Jump to content

Molim savjet oko kršenja prava radnika


Mimica123

Preporučene objave

Pozdrav svima,

vidjela sam nekoliko sličnih tema bez odgovora, pa se iskreno ufam da će mi netko moći odgovoriti jer sam na rubu egzistencije i ne znam što da radim.

 

Bila sam zaposlena u privatnoj firmi na određeno 5 mjeseci - ugovor je istekao 31.12.2011. Prve dvije plaće su se čekale mjesecima, a trenutno stanje jest da mi poslodavac nije isplatio zadnje tri plaće. Ujedno sam otkrila da minije uplaćivao niti doprinose. Nisam dobila niti jedan obračun plaće, a sada ne mogu doći niti do svoje radne knjižice.

 

Kako da dođem do svojih novaca?!

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za početak, prijaviti ga inspekciji rada. Obzirom da više tamo ne radite, to Vam doista ne bi smio biti problem napraviti. Prijavom putem interneta dobiti ćete i povratne informacije o provedenom inspekcijskom nadzoru. Za neisplatu plaća-tužba (kao temelj koriste se isplatni listići plaća). Ako Vam nije dao isplatne listiće, tim gore za njega, a za inspekciju pune ruke posla. O nedavanju radne knjižice da i ne govorim. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Polako. Problem prvo treba dobro sagledati pa onda djelovati!

Idemo jedno po jedno: je li Vam poslodavac uručio obračune plaća?

Drugo: zašto ne možete doći do svoje radne knjižice, što se dogodi kad je tražite? Kad Vam je prestao radni odnos?

Treće: koliko imate saznanja, isplaćuje li poslodavac ostalim radnicima redovno plaću ili ni njima? Odnosno, imate li saznanja ima li poslodavac novca pa ne želi isplatiti ili plaću ne isplaćuje zato što nema novca?

Što više informacija date, lakše je pomoći.

Da objasnim i zašto bismo išli polako: nije radniku uvijek u interesu zvati inspekciju. Kazne za prekršaje propisane Zakonom o radu su prilične. Ako Vaš poslodavac nema novca, kazna koju mora platiti - i čije je podmirenje za njega vjerojatno važnije nego da Vama isplati plaću - zapravo umanjuje sredstva iz kojih se Vi želite naplatiti. Je li Vam to u interesu? Inspekcija rada mu ne može naložiti da Vam isplati plaću.

Druga je situacija ako nemate neki od dokumenata koje Vam je poslodavac dužan uručiti, na primjer obračun plaće. Ako Vam nije uručio obračun plaće morate ga smjesta prijaviti inspekciji rada jer je obračun plaće ključni dokument od kojeg zavisi koliko brzo možete tražiti naplatu tj. ovrhu.

A za kraj jedna loša vijest, bolje da je čujete prije nego poslije: to će potrajati. U takvim situacijama mi se svi nadamo brzoj reakciji odgovarajućih organa/službi i mislimo kako mora biti neki način. Nažalost, nema ga. Inspekcija Vašem poslodavcu može naložiti da izradi i uruči Vam obračun plaće, da Vam da radnu knjižicu i slično ali mu ne može naložiti da Vam isplati plaću. Ako imate obračun, možete tražiti ovrhu. Ovrha, recimo, može relativno brzo dati učinak. Kažem relativno jer zavisi od toga koliko će brzo nadležni sud obraditi Vaš predmet. Ako nemate obračun morate tužiti. To može bii brzo ako imate sreće ali i to "brzo" je jako relativno...

Dakle, ovdje trebate poduzeti sve što možete, o drugom rješenju nema govora ali se pomirite s time da će to trajati i da svoje trenutne egzistencijalne probleme, nažalost, nećete tako brzo riješiti.

Dakle, napišite ovo što sam Vas pitala pa ćemo se čuti dalje.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na opširnom odgovoru.

 

Da vam odgovorim na pitanja:

 

Je li Vam poslodavac uručio obračune plaća? - Ne, nikada nisam dobila nijedan obračun.

 

Zašto ne možete doći do svoje radne knjižice, što se dogodi kad je tražite? - Pokušavam danima doći do šefa, ne javlja se na mobitel/telefon, ne odgovara na mailove.

 

Kad Vam je prestao radni odnos? - 31.12.2011.

 

Koliko imate saznanja, isplaćuje li poslodavac ostalim radnicima redovno plaću ili ni njima? - U jako sam dobrim odnosima s ostalim radnicima iz firme,pa dobijam informacije, jedina je razlika što su oni u firmi već dugo, a ja sam bila samo 5 mjeseci na određeno. Nitko nije dobio zadnje 3 plaće.

 

Odnosno, imate li saznanja ima li poslodavac novca pa ne želi isplatiti ili plaću ne isplaćuje zato što nema novca? - Nemam nažalost nikakva saznaja ima li ili nema novca, niti znam kako doći do tih informacija.

Zadnja 2 mjeseca nam se servirala priča kako se čekaju uplate od investitora pa da će plaće biti "idući tjedan", i tako unedogled...

 

Zanima me što bi bilo najbolje u ovoj situaciji napraviti? Kome prijaviti to što nisam dobila obračune plaća i kako to ide s tim ovrhama.

 

Oprostite, puno pitam jer sam mlada, ne poznajem dovoljno zakone, ni svoja prava/obaveze, a ovo mi je bio prvi posao.

 

Hvala svima na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada imate isplatne listiće od plaća, oni su vam temeljem za pokretanje ovrhe. Odete kod odvjetnika i on će napraviti prijedlog za ovrhu. Možete, za početak, otići kod odvjetnika i zatražiti da pošalje poslodavcu dopis (opomenu) u kojem se traži isplata zaostalih plaća, te uručivanje sve potrebne dokumentacije. To Vas neće puno koštati, a poslodavac bi mogao trznuti i vidjeti da nema posla s "ovcama za šišanje". Ako nemate novaca za odvjetnika, pokušajte putem besplatne pravne pomoći, ili dogovorite s odvjetnikom plaćanje po Vašoj naplati. Ako i to ne upali, ostaje prijava inspekciji. A ja bi čak razmislila o tome da mu to i velim direktno u facu, bez obzira na Vaše strahove. Znam dosta slučajeva gdje su poslodavci promijenili priču i ponašanje kad su radnici (bivši) pokazali zube i zaprijetili inspekcijom. Odmah su se našle i radne knjižice i sve ostalo potrebno. A čekanje ne preporučujem, ako firme loše stoji i ode u stečaj, stvari se dodatno kompliciraju. Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da nemate obračun plaće, to je prvo što treba dobaviti. U obzir dolazi ovo što je i mmimmi napisala: osobno otići kod poslodavca (nigdje ne piše da ne možete pri tome imati pratnju nekog "snagatora", da se osjećate sigurnije - ne mora biti snagator u mišićima nego osoba koja se neće dati smesti) i tražiti obračun plaće i radnu knjižicu. I to SMJESTA! Ne za dan-dva, ne sutra, ne prekosutra nego SMJESTA!!! Osim obračuna plaće i radne knjižice treba Vam i potvrda o vrsti poslova i trajanju radnog odnosa - da obavite sve kad do toga dolazite tako teškim načinom.

Sljedeći korak je da mu napišete dopis u kojem tražite to isto, da dopis pošaljete poslodavcu uz povratnicu i da pričekate 8 dana. Naime, bez povratnice ćete teže dokazati da ste sve to od njega tražili. A to Vam može zatrebati - jer ne znamo ovog trenutka kako će se situacija razvijati. Ako i povedete svjedoka, opet je to osoba koja je s Vama bila kod poslodavca pa su i tu moguće različite interpretacije događaja. Zato je najbolje imati sve na papiru. Tu bi zaista bilo dobro da mu taj dopis uputi odvjetnik, da vidi da se ne šalite i da ćete ga progoniti.

Ako ni to ne da rezultat, onda ga naprosto MORATE prijaviti inspekciji. Pošaljite im skenirani ugovor, opišite što sve niste dobili i jasno napišite što sve tražite.

Moj bivši poslodavac nije mi htio dati potvrdu o trajanju radnog odnosa i vrsti poslova koje sam obavljala pa sam ga prijavila putem web stranice državnog inspektorata, sve sam obrazložila i dokumentirala. Bili su brzi i učinkoviti, a mene više ništa nisu pitali, samo sam jedan dan dobila traženu potvrdu na kućnu adresu.

Puno odvažnosti Vam želim. Imajte na umu: ako se Vi ne izborite za sebe, nitko neće!

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda Vam je to do sada jasno no zaključila sam da nisam posebno naglasila, a nije loše da znate da:

- poslodavac je dužan dati radniku obračun plaće do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, a ako to ne učini time je počinio prekršaj koji Zakon o radu zove "najteži prekršaji poslodavca" za koji je zapriječena novčana kazna od 61.000,00 do 100.000,00 kuna (čl. 294. st. 1. t. 51. Zakona o radu),

- poslodavac je dužan na zahtjev radnika u roku od 8 dana radniku dati potvrdu o vrsti poslova i trajanju radnog odnosa, a ako to ne učini time je počinio najteži prekršaj za koji je zapriječena novčana kazna od 61.000,00 do 100.000,00 kuna (čl. 294. st. 1. t. 53. Zakona o radu),

- poslodavac je dužan nakon prestanka radnog odnosa radniku vratiti sve njegove isprave i primjerak odjave s obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, a ako to ne učini time je počinio najteži prekršaj za koji je zapriječena novčana kazna od 61.000,00 do 100.000,00 kuna (čl. 294. st. 1. t. 54. Zakona o radu).

Pozdrav i sretno! I zapamtite: sreća voli hrabre!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija