Jump to content

Alimentacija / rok za tužbu


merci

Preporučene objave

Pozdrav,

 

 

Redovni sam student, imam 24 godine. Otac koji me priznao, s kojim nikad nisam živjela, dosada nije plaćao alimentaciju, niti sam je ja tražila.

 

On je hrvatski državljanin s prebivalištem u Švedskoj.

 

Zanima me da li sada mogu tražiti alimentaciju, a ako mogu - da li mogu tražiti retroaktivno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članka 96. Obiteljskog zakona:

 

...

2. Roditelji su dužni brinuti se prema svojim mogućnostima o daljnjem obrazovanju djeteta.

...

4. Roditelji imaju dužnost brinuti se o svestranom obrazovanju svoga djeteta i poticati njegove umjetničke, tehničke, športske i druge interese.

 

Članak 210. Obiteljskog zakona:

 

1. Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze.

2. Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz stavka 1. ovog članka, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja.

...

5. Smatra se da učenik, odnosno student redovito i uredno ispinjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine.

 

Alimentacija je isplata sredstava za uzdržavanje temeljem ovršne isprave. Ovršna isprava, sukladno gore navedenom, vrijedi dok god Vi redovito i uredno ispunjavate svoje obveze na studiju i godinu dana nakon što završi školovanje. Koliko vidim, to se odnosi i na poslijediplomski studij. Da li ste Vi redovito i uredno ispunili svoje obveze? Ako jeste, onda imate pravo na alimentaciju. Alimentaciju možda možete dobiti i unatrag, od dana kad Vas je Vaš otac napustio. Ako možete dobiti unatrag, tražite i kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija