Jump to content

Raskid ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju


cerock

Preporučene objave

Lijepi pozdrav!

 

Da ne duljim: djevojka je potpisala ugovor o dopunskom osiguranju negdje u veljači 2009. godine. Platila je deset premija za vrijeme trajanja prve godine ugovora i više nije plaćala premije.

Ugovor se automatski, prema njihovim općim uvjetima, produžio na još godinu dana.

Sada joj šalju dopis da je dužna nekih 1800,00 kuna na ime neplaćenih premija.

Ne znam jesam li ja glup, ali u njihovim općim uvjetima piše da se u svakom slučaju ugovor o osiguranju raskida ako se ne plate 3 dospjele premije.

Znači ugovor je automatski produžen na drugu godinu i nakon proteka 3 mjeseca kako nije platia premije ugovor je automatski raskinut, a moja djevojka će morati platiti sve one preostale premije - znači cijelu drugu godinu ugovora?

 

Na temelju čega onda oni traže 1800,00 kuna?! (premija iznosi 80,00 kuna mjesečno).

 

Drugo pitanje: je li uopće dopuštena ugovorna kazna za novčana potraživanja?

 

Malo je poduži post, hvala onima koji će imati strpljenja pročitati i odgovoriti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

HZZO je 2010. samovoljno odlučio da neće slati ponude nego će automatski produžiti dopunsko osiguranje. Mislim da je to povreda Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju:

Članak 11.

 

Dopunsko zdravstveno osiguranje ustanovljuje se ugovorom o dopunskom zdravstvenom osiguranju između ugovaratelja osiguranja i osiguravatelja, odnosno Zavoda.

 

 

Članak 14.

 

Osiguravatelj, odnosno Zavod određuje premiju za dopunsko zdravstveno osiguranje s obzirom na opsege pokrića iz ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju.

Osiguravatelj dopunskoga zdravstvenog osiguranja, odnosno Zavod obvezni su:

– sklopiti ugovor o osiguranju sa svakom osiguranom osobom Zavoda koja se želi osigurati za prava iz dopunskoga zdravstvenog osiguranja po programima osiguravatelja,

– za sve osiguranike osigurati jednaka prava i obveze iz dopunskoga zdravstvenog osiguranja po pojedinom programu osiguravatelja.

 

Da li ima potpisan ugovor za 2010. i 2011.??? Osiguranje se ne ugovara ponudom nego ugovorom...

 

Prema Pravilniku, zavod je trebao otkazati osiguranje nakon 3 mj. od dospijeća neplaćene premije....

Ali ima i članak o ugovornoj kazni, koja je vjerojatno nezakonita jer se ugovorne kazne po Zakonu o obveznim odnosima je prekršaj, ukoliko i ovaj Zakon nisu promijenili. (treba pročitati ZOO).

Ali msilim da je samovoljno produženje premije nezakonito jer je to DOBROVOLJNO osiguranje a ne obvezno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naveli ste da je vaša djevojka potpisala ugovor u veljači 2009. Tada su važili opći uvjeti iz 7mj. 2009. u njima piše da se ugovor sklapa na 1 god. Ali kod novih općih uvjeta piše .Ugovor se sklapa na godinu dana s mogućnošću produljenja na novo osiguravateljno razdoblje od godinu dana.

Mislim da prema ZOO je trebala bar biti pismeno obaviještena.

Da li je ona potpisala samo ponudu ili i ugovor??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ako je potpisala ponudu i dostavila istu osiguravatelju, ugovor je sklopljen ukoliko ponuda nije odbačena, a izgleda da nije (vidi ZOO).

 

Ne treba "izmišljati" toplu vodu jer je ona već ovdje, naime ugovor se raskida na način propisn općim uvjetima s otkaznim rokom od 3 mjeseca (od strane osiguranika) što izgleda ovdje nije učinjeno, pa u tom smjeru u kojem "savjetujete" ne bi bilo u konačnici povoljnog rješenja za postavljača posta, naime ugovor se može ali i ne mora raskinuti nakon tromjesečnog nepodmirivanja premije (od strane osiguravatelja), a ako se raskida to se radi na formalan način koji je i opisan i uređen, a ugovorna kazna ne postoji, radi se o premijama sa dospjelim zakonskim zateznim kamatama i troškom prisilne naplate te je u svakom slučaju potrebno vidjeti i dobiti točnu informaciju o tome što je sve uključeno u tih cca 1.800,00 kn (10x80 =800,00 - 2009, 12x80=960,00 2010 .... + kamate = cca tih 1.800,00 kn ???)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mene zanima: kako zakonski mogu stajati stavke u istim općim uvjetima:

-Ugovor se sklapa na godinu dana s mogućnošću produljenja na novo osiguravateljno razdoblje od godinu dana.

-Ako ugovaratelj ne plati dospjelu premiju do ugovorenog roka, niti to učini koja druga zainteresirana osoba, Zavod raskida ugovor nakon isteka tridesetog dana od dana kada je ugovaratelju uručeno preporučeno pismo Zavoda kojim ga se opominje da plati dospjelu premiju. Taj rok ne može isteći prije nego što protekne 60 dana od dospijeća premije. U svakom slučaju, ugovor se raskida, ako premija nije plaćena u roku od 90 dana nakon njezina dospijeća.

Dakle, ove dvije činjenice impliciraju zabludu! Zato jer se kod produženja ugovora navodi "mogućnost" a kod rakida kaže "U SVAKOM SLUČAJU, ugovor se raskida, ako premija nije plaćena"!

 

Pored toga ako je osiguranje dobrovoljno po kojem Zakonu (Zakonu, a ne općim uvjetima) HZZO ima pravo samovoljno produžiti osiguranje bez obavijesti, jer onda nije dobrovoljno, pogotovo ako se ne uplaćuju premije?!

 

Nadalje, u Općim uvjetima piše:

Police, koje u potpunosti moraju odgovarati podacima iz ponude, izdaju se u dva istovjetna primjerka, od kojih po jedan primjerak zadržavaju osiguranik i Zavod.

Prijateljica mi kaže da nije uopće dobila ni policu, ni ugovor nego samo mjesečni iznos uplate za cijelu godinu i to samo za onu za koju je potpisala ponudu, ne i za onu godinu na koju joj je produžen ugovor!?

Da li je to uopće dvostranoobvezni ugovor????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam znao da su mijenjali opće uvjete iz 2009. godine...

Ja sam čitao ovr nove opće uvjete gdje se ugovor automatski produžuje na novu godinu dana.

Moram pogledati koji su opći uvjeti bili na snazi kada je ona potpisala ugovor, ako su bili ovi stari onda nikako nisu mogli produžiti ugovor na dodatnu godinu dana.

 

U njihovim općim uvjetima piše U SVAKOM SLUČAJU ugovor se raskida ako nisu plaćene tri dospjele premije - možda ja krivo shvaćam, ali meni je to potpuno jasno. Nije platila tri rate i ugoovor je jednostavno raskinut, nikakve pisane obavijesti ne dolaze u obzir.

 

A ovo sa automatskim produžavanjem je vjerojatno pokušaj da se stvari pojednostave. Da ljudi koji imaju dobrovoljno osiguranje ne moraju svake godine obnavljati svoje ugovore. Svi koji prihvaćaju njihove ponue pristaju i na to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija