Jump to content

kako i odakle početi


mariovt

Preporučene objave

Poštovani!

 

ukratko bi Vam izneo svoj problem te se nadam Vašoj pomoći a pogotovo od Vas koji ste isto ili slično več prošli.

U braku sa suprugom sam bio 6 godina i imamo djevojčicu koja sada ima 9 godina. Supruga je samovoljno napustila bračnu zajednicu prije 4 godine te ostavila same mene i djete (koje je tada imalo 5 godina) a iz razloga jer se je viđala sa drugime i kada sam sve saznao izjavila je da ne želi više živjeti sa mnom te je otišla kod tog drugog čovjeka sa kojim i dan danas živi u iznajmljenom stanu. Iako je prošlo več 4 godine kako je samovoljno otišla i ostavila nas da se snalazimo kako znamo još nisam sve to vrijeme pokrenio nikakve postupke bilo na sudu bilo kod CZSS. Kćer sam uz pomoć mojih roditelja koji žive u prizemlju (mi smo na katu) sam odgajao i sam se o svemu vezano uz nju brinio, tako je krenula i u vrtić, pa u školu a sada je završila i 3 razred osnovne. Sve razrede je završila sa odličnim, pristojno je i kulturno djete i stvarno sam na nju ponosan sa obzirom da je u ključnom trenutku odrastanja ostala bez mame koja ju je napustila.

Kod bivše ide jako malo što je mjesečno možda ukupno jedan do dva dana iako živi u istoj ulici. Bivša ali baš nikada nije sudjelovala u njenom školovanju-učenju, niti u brigi oko nje te kada i ode tamo onda ju večinom vodi po kafićima na sok i sladoled umjesto da je sa njom doma i malo se poigraju. Sada nakon 4 godine sam odlučio pokrenuti postupak rastave i skrbništva i zanima me odakle početi, kojim se institucijama prvo javiti, do sada nisam ništa želio pokretati da ne bi slučajno ostao bez svog malog anđela ali sada nakon 4 godine mislim da bivša ne može imati prava na skrbništvo pa sam se odlučio na pokretanje tih postupaka. Molim Vas savjete odakle krenuti-početi a i svi ostali savjeti su više nego poželjni. Bivša nije nikada financijsku sudjelovala u odgajanju djeteta niti sam ja što tražio jer imam dobar posao i djetetu ama baš ništa ne nedostaje. Molim Vas pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Dopisom obavijestite nadležni Centar da je majka napustila bračnu zajednicu i da je dijete sa vama već 4 godine i da majka niti na koji način sve ove godine nije brinula o djetetu.

2. Angažirajte odvjetnika

3. Na sudu pokrenite postupak u kome će se donijeti odluka da se dijete povjeri vama na zajednički život

 

Nadam se da griješim, po meni ste propustili ove 4 godine obavještavati nadležni centar , pismenim putem, kako isključivu brigu oko djeteta vodite vi jer će te se tek sada kada pokrenete postupak za povjeru djeteta suočiti sa manipulacijama.

Ali svakako morate pokrenuti postupak da se dijete povjeri vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Vam na brzom odgovoru.

Kada kažete dopisom da obavijestim centar jasno mi je da je to potrebno zbog dokaza na sudu da bude pismeno, ali na koji način da im dopis dostavim, osobno, preporučeno, sa povratnicom ili......

Odvjetnika angažirati iz obiteljskog prava ili svi oni rade sve slučajeve, i kako sa njime dogovoriti plačanje, po parnici ili za cijelokupni predmet......

malo sam pregledao svoje bilješke što sam si vodio i ispada da je bivša sa djetetom bila nekih 30-tak sati mjesečno a dijete kod nje nikada nije prespavalo, što se tiće brige oko djeteta tu je po onome što znam da joj je nekada kupila na to davala svega 50-80 kn mjesečno na neku majicu, hlačice ili tako nešto što je ponekada znala u kineskim dućanima kupiti, uz ponekada neke slatkiše te po kafićima kada ju je vodila n a sladoled ili sok. U brak nije donjela ništa več smo se uselili u novo namještenu kuću (na 1 kat dvokatnice) od mojih roditelja, a u braku smo stekli samo osobno vozilo.....a supruga 5i pol godina nije radila te sam je onda zadnjih pola godine zaposlio u firmi u kojoj i ja radim.

Koji je sistem podjele imovine prilikom brakorazvodne parnice jer sam svjestan da će i tu biti problema....

I na kraju na koji način na sudu pokrenuti postupak razvoda i skrbništva.

hvala Vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Kada kažete dopisom da obavijestim centar jasno mi je da je to potrebno zbog dokaza na sudu da bude pismeno, ali na koji način da im dopis dostavim, osobno, preporučeno, sa povratnicom ili......"

 

Dopis slati preporučeno s povratnicom na pošti, ili osobno odnijeti u centar dva primjerka, jedan dajete njima, a na drugi vam lupe otisak prijamnog štambilja koji čuvate za sebe. Izaberite što vam je praktičnije.

 

"Odvjetnika angažirati iz obiteljskog prava ili svi oni rade sve slučajeve, i kako sa njime dogovoriti plačanje, po parnici ili za cijelokupni predmet......"

 

Odvjetnici svaštare, izaberite onoga koji će štititi interese vašeg djeteta i vas. Odvjetnici prodaju uslugu, a vi sa tom uslugom možete ili ne morate biti zadovoljni. Dakle, porazgovarajte sa više odvjetnika i vidite koji je za vas najbolji. Plaćanje ćete dogovarati sa odvjetnikom.

 

Morate tražiti da se dijete povjeri vama na zajednički život, a majci odrede susreti i druženja. Također dijete ima pravo na uzdržavanje od strane roditelja koji ne živi sa djetetom.

Važno: kada budete razgovarali u Centru o djetetu, nastojte se ne baviti bivšom partnericom, nego isključivo djetetovim pravima i svojim odnosom sa djetetom.

 

Kako šta pokrenuti dogovarat ćete sa odvjetnikom, obavezno ga angažirajte, ne upuštajte se sami da poslije nebi bilo nisam znao, jer radi se o vašem djetetu. Očekujte manipulacije centra, s njima komunicirati isključivo pismenim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također pripazite ukoliko djelatnici Czss-a budu tražili da razgovaraju sa vašom mlt.kćeri, tu se ponovno otvara prostor za moguće manipulacije i "razne" interpretacije izjava djeteta...u pravilu psiholog czss-a ne može niti na temelju jednoga incijalnog razgovora previše steči uvid u vaše obiteljske okolnosti niti u želje i interese djeteta. Imajte na umu da vaša kćer iako ima samo 9 godina itekako ima pravo izjasniti se sa kojim roditeljem želi živjeti, te pretpostavljam da će njene izjave biti u vašu korist!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

4 godine je pre dugo, centar ce to dosta kritizirat.

Kao sto je Gringo rekao u centru što manje spominjite bišu i njene propuste i šta je činila, više govorite o dijetetu i njegovim interesima, potrebama i njegovim pravima. No nije dobro što je Maki1 rekla da tražite da se majci oduzmu rediteljska prav, to nije dobro jer onda ne činite dobro za svoje dijete to se može pogrešno interpretiratč.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti si bas neki dobrocudan covek odrasti mali veseljace nek to dete sutra vidi papir a ne majka se seti kad omatori (ko moja baba) pa tuzi dete da je izdrzava jer ona nema odakle a majka mu je pa je duzna!Jel znas ista o tome?E ja znam a mog oca je majka napustila kad je bio beba pa se sad gospodja setila da tuzi da joj plati dom..rekla sam mu dobronamerno ne da bih ga pogresno navela na nesto i dalje stojim iza onog sto sam rekla.Papir!Da ima to dete cime sutra da se brani razmisljajte malo dublje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija