Jump to content

Porezni dug i nasljedstvo


Constance

Preporučene objave

Poštovani,

 

hitno nam treba pomoć jer smo u bezizlaznoj situaciji i više ne znamo kome se obratiti.

 

Djed je umro 2005. godine te je kuću naslijedila baka. Nedugo nakon djedove smrti pokrenut je postupak podjele kuće; moj otac je dobio gornji stan u kojem i živimo preko 20 godina, a teta će nakon bakine smrti naslijediti donji stan. Kako bi se izbjegle svađe i zavrzlame, baka je podjelu odlučila napraviti dok je još živa tako da svatko zna što dobiva. Stoga je angažiran i geodet kako bi se ispravno podijelila i povelika okućnica te su sređeni papiri. No, do pravog prijepisa gornjeg stana na mog oca nije još uvijek došlo zato što je već u ono vrijeme on kao privatnik (obrt je ugašen u svibnju 2012. godine) dugovao porez te nije htio nekretninu na svoje ime kako porezna ne bi na taj način naplatila dug. Taj je dug u međuvremenu narastao (kamate su ogromne); u više navrata smo se obraćali poreznoj upravi tražeći plaćanje u ratama, otpis kamata, bilo šta, no odgovor nikad nismo dobili. Nas sad zanimaju dvije stvari:

1. iako su svi papiri gotovi te samo nedostaje prijepis, je li moguće, uz bakin pristanak, napraviti papire "iznova", da se tako izrazim, kao da se baka predomislila pa umjesto sinu, kuću ostavlja snahi. Bi li tako moja majka izbjegla situaciju da postane porezni jamac? Jer kad bi to bilo moguće (pretpostavljam da bi ponovno trebalo ispočetka plaćati sve papire, ali bolje to nego ostati bez krova nad glavom) tada bi moja majka podignula hipoteku na taj stan i otplatila očev porezni dug. Budući da ništa drugo ne posjedujemo, to nam je jedino rješenje. Ako baka umre, a papiri nisu sređeni, ostat ćemo bez svega.

2. u kojem slučaju, po kojoj osnovi, možemo tražiti otpis kamata?

 

Bila bih zahvalna za svaku informaciju, imamo namjeru naposlijetku uzeti i pravnika, ali čisto da znamo za početak što nam je činiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija