Jump to content

Dvije vozačke dozvole - da ili ne?


Jasminasud

Preporučene objave

Molila bih za pomoć...naime, imam rođaka koji ima državljanstvo dvije države sa područja ex Jugoslavije, dakle ima državljastvo Republike Hrvatske i Republike Srbije. Posjeduje vozačku dozvolu koja je izdata davnih godina u Republici Srbiji i koja je i dan danas važeća. E sad, s obzirom na to da posjeduje stan u Srbiji, a isto tako posjeduje nekretninu i stan u Republici Hrvatskoj, pa je često na relaciji Hrvatska - Srbija, njega zanima da li može imati dvije vozačke dozvole, dakle vozačku dozvolu RH i vozačku dozvolu RS, budući se dogodi da, kad dođe u RH boravi duže od godine dana, a isto tako zna se dogoditi da pri izbivanju iz RH, boravi u RS duže od godine dana. Napominjem da spomenuti ima i Međunarodnu vozačku dozvolu, koju mu u Republici Srpskoj ne priznaju kao važeću (neznam zbog čega). Molim za hitni odgovor, na kojem unaprijed zahvaljujem.

uređeno: od Jasminasud
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
Na žalost niste u pravu i ukoliko mu je ta vozačka dozvola Srbije stvarno važeća i može odmah ishodovati novu na novom obrascu, u svoj ovoj zbrci sa dvostrukim prebivalištima i dvostrukim osobnim iskaznicama, sasvim je moguće i zakonito posjedovati dvije vozačke dozvole.

Ne znam zašto "na žalost"...., ali nema veze....:)...,

međutim sad sam u zabludi, naime u nadležnoj Policijskoj postaji nam je pravnica, koja radi na tim poslovima, rekla da nema pravo...., a ja sam malo googl-ala, tako da smo se pomirili s tim da nema pravo....,

Što ako zaista ima?........, jer mu je vozačka dozvola koju sada posjeduje uistinu važeča, u što sam se i sama uvjerila.

Najprije su mu rekli da mu je potreban liječnički, što je izvadio , dvije slike, taksene marke,(što ga je koštalo oko 100 €), te važeća strana vozačka, da bi nakon toga ispalo da ne može imati dvije dozvole.....i sav trud (i novac) je propao......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja greška, kad ste spomenuli dva državljanstva shvatio sam da već ima dvije vozačke dozvole i da samo pitate da li je zakonito koristiti se njime.

 

Za zahtjev u kojem tek sada se to traži sam doznao tek sada u vašem zadnjem postu.

 

Inače postoje slučajevi kada se strana vozačka dozvola izdavala na osnovu YU dozvole, a HR vozačka dozvola se izdavala na osnovu prijave gubitka YU vozačke dozvole izdate na području bivše SR Hrvatske.

 

Takvi slučajevi su se najčešće događali prilikom polaganja vozačkih ispita izvan mjesta prebivališta i izvan republike prebivališta bivše SFRJ jer su se ranije vozačke dozvole izdavale po mjestu polaganja vozačkog ispita, a ne po mjestu prebivališta.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija