Jump to content

Prometna nesreća na benzinskoj crpki.


mferek

Preporučene objave

Poštovani,

 

pozvan sam na prekršajni sud zbog, prema policijskom zapisniku, izazivanje prometne nesreće po stavku 4. članka 57. zakona o sigurnosti prometa na cestama.

 

Situacija je sljedeća: po završetku pranja vozila u praoni na benzinskoj postaji obavezan smjer pokazuje kako trebam zaobiči zgradu benzinske crpke što sam i učinio, učinivši okret za 180 oko zgrade nailazim na znak "trokut". Sa moje lijeve strane za 5 metara je izlazak sa samih tankirnih crpki, a sa moje desne linija parkirnih mjesta. U trenutku dolaska do "trokuta" nitko sa tankirnih crpki nije se kretao. Prešavši 28 metara dolazim do znaka "stop" te se zaustavljam 1m od poprečne crte označene na cesti kako bi se uvjerio da je uključivanje na glavnu cestu sigurno. Kako sam čekao na uključenje, nakon nekoliko sekundi kamion koji je izlazio sa tankirnog mjesta koje je najbliže znaku stop (znači gledajući od znaka trokuta udaljenog cca 25 metara i 5. tankirnog mjesta po redu.) udara u moja stražnja lijeva vrata zbog uzimanja velikog luka prilikom izlaska na glavnu cestu. Zovem policiju, policija radi zapisnik i mene optužuje zbog nepoštivanja prometnog znaka "trokuta" udaljenog 28 metara od mjesta sudara.

Kako će se izjava vozača kamiona sigurno razlikovati od moje jer gubitak police vrijedi više od mojeg automobila molio bih vas pravna mišljenja. Snimke nadzornih kamera ne postoje.

 

Na sudu znači moram dokazati da sam ja prošao znak trokuta kad se gospodin počeo kretati sa samog tankirnog mjesta. Iako s obzirom da sam stao na znaku stop prethodni znak više za mene nema neku težinu, jesam li u pravu?

 

I još jednu vezano pitanje, ukoliko se automobil tijekom kretanja zaustavi (brzina=0km/h) na cesti sa prednošću prolaza, ja uđem unutar te ceste (dok on stoji) te se on ponovno počne kretati, tko ima prednost prolaza?

 

Slika s mjesta prometnog znaka "trokut" kojeg sam prošao krečući se ravno, dok je kamion izlazio sa zadnjeg tankirnog mjesta.

Picture 001.jpg

 

unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na oštećenjima vozila se vidi da li ste u tom trenutku bili u pokretu ili ste stajali na mjestu.

 

Vozilo koje se uključuje u promet mora propustit sva vozila koja se kreću cestom, makar ta cesta imala znak da se križa s drugom cestom s pravom prednošću prolaska.

 

Ako vozač kamiona iskaže da nije bio zaustavljen radi tankiranja već da se kretao cestom - imate problem.

 

Nelogična m je situacija, vozač koji prolazi tom ulicom a 5 njih čeka na pumpi zapravo glumi glinenog goluba jer je kriv ako ga udari bilo tko od njih 5.

 

Da se ta stvar meni dogodila, ja bi kao oštećena strana podnio optužni prijedlog na prekršajnom sudu protiv vozača tog kamiona i tražio od suda da ga se kazni po zakonu, a kod njegovog osiguravatelja bi napravio izvid štete.

 

Ovi prometni znakovi se obično stavljaju na autobusnim i tramvajskim okretištima - ne stajalištima.

 

Zapravo me ne bi čudilo da je taj prometni znak stavljen nezakonito bez ikakvog prometnog projekta, a to se može provjeriti u nadležnoj policijskog upravi.

uređeno: od petpetica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvid štete je napravljen, podnio sam i zahtjev za procjenu vozila pri njegovom osiguravajućem društvu. Dobio sam odgovor kako po policijskom zapisniku sam ja kriv i nemam pravo na odštetu.

Što se tiče valjanosti prometnog znaka, imao sam nakanu to ispitati, ali ako i dokažem da je nepropisno postavljen mogu tužiti vlasnika benzinske postaje ali mogu li se na to "izvlačiti" na sudu? Pretpostavljam ne, jer znak moram poštivati, bez obzira na valjanost postavljanja.

 

Kako god bilo, zahvaljujem se na Vašem mišljenju i savjetima, puno su pomogli. Po rješavanju slučaju obavijestit ću forum kako bi se ubuduće slučaj mogao vidjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija