače, ja uopće ne razlikujem "č" i "ć" pri govoru niti znam izgovoriti "dž" - izgovaram "đ" - razlika izmedju "č" i "ć" u izvornom hrvatskom jeziku ne postoji kao što ne postoje ni slova "đ" i "dž" - hrvatska uglata glagoljica takva slova nema.

 

Medjutim, hrvatski jezik a naročito cakavstina ima "ś" - ima ga i hrvatska uglata glagoljica ali je to zapravo dvoglas "ść". Izpravno se veli "Baśćanska ploča", s tim da je naglasak enklitika odnosno naglašeno je "a" u sredini rieči "baśćanska". A da ne govorimo o tome kako Baśćanka ploča nije nadjena u Baški nego u Jurandvoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija