Jump to content

Prva nekretnina - naknadna obveza plaćanja poreza


ira421

Preporučene objave

Kako sam prvu nekretninu kupila u siječnju 2010.god., prema važećem Zakonu bila sam oslobođena plaćanja poreza na 50m2 stambene površine.

Obzirom da sam trenutno u procesu prodaje, odnosno zamjene nekretnine, rečeno mi je kako ću potpisom Ugovora o kupoprodaji biti u obvezi platiti porez kojeg sam tada bila oslobođena, obzirom da stan prodajem prije isteka 3 godine od dana kupnje, te isto tako porez na nekretninu koju uzimam u zamjenu.

Zanima me je li moguće potpisati predugovor, te na osnovu njega izvršiti sve potrebne uplate/isplate, a kupoprodajni ugovor potpisati tek nakon isteka 3 godine od dana kupnje (što bi značilo siječanj 2013.), i na kojoj osnovi bi se isto moglo izvršiti?

Pretpostavljam kako se u tom slučaju ne može upisati vlasništvo nad nekretninom dok se ne potpiše ugovor?

Poznaje li Zakon uopće pojam zamjene nekretnine, jer u ovom slučaju kupac jednog stana je prodavatelj drugog i obrnuto, i vrijede li neki drugi uvjeti u tom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovana,

Ako ste nekretninu stekli 2010.godine i rješenjem Vam je utvrđen porez po Zakonu koji je tada vrijedio, rok u kojem imate zabranu otuđenja je 5 godina, a ne 3 godine kako je to propisao sada važeći Zakon.

Ako ste već ostvarili pravo na oslobođenje, sukladno novom Zakonu, više to pravo ne možete ostvariti, i to neovisno o kvadraturi stana koji ste imali i koji sada planirate steći.

Ako uzmete u obzir navedeni rok od 5 godina, prilično je dugo sklopiti predugovor s obvezom sklapanja konačnog ugovora 2015. godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija