Jump to content

Dioba suvlasnickih nekretnina


krcanka

Preporučene objave

Dali mi netko moze odgovoriti, dali je dozvoljena katastarska dioba suvlasnickih nekretnina, prema postojecem posjedovanom stanju u katastarskom operatu?

To me interesira jer vodim spor sa bratom a njegov odvjetnik tvrdi da se dioba nekretnina moze izvrsiti samo prema postojecem zemljisnoknjiznom stanju a ne prema katastarskom operatu.

Ako je to tako onda se danas nebi moglo 90% nasljedstva rijesiti, jer kako znamo zemljisnoknjizno stanje po opcinama je katastrofalno, i tek se ovih godina pocelo rijesavati na racun drzave.

 

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Hvala Matrix76 na pitanju.

Knjizni vlasnici su mjestani sela (susjedi, rodjaci itd.) a medju njima se nalaze i moji pok. roditelji. U gruntovnici pise da oni svi imaju odredjene djelove pojedinih cestica, medjutim u stvarnosti veci dio cestica pripada za cijelo mojim pok. roditeljima. Na koji nacin ce sada sud to podijeliti? Termin imamo pocetkom lipnja na Opcinskom sudu, posto moj brat koristi sve, jer zivi u blizini, zalio se Zupanijskom sudu na odluci Opcinskog suda (razlog zalbe neuskladjeni katastar i gruntovnica) i upravo ovih dana mu je zalba odbijena.

Kao drugo postoje zemljista koje u gruntovnici glase na rodjake koji su umrli prije 50 god., a u stvarnosti je zemljiste od mojih pok. roditelja kako i pise u katastru.

Za mene katastar nazalost prikazuje pravo vlasnistvo pok. roditelja, svaku cest. sam provjerio osobno na terenu, medjutim u gruntovnici je katastrofa.

Kakav prijedlog da dam sudu na koji nacin da se podijelimo, jer ako bude to radio vjestak necemo se dogovoriti, posto smatram da zemlju treba podijeliti ne samo po povrsini na jednake dijelove vec i po vrijednosti i polozaju a toga ima dosta (oko 35.000m²) i sve na moru. Mom bratu nije do podjele jer dosta toga koristi i vec 14 god. odugovlaci ne pristaje na nikakav dogovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, dali mi mozete objasniti kako se to radi odnosno sta je sve potrebno za pokretanje postupka? Mora li to ici preko odvjetnika i koliko je prosjecno dug postupak? Dali sud moze izvrsiti diobu po posjedovnom listu a onda da svatko sredjuje gruntovnicu za svoj nasljedni dio? Ima li uopce smisla da sud sada donose odluku da izadje sudski vjestak na teren i na koj nacin bi on to dijelio kad nisu cisti papiri?

Zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija