Jump to content

zastara


rosjurici

Preporučene objave

Poštovani,

2008 godine ostala sam dužna na osnovu računa jednoj tvrtki.

Pošto su onda bili u problemima, ostala su otvorena dugovanja i potraživanja. Dug nisam mogla platiti jer nisu napravili kompenzaciju( prijeboj), a i ostale su neki upitni računi. Ja sam ih zvala i molila da to rješimo, ali nitko se nije javljao, jer su oni bili u velikim dugovima, pa se nisu javljali na telefon. 2009. aktivirali su sestrinsku firmu i radili smo s tom njihovom firmom. Sada nakon 4 godine, opet su stali na noge i traže da im vratim dug.Ucijenili su me da neće više raditi sa mnom ako ne podmirim dugovanja.Ja sam im u mailu napisala da ću podmiriti dug, ako sredimo sporne račune i kompenzaciju, međutim oni su stanje sveli na 0? i ne žele kompenzaciju. To nije sada važno, samo sada se situacija promijenila i oni nam više ne mogu ponuditi suradnju. Zanima nžme da li se mogu pozvati na zastaru dugovanja, iako postoji e-mail prepiska u kojoj sam ja de facto priznala dug jer sam radila na njegovom rješavanju. Napominjem da nisam ništa potpisivala , ni izvod otvorenih stavaka, ni kompenzacije koje se odnose na 2012.god? Kako se i kome podnosi zahtjev za zastaru?

Molim hitan odgovor uz jedno veliko hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Email je valjani dokaz o priznanju duga.

 

I praktički od datuma emaila teče novi 3-godišnji rok za zastaru. Vi to možete istaknuti u sporu (prigovoru na ovrhu i tužbi). Sud možda to neće priznat, no eto, mi smo imali slučaj gdje je sud prihvatio fax poruku u kojoj druga strana čak nije izrjekom potvrdila da postoji njihova obveza prema nama, nego su napisali da oni nude 2 moguća rješenja problema - i to je sud priznao kao priznanje potraživanja i prekid zastare !!

 

Sada, vi možete i u postupku (prvo ide njihova ovrha - vaš prigovor, pa upućivanje na sud) istaknuti prigovor prijeboja.

 

Nadalje, čudi me da oni "nisu pristali na kompenzaciju".

 

Na kompenzaciju se nema kaj pristat. Kompenzacija je valjana od trenutka kada vi drugoj strani uputite (a ona primi) Izjavu o kompenzaciji (preduvjet : istovrsna potraživanja - novac, dozvoljenost kompenzacije - da nije porez, i dospjelost).

 

Dakle, ako vi dugujete njima 100 o oni vama 70, vi pošaljete izajvu o kompenzaciji, i u svojim knjigama to možete slobodno proknjižiti (osim ako vi niste blokirani).

 

Naravno, u sudskom postupku ćete istaknuti da imate i vi potraživanja, te ako treba postaviti protutužbeni zahtjev i tada počinje šou ! Vještačenje, prigovori, bla bla.. i na kraju vještak (financijski) će reć, tko je kome kaj dužan, i eto presude. Pa pravo na žalbu. i kako to već ide !!

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.I mene čudi da nisu pristali na kompenzaciju,jer tako nismo zatvorili 2008. god. Pravdaju se time da su oni sva potraživanja sveli na 0?

Ako sam dobro razumijela, na zastaru se može pozvati, tek kada oni pokrenu ovrhu, a ne prije. OK pogriješila sam, što sam komunicirala e-mailom, a trebala sam telefonom. Sad mi je žao, ali imala sam stvarnu namjeru platiti dug.Sada su izgubili strateškog partnera i otkazali mi suradnju u posljednji čas, čime sam pretrpjela velike gubitke.Ne znam da li da ih zamolim da otplaćujem na rate ili da čekam da me tuže?

Još jednom hvala

lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija