Jump to content

molim savjet


zveky

Preporučene objave

molim pomoć u savjetovanju. evo ukratko. od 01.listopada 1991 sam u HV kao osoba koja nije ranije bila zaposlena. 1993 godine sam ranjen na bojišnici i imam 20 %HRVI priznato trajno. znam da sam budala što nisam tada otišao. od 1996 sam pripadnik gardijskih brigada a i danas sam još aktivan. ali došlo je vrijeme da kažem da mi je dosta. e, sad molim savjet: što i kako izabrati i na čega bazirati mirovinu. imam 15,5 godina efektive(jer mi se 5 od. neračuna jer nisam bio zaposlen), imam 30,8 godina staža osiguranja. imam 38 godina starosti. što mi je najpametnije i kako izvesti.

dal ići u mirovinu po čl.11 (i kako najlakše izvesti da me proglase nesposobnim za DVS), zadnje 3 motoričke provjere namjerno padam nadajući se da će me možda slati na liječnički.

imam i uslove za mirovinu po čl.6.

svaki savjet i pomoć ili iskustvo su DOBRODOŠLI.

nebih želio se vući po psihićima, kad već imam HRVI.

 

Hvala svima i pozdrav iz slavonije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm, teško je reći šta bi ti bilo bolje, puno je zakona izmjenito, HRVI si 20%, ranjavanje, to bi trebalo imati neku težinu na komisiji, moje mišljenje je da tražiš mirovinu po čl. 11

 

sve zavisi što ti vještaci u mirovinskom odrede (omjer), zavisi od tvoje med. dokumentacije, da li si se od 93. kad si bio ranjen ikada javio liječniku u svezi svog ranjavanja, i problema s time,

 

danas sve gledaju, i važu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijatelju, odmah kod svog liječnika - objasni u kakvoj si situaciji - zatim traži uputnice za specijalista koji je u vezi sa ranom od ranjavanja (valjda te boli nešto) i (posebno važno) psihijatra - njemu isto sve objasni i reci mu da imaš problema zbog rata - zatim, radi još malo, pa malo bolovanje i na kraju će sustav tebe izbaciti kroz invalidsku mirovinu van - i na kraju prijetelju, ne budi budala (ili stupido, kako kaže jedan naš političar)

 

a ako ne želiš biti malo strpljiv i želiš manja novčana mjesečna primanja, a onda odi u 6a

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najlakše ti je da otvoriš bolovanje (tvoj dr) po šifri F psiha i za cca 6 mj si vani ni bog ti ne pomaže. Moj savjet ti je da ostaneš raditi do uvjeta za mirovinu po čl.6. ako možeš a ako ne ganjaj 6a zbog otpremnine pa onda lječenje po ranjavanju i psihi pa obnova postupka i prelaz u mirovinu po 11. Moraš biti svjestan da ako sada odeš primanja ti padaju njajmanje na pola otišao ti po 6a ili 11. sam procjeni, ako ti posao nije udaljen i ako si svaki dan sa familijom drž se vojske što duže. Vidiš što se dešava sa mirovinama kad odeš po čl.6. starosna mogu ti svi stavit soli na rep ovako smanjenja revizije doktori komisije ako nisi psihički obolio sigurno ćeš tada. Pozdrav prijatelju po oružju. ps dali poznaš kakovog mrčelu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svakom slučaju, samo ranjavanje sa statusom HRVI 20% možda neće biti dovoljno da ostvarite invalidsku mirovinu kao hrvatski branitelj (uzmimo u obzir i vaše godine starosti), a ukoliko je i ostvarite, mišljenja sam (iako ne mora biti tako) da ćete u najboljem slučaju ostvariti (ako bude tako, a možda i ne bude tako) nekakvu mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad (niti to nije sigurno) u omjeru 20% rat - 80% prema ZOMO.

 

Ako ste bili ranjavani, a kao što i sami znamo (a vjerujem da će se mnogi branitelji složiti) doživjeli ste vjerojatno stres usljed posljedica ranjavanja.

 

A, možda i niste.

Mislim da vam ne bi štetilo da posjetite psihijatra i psihologa jer to bi vam svakako moglo pogodovati u donošenju konačne ocjene radne sposobnosti prilikom procjene radne sposobnosti u HZMO i visini mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam svima na savjetima. 2 odgovora prvo. Sugrađanine, rekao sam jbg. znam i svjestan sam sada da sam trebao otići puno ranije. nisam mislio da će nakraju izaći ovako. mislio sam ono radit ću da imam neku obavezu dok mogu i tad lijepo otići u mirovinu,,,kad ono sve drugačije. #OOPS#ni zakoni naši. LOST: poznam ########. netko je spomenuo pa da kažem. Da, ranjavan sam na bojišnici.Ranjen sam kašikarom i još uvijek imam oko 70-ak njenih kuglica u sebi.

Kakvo je stanje sa psihićem??

Ono prvi put mu se javljam,dal ću ga morati samo posjećivati?....ili će me tjerati i da moram piti tabletice i ostalo(što neželim) jer znam pojedinaca koji su zbog toga tek otišli kvragu.

pozdrav i hvala braćo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smatram da bi bilo pametnije napravi pregled radi pogoršanja zdravstvenog stanja,i povečanja invalidnosti.

napraviti EMG ruku ,nogu (ako su geleri u tim djelovima tijela),neurolog ,ortoped,fizijatar.

ali samo za djelove tijela zahvačene gelerima (ako postoje zdravstvene teškoće)

a i nalaz psihić zbog ranjavanja nebi škodio.

 

i kod procijene radne sposobnosti (zbog mirovine )nastoj istaknuti samo probleme zbog ranjavanja ili povrede tjekom rata (ako su evidentirane liječničkim nalazima)

zbog omjera rat-mir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jutro1 je napisao:

Ne vjerujem očima hrvatski branitelji predlažu svom kolegi

da glumi bolest kako bi dobio veću mirovinu.Državu za koju

smo se borili sad treba krasti.Kolega dobro kaže neki su i

dobili to što su tražili(glumili).

zašto krađa, čovjek je bio cijeli rat, bio ranjen, HRVI je, i sad treba prihvatiti najnižu crkavicu od mirovine, zato što je netko promijenio slovo zakona prije godinu dana

 

demantiraj me ako nisam u pravu, zar raznorazne komisije ne bi trebale uvažavati najviše ratni put, zatim ranjavanje, a ako "imaš" obadvoje, tu je onda 99% i PTSP, a pogotovo ako ti zakon onemogućuje ostvarivanje prava, onda imaš 200% PTSP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se s tobom vinkovci. imam sve i od prvog dana sam u HV, bježao sam i iz bivše JNA, ranjavan sam(srećom ne jako), i ostao sam još i dan danas u HV-u. Sad vidim da su naši zakoni tako donešeni da normalni ljudi gube. jer primjerice, netko tko je ranjen kao i ja(20%) i odmah je otišao u mirovinu i ja koji sam izabrao da radim i uplaćujem i mirovinsko i sve doprinose sada 20 godina kasnije se vidi kolika je to razlika. nažalost, ali tako je. i sad bij ja trebao još biti kao lopov koji kradem državu samo zato što si koliko toliko želim priskrbiti ugodniju mirovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija