Jump to content

alimentacija 'ponavljanje' godine


ana_t

Preporučene objave

Pročitala sam,koliko mi se čini,sve postove ovdje vezane uz alimentaciju,ali odgovor na svoje pitanje nisam pronašla.

Moje pitanje:otac mi je redovito ,tokom srednje škole i trenutačne (redovno upisane) 1.god.faksa, uplaćivao alimentaciju na moj račun(takav je bio dogovor pri rastavi).Ja sam 1.semestar išla na faks,ali 2. ne idem jer mislim ponovo upisati dr.smjer(što znači da ću ponovo biti 1.godina).To sam ocu i rekla.

Zanima me postoji li možda u zakonu neki članak da mi on nije dužan plaćati alimentaciju ako 'ponavljam' godinu?

Unaprijed hvala.

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo pitanje i mene interesira, ali što se podrazumije va pod "redovno" jer student može biti i redovan na teret ministarstva i redovan s osobnim plaćanjem, e sada pitanje: da li se ima pravo na obustavu alimentacije kad je upis na fakultet uz osobno plaćanje, znači sam student plaća i tako cijelu godinu neda niti jedan ispit, zatim ponovno upiše isti fakultet ponovno uz plaćanje i dalje ne daje ispit, tj. funkcija je upisa samo da se dobije alimentacija, da li se tako može u nedogled, student ima 22 godine.

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma sve je to redovno i može se ponavljat godina jedanput.dapače prema sudskoj praksi čak i osoba koja je izvanredni student,nije navršila 26 godina, a fakultet je upisala nakon srednje škole,al je eto upala kao izvanredni i uredno tj.redovno obavlja svoje obveze na fakultetu-dakle izvršava obveze kao redovni student , nije u redovnom radnom odnosu i nema sredstava za život ima pravo na uzdržavanje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

možete li vi pokazati neki primjer iz te sudske prakse? ne možete

redovitost se ocjenjuje na osnovi statuta sveučilišta. Zna se vrlo dobro tko je redovan, a tko izvanredan student. Izvanredan student u biti studira uz rad, te je već time radno sposoban.

Potom, onaj tko plaća studij, znači da je upisao studij za osobne potrebe (to je kategorija takvog studiranja) i kao takav nije student na teret ministarstva.

Općenito, u tom području obiteljskog zakona možemo očekivati dosta izmjena približavanjem EU.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda se tu u zadnjih 5-6 godina otkad nisam student dosta toga promijenilo.

 

Ranije si se (pod uvjetom da uredno ispunjavas obaveze-ispite)mogao vec na drugoj godini prebaciti u redovne.Pa onda studirati po tim pravilima i primati alimentaciju po tim pravilima.

 

Izvanredni studij-tzv studij uz rad.-dakle radimo...

prvu godinu nakon srednje s. ionako prima alimentaciju pa ima fore tu godinu dati u roku i prebaciti se u redovne.

 

To mi se cinilo posteno...

Sad,ako se nesto promijenilo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hoćeš sudsku praksu? ja sam cijelo vrijeme studiranja bila izvanredni student-stari me tužio radi prestanka plaćanja i odbijen je sa tužbenim zahtjevom-potvrđeno od županijskog suda,s time da u radnoj knjižici imam upisano da sam radila nekih 15 dana,pa kad me sutkinja pitala o tome ja sam joj objasnila da je to radi reguliranja prava iz zdrastvenog.

prije jedno mjesec dana na internoj sudskoj praksi-biblioteka os u zgb,a razgovarajući na tu temu sa sucem pokazao mi je identičnu odluku županijskog-da izvanredni uz gore navedene uvjete imaju pravo na uzdržavanje-praksa se promijenila.

oz. kaže koje se redovno školuje-to sud u svkom pojedinom slučaju ocjenjuje individualno, ovisno o okolnostima in concreto

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oh! oprostite stariji gospodine marko888!!! vi ste pitali mogu li ja svoju izjavu potkrijepiti sudskom praksom, pa sam ja eto dala svoj primjer, koji je eto potvrđen i od županijskog suda.također sam navela

da postoji isto takva odluka-da i izvanredni student može primat uzdržavanje-čini mi se sa žs u sisku,al nisam sigurna.vama za ljubav dat ću si truda pa ću se točno raspitat. kako možete reći onda da sudske prakse po tom pitanju nema?a ja vam dajem 2 odluke ž. sudova-zar to nije sudska praksa? a sve na vašu nebulozu da se redovitost ocjenjuje na temelju statuta sveučilišta,a sud i sudsku praksu niste ni spomenuli.dobro da je sve napisano crno na bijelo.i molim vas da čitate pažljivo što sam napisala kako ubuduće ne bi bilo nesporazuma,također vas molim da se ne kitite tuđim perjem,jer ono...dosta ovisi o prosudbi suca.. napisala sam i ja, a vi ste to napisali nakon mene samo drugim riječima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

redovitost se određuje na osnovu potvrde fakulteta...iza toga i dalje stojim. pa kako mislite dokazati drukčije? ne pada mi pamet kititi se tuđim perjem...ne vidim da ga vi imate za kićenje...pogledajte par postova unatrag par mjeseci i vidjet ćete da je to što ste napisali davno rečeno...ako baš hoćete i iz mog pera

i smirite se malo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav, poštovanom gospodinu 888

nisam čitala vaše postove, samo sam odgovorila djevojci koja je postavila pitanje na ovu temu. a i ne bi očito imala što pametno iz njih pročitati.

kao što sam obećala poslovni broj odluke:gž2-41/04 od 9.3. 2004. molim vas da jako pažljivo pročitate odluku pa ćete vidjeti da možda sutkinja koja je presudila moj predmet,vijeće žs koje je takvu odluku potvrdilo,vijeće koje je presudilo u odluci čiji sam broj navela, sudac os koji se slaže sa ovakvom praksom , prof. hrabar koja je upoznata sa mojim slučajem, možda svi oni nisu u krivu, možda ste u krivu ipak vi.

potvrda sa fakulteta? a što je s onim faksevima koji nemaju izvanredni studij, pa studenti mogu pasti i 3 puta godinu,ali ne postaju izvanredni jer takve kategorije jednostavno nema npr. medicina ili stomatologija- na kojoj je tip sa 30 godina redovni student.

smirite se vi, i dajte se informirajte i pratite sudsku praksu, umjesto da trošite vrijeme na ovim stranicama ,očito je da imate još puno toga za naučiti jer niste najpametniji na svijetu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kolegice nicka lea..opet vam velim...smirite se..(a da ste neka faca bili tijekom studija, upisali biste ga redovito..prema tome....)

a kolega Salvador ..nemam pojma o kakvim tezama govorite

 

nemam što priznati, kad jednostavno niste u pravu.ne razlikujete pojam redovnog studenta i izvanrednog studija, te toga što je potvrda da netko redovito studira (kako u zakonu lijepo stoji da je uvjet za uzdržavanje).

 

još jednom ponavljam: izvanredni studij se upisuje uglavnom za osobne potrebe.

kolegica navodi pitanje što ako netko padne a nema izvanrednog studija, što pokazuje temeljno nepoznavanje pravila studija. u tom slučaju jednostavno student više nije student - ako je pao da ne može više upisati godinu - gubi pravo studija. Poznato je da pad godine ne znači automatski da netko više nije student, nego jednostavno da ima još jednu priliku da da godinu (pravilo sveučilišta propisuje koliko puta netko može 'padati' tijekom studija i pod kojim uvjetima). To nema veze s tim da li je redovan ili izvanredan student. Kod izvanrednog studija će samo još jednom platiti godinu, a na redovnom će na teret ministarstva još jednom upisati godinu.

Stoga, još jednom tvrdim odgovorno, a nazovite Sveučilište ako ne vjerujete: fakultet je isključivo taj koji izdaje potvrdu da li je netko redovan student ili nije i samo ta potvrda će se uzeti u obzir kao dokaz na sude da li netko redovito studira.

 

Možete li mi samo reći, pa koje državno tijelo bi trebalo izdati potvrdu o (ne) redovitom studiju? Što je po vama potvrda o redovnom studiju? Kažete da to sud procjenjuje od slučaja do slučaja..Ma dajte, da možda u tu svrhu ne koristi kristalnu kuglu i pogledaju da li netko redovito studira?

 

Po vama, student bi mogao sve do 26-e upisivati izvanredne studije i uredno primati uzdržavanje. A nigdje u zakonu mu se to ne brani...

 

A što se tiče Vašeg slučaja, da sam bio na mjestu Vašeg oca..... sve što imam reći je ..kao odvjetnik, ne bi izgubio taj spor

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne zelim stajati na niciju stranu.

...Osim svima poznate cinjenice da je obiteljski zakon i stvoren s ciljem manipulacije(od slucaja do slucaja)...

Zato me ni ne cudi da je sud u slucajevima koje ste naveli odredio daljnje uzdrzavanje izvanrednim studentima.

...Ipak tu se javljaju i neki drugi paradoksi i licemjerje drzave.

Po istom principu bi studenti trebali imati pravo na placeno zdravstveno os bez obzira jesu li redovni ili izvanredni...po istom principu bi trebali imati pravo na X-ice...

Ono jos bitnije...po istom bi principu trebali biti oslobodjeni sluzenja vojnog roka dok su studenti...(izvanredni ili redovni)

I sami znate da nije tako...propis je jasan...zna se sto su prava i obaveze redovnog,a sto izvanrednog...

Kod nas je sve jasno...osim u obiteljskom...tu sve pada u vodu-i drzava i zakoni i fakulteti i institucije.

Obiteljski...sve moze...samo reci... :rigoleto:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije Pravo,nego Ekonomija.

Nije ni bitno...

Vjerujem da bi to s vojskom tako trebalo biti...pa ipak sam nakon 4 godine redovnog i dvije izvanrednog pozvan u vojsku...i nije bilo vise odgode...izvanredan si...autobus ti krece u 8 i 30.Sretno vojnice!

Sto cu...otisao,odsluzio,a kasnije se vratio na Fax.

Opet manipulacije...moje neznanje ili?...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdarv gospodinu "ja sam popio pamet cijelog svijeta"888

1.nemate uvid u moj život pa da ocjenjujete zašto i kako sam upisala izvanredno,za razliku od vas mamine i tatine mazice,a samim time što se vi tako palite na moje postove i ažurno na njih odgovarate jesam neka faca

2.da ste bili odvjetnik mog oca popušili bi parnicu od balave studentice prava, pa bi ja opet ispala faca veća od vas, samo se bojim za vaše mentalno zdravlje u tom slučaju, jer samodopadni kakvi jeste,teško bi to podnjeli

3.o nepoznavanju prava-zakon ni na jednom mjestu ne spominje redovno studiranje već redovno školovanje-a to su dvije različite terminologije, i redovno školovanje je faktično pitanje koje sud ocjenjuje u konkretnom slučaju

4.stdent gubi pravo studiranja kad 2 puta za redom padne iz istog predmeta na komisiji. osobno poznam ljude s medicine i stomatologije koji su dva puta za redom izgubili godinu i nisu izgubili status redovnog studenta, jer na tim fakultetima nema izvanrednog

5. osoba bi mogla upisivat do 26 fakultete i primat uzdržavanje-ne stavljajte mi u usta nešto što ja nikad nisam rekla/napisala,kontrolirajte se opet vam je mašta podivljala.ja vam nisam ni neuka stranka, niti protustaranka da ćete me zbunjivat, jer to jednostavno ne možete.u slučaju da ste uopće odvjetnik, ako jeste, a žalosno je koga sve danas primaju u komoru

6.i nismo mi nikakve kolege jer vi o pravu pojma nemate

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a samim time što se vi tako palite na moje postove i ažurno na njih odgovarate jesam neka faca

 

eto, pade i prvi kompliment :-D

Nitko se ne osjeća "fascom" zbog zanimanja osobe koju ne cijeni :-)

 

Samo da napomenem da se ne bi htjela mješati i na taj način navući na sebe sav bijes pravničke struke :)

 

A ja sam naivno mislila da su ferovci narcisoidni :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smirite se mlada damo i kontrolirajte malo svoj jezik...trebate znate kad prelazite granicu ukusa i neukusa...

a i ja sam mislio da su samo fer-ovci i fer-ovke narcisoidni..hvala, sad ste pokazali da se pokoji primjerak može naći i na pravu

no, mislim da smo isrpli temu i dali odgovore, neka štovani čitatelji sami donesu odluke i postupe po savjesti

od svih točaka vašeg monologa, jedino mi je žao za točku 6..žao što se takvi obučavaju za pravnika i još ih moram trpiti u sudnici kad se nisu naučili osnovnoj kulturi i ne znaju raspravljati argumentima nego pišu gluposti

sretno vam bilo mlada pri-'pravnice'

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa gospodine "ja sam popio pamet cijelog svijeta" vi na ovu temu od početka ne baratate argumentima,i konstantno lupetate gluposti, dapače u svom predzadnjem postu baratate samo agumentom ad hominem, i upravo tu vi prvi prelazite sve granice neukusa i nepristojnost,pa ako ste si vi to dopustili... a eto ja ću vam vratiti istom mjerom.

da i meni je žao da ovakve kao što ste vi ja moram trpiti u sudnici, ali što ćemo, to je život.

 

 

 

dijannna-pa naravno da se slažem s vama i vjerojatno sam krivo sročila,pa niste skužili poantu.meni mišljenje dotičnog ni iz đepa ni u đep,ali on je taj koji grize na moje postove, pa ako kaže da nisam neka faca, što se toliko zapjenio oko mene

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, u odnosu na Vaše pitanje, odgovor je sljedeći: ObZ propisuje da vas je roditelj dužan uzdržavati i nakon punoljetnosti, uporabljujući termin "redovno školovanje" što bi značilo da i dok izvanredno studirate, vi se redovito školujete. ObZ ne govor o "redovitom studiranju" i tu treba povući razliku u odnosu na prethodno upotrijebljeni termin. Što bi, drugim riječima značilo, da će sud u konkretnom slučaju, procijeniti opravdanost termina "redobito ŠKOLOVANJE" u odnosu in concreto. . Budući da se kod vas ne radi o tome da ste izvanredni student (gore sam malo proširio tematiku), već da biste ponavljali godinu, odnosno upisali drugi smjer ili fakultet, dok ste redovan student, u tumačenju toga pojma nećete imati problema, a s time ni problema u vezi sa uzdržavanjem od strane Vašega oca. Kako sam napisao, mongi će korisnici Legalisa vjerojatno krivo protumačiti izvanredan studij i pravo na uzdržavanje koje iz njega (ne) proizlazi, pa sam stoga gore malo šire ušao u tu problematiku, da ne bi ostala neizučena i nespomenuta. U svojoj sam sudskoj praksi (kao odvjetnik) vidio dosta takvih slučajeva i mogu vam sa sigurnošću jamćiti točnost svake riječi u mome postu. Pozdrav, gospodična Lea!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ponavljam :

 

država bi se trebala brinuti za jadnu djecu - posljedice raspada braka njihovih roditelja - najčešće bolesnika od teškog poremećaja osobnosti...- nakaradnu i neprirodnu..nehumanu i nepoštenu -.kršćansku civilizacijsko - pravnu instituciju alimentacije treba ukinuti u obliku u kakvom danas postoji...

 

...između ostalog i zbog toga što se u njezinoj biti krije opasan stav da " sposoban" , "moćan" (najčešće muškarac), treba davati hranarinu>..- nesposobnoj, nemoćnoj osobi ( djetetu, ženi i svećeniku)...što je diskriminirajuće i ponižavajuće za osobu koja prima alimentaciju...i sociološki neispravno s obzirom na dostignuti društveni razvoj....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobar dan kolega

naravno da djevojka neće imati problema sa ovom situacijom što proizlazi iz svega što sam rekla ,a po principu,ako može manje može i više. i ja stojim iza svega što sam navela jer sam sve to iskusila na svojoj koži,pa sam se zato i podrobno informirala o problematici. što se tiće pada godine i o tome postoji sudska odluka koja kaže da jedan pad godine nije razlog za ukinuće uzdržavanja-pročitala u knjižnici faksa negdje 2000g,al ne znam broj odluke

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija