Jump to content

Kako natjerati ministarstvo da provede sudsko riješenje o nasljeđivanju?


zvoneMZ

Preporučene objave

Znači čovjek je došao u ministarstvo branitelja sa pravovaljanim riješenjem o nasljeđivanju. Odgovor je - čekajte da nam se nakupi dovoljno umrlih branitelja, tek onda čemo to riješenje obraditi i poslati u ERSTE Braniteljski Fond. Nedavno smo obradili i poslali dovoljno riješenja da napunimo jedan CD, sad kad nema dovoljno riješenja za napuniti jedan CD čekati ćemo i nećemo riješiti niti vaš, niti ijedan drugi slučaj. Po našoj procjeni tek negdje krajem godine ćemo imati dovojlno riješenja o nasljeđivanju da nam se to isplati slati. .

 

Smiju li oni to? Ne postoji li neki zakonski rok u kojem moraju provesti pravomočno sudsko riješenje? Da li ih je moguće tužiti? Senzibilizirati medije po tom pitanju je nemoguće, samo je braniteljski portal objavio što sam napisao o tom slučaju, nikoga drugoga ne zanima. Usput, to nije izdvojeni slučaj, u istoj situaciji su svi koji čekaju provođenje takvog riješenja u ministarstvu hrvatskih branitelja. Svi moraju čekati da ih naumire dovoljno kako ne bi potrošili koji cd previše.

Hvala na svim pravnim savjetima.

 

 

Branitelji, umirite brže kako bi moje dijete moglo na more!

Tako bi mogao glasiti apel jednog oca, koji je želio svoje dijete ovo ljeto voditi na more. Hrvatsku stvarnost svi znamo, ne treba je opisivati. Tako je Pavlu M., sinu davno poginulog hrvatskog branitelja, Jadransko more daleko kao i Azurno, kao i većini Hrvata nažalost.

Stoga se Pavle usprkos žalu za davno poginulim ocem, razveselio kad su mu rekli prijatelji kako je od pokojnog oca, branitelja, sigurno naslijedio udjele u Fondu hrvatskih branitelja. Otišao je Pavle pitati i bilo je tako. Na stranu to što je Pavle trebao biti obaviješten iz ministarstva o Udjelima koje njegov otac posjeduje, nije on o tome u tom trenutku ni mislio, otvorila se mogućnost kako će ove godine ipak doći neki novac da i mali sinčić vidi more. Pavle je otišao na sud, sudac je bio pun razumijevanja i dodatak ostavinske rasprave odrađen je brzo, a svi su i pomogli da se ne čeka žalbeni rok 15 dana, pa su nasljednici potpisali kako se odriču prava na žalbu da rješenje postane isti čas pravomoćno. Pavle je s pravomoćnim sudskim rješenjem otišao u Ministarstvo Hrvatskih Branitelja, kako bi prepisao udjele u fondu na sebe.

Da je naslijedio auto, kući bi se vratio iz Ministarstva Unutrašnjih Poslova sa knjižicom vozila na svoje ime, no za Ministarstvo Hrvatskih Branitelja očito već dugo važe druga pravila, oni uostalom ionako ne rade s ljudima, već s brojevima ili … da ne kažemo nešto gore.

Odgovor od referenta Vladimira Velaka zaprepastio je Pavla, a ne prestaje zaprepašćivati sve koji ga pročitaju: „Gospodine, mi takva riješenja o nasljeđivanju šaljemo u ERSTE Fond samo otprilike dva puta godišnje. Kad nam se nakupi dovoljno umrlih branitelja da njihovim podacima ispunimo jedan CD. Onda to snimimo i šaljemo u ERSTE fond da unesu podatke u bazu. Poslali smo baš jedan CD prošli tjedan, morati ćete pričekati da umre dovoljno hrvatskih branitelja da napunimo 700 megabajta. to otprilike može biti ovim tempom tek pred kraj godine.“

Tako dolazimo do apela iz naslova. Hrvatski Branitelji, budite tako dobri i umirite brže, treba napuniti vašim imenima CD od 0,33 kune, ne isplati se Ministarstvu trošiti po jedan CD na jednog umrlog branitelja. Ili se referentima ne da raditi, svejedno.

Ova priča bi sama po sebi bila horror, da nije istinita. Osobno sam je išao provjeravati pozivom na broj gospodina Velaka. Na 01 2308 731 javio se i odbio bilo što komentirati. Na pitanje da mi objasni jednostavnu proceduru postupanja po pravomoćnom sudskom rješenju, odbio mi je i to reći, kao da se radi o vojnoj tajni. Priznajem, lagao sam da sam novinar (rado ću ako treba i odrobijati lažno predstavljanje) želeći napraviti pritisak, stvoriti kritičnu masu straha kod čovjeka koji se Boga očito ne boji, a savjesti da radi svoj posao nema. Nisam uspio, takvi se očito ničega i nikoga ne boje.

„Ljubazno“ me je uputio na nekoliko brojeva koji sa cijelim slučajem nisu imali nikakve veze, na kraju sam sam došao do dva telefona gdje sam barem dobio sugovornike pune razumijevanja.

No razumijevanje i simpatija ne pomažu, sve što treba je natjerati gospodu u Ministarstvu Hrvatskih Branitelja da RADE SVOJ POSAO i provedu pravomoćno sudsko rješenje – ODMAH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar uistinu nema nitko nikakav odgovor? Ne postoji nikakav zakonski akt koji obavezuje drzavno tijelo kao sto je ministarstvo branitelja, da provede pravomocno rijesenje hrvatskog suda?

Teoretski, ovaj odgovor koji su dali (provesti cemo kad se nakupi dovoljno rijesenja, vjerojatno oko Bozica), mogli su i reci - provesti cemo 2030. i nitko im ne moze nista?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
Zar uistinu nema nitko nikakav odgovor? Ne postoji nikakav zakonski akt koji obavezuje drzavno tijelo kao sto je ministarstvo branitelja, da provede pravomocno rijesenje hrvatskog suda?

Teoretski, ovaj odgovor koji su dali (provesti cemo kad se nakupi dovoljno rijesenja, vjerojatno oko Bozica), mogli su i reci - provesti cemo 2030. i nitko im ne moze nista?

 

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/180038/Default.aspx

 

Evo, upornost se isplatila. Nakon sto sam pisao svim zivim novinama, došao sam do novinara Slobodne Dalmacije koji je posijao paniku u ministarstvu okolo ih nazivajući, ispitujući i tražeći objašnjenja, tako da je u zadjih par dana mene i brata zvalo 5, 6 raznih službenika ministarstva ispričavajući se i obečavajuči brzo riješavanje slučaja.

Ono što je najvažnije, dobili smo obečanje od gospođe Martinte Sičić, nove šefice ureda za odnose s javnošću, kako se napušta ta praksa "čekanja da se nakupi dovoljno mrtvih branitelja" koja je bila skandalozna i da će se od sada predmeti riješavati promptno, najmanje barem jednom mjesečno.

Rekli su kako će i taj bezobrazni, bešćutni Velak biti kažnjen, 20 godina nakon rata osjećam se kao da sam izvojevao još jednu pobjedu. :)

uređeno: od zvoneMZ
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imali ste više sreće nego ja. Nakon smrti supruga čekala sam godinu i dva mjeseca da se udjeli prebace na mene. To je bilo u drugom mjesecu prošle godine. Kad sam konačno dobila riješenje na mene, Fond je počeo dijeliti dividendu za 2009. i 2010.g. No ponovo zid.. nisam je mogla podignuti jer sam bila zavedena pod matičnim brojem a FINA traži OIB. Nazvala sam Ministarstvo branitelja i taj "gospodin" mi odgovori da moram čekati da se skupi dovoljan broj takvih slučajeva da bi se poslalo u Erste invest. To je bila kap koja je prelila čašu. Nazivala sam druge brojeve te mi je jedna gospođa izašla u susret i riješila to za tjedan-dva..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija