Jump to content

Zemlja uknjižena na RH iako privatno vlasništvo


paparazzo

Preporučene objave

U pitanju je 1.5 ral zemlje koju je moj otac kupio još 1970 i neke godine i za što ima dokaz (kupoprodajni ugovor) i za što je uredno plaćao porez sve do rata. U katastru je otac uredno uknjižen kao vlasnik zemlje.

 

Međutim, prilikom usklađivanja podataka između katastra i gruntovnice službenici su došli do zaključka da podaci nisu usklađeni i da je u gruntovnici vlasnik zemlje zadruga (nije čak ni osoba od koje je otac kupio zemlju).

 

Ocu je poslano pismo sa obaviještenjem da je obavezan da kontaktira katastar i gruntovnicu kako bi se podaci uskladili, ali s obzirom na činjenicu da otac više ne živi u RH, on to pismo nije dobio i kao vlasnik zemlje uknjižena je Republika Hrvatska.

 

Iskreno bih molio posjetitelje ovog sajta za pomoć i savjet što mi možemo uraditi kako bismo se ponovo uknjižili kao vlasnici te zemlje. Molio bih što detaljnije i stručnije sajvete i preporuku koga trebamo kontaktirati kako bismo regulairali ovaj problem.

 

Hvala puno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

-kako mislite da se "ponovo"uknjizimo?Vi,odnosno vas otac nije nikad ni bio vlasnik konkretne nekretnine,jer se pravo vlasnista na nekretninama stjece pravnim poslom na nacin da se to upise u zemljisnim knjigama.

-postavlja se pitanje da li je prodavac uopce bio upisani vlasnik nekretnine!

-ako jest,na temelju cega je onda upisana zadruga kao vlasnik?Moje je misljenje da je zadruga oduvijek bila vlasnik nekretnine,a da je prodavac bio samo posjednik,pretpostavka upisa u katastar na osnovu odredjenog akta koji je sklapao sa zadrugom.

-prije nego bilo sta preduzmete,morate provjeriti povijest na datoj nekretnini,jer se stjece dojam da je vas otac sklapao kupoprodaju sa nevlasnikom nekretnine,odnosno posjednikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix76, Otac je bio vlasnik, bar u katastarskim knjigama. Zemlju je kupio od privatne osobe i za što ima dokaz (kupoprodajni ugovor). Znači u katastarskim knjigama otac je naveden kao vlasnik zemlje. Sa druge strane, u gruntovnici vlasnik nije bila ni osoba od koje je zemlja kupljena tj. u gruntovnici je vlasnik zemlje bila Zadruga što donekle potvrđuje ovo što ste napisali.

 

Molio bih samo za informaciju gdje trebam tražiiti tu povijest te nekretnine i kako se stručno naziva taj dokument?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,povijesni izvadak je vezan za pravne osobe koji se moze dobiti u sudskom registru.Medjutim u vasem slucaju,vi mijesate katastar i gruntovnicu.Katastrom,odnosno posjedovnim listom se dokazuje zakoniti posjed ali ne i pravo vlasnistva za koje je mjerodavan zemljisno knjizni izvadak.

Članak 31.ZZK

(1) U zemljišnu knjigu upisuju se samo pravo vlasništva i ostala stvarna prava na nekretninama, zatim pravo nazadkupa, prvokupa, najma, zakupa, kao i koncesije te ostala prava na nekretninama za koja je to posebnim zakonom dopušteno.

Članak 30.ZZK

(1) Knjižni su upisi uknjižba, predbilježba i zabilježba.

(2) Uknjižba je upis kojim se knjižna prava stječu, prenose, ograničuju ili prestaju bez posebnoga naknadnog opravdanja.

Članak 5. ZZK

(1) Zemljišne knjige vode općinski sudovi

Sklopljeni ugovor o kupnji zemljišta na temelju posjedovnog lista je moguće provesti kroz zemljišnu knjigu samo ukoliko se podaci iz ugovora u potpunosti slažu sa podacima koji se o nekretnini i vlasniku ( prodavatelju) vode u zemljišnoj knjizi. No vrlo je čest slučaj da se npr. nekretnina kupuje prema stanju katastra zemljišta (posjedovnom listu)sto je u vasem konkretnom slucaju ili prema nekim ranije sastavljenim javnim ili privatnim ispravama (kupoprodajnim ugovorima, rješenjima o nasljeđivanju i slično) a nakon toga se kupoprodajni ugovor ne može provesti u zemljišnoj knjizi.U vasem slucaju su posjednik i vlasnik čestice različite osobe,a s obzirom da je postupak pred zemljišnoknjižnim sudom strogo formalan , sud je dužan paziti ( između ostalog) da su podaci o nekretnini i vlasniku koje ste upisali u ugovor identični onima koji se nalaze u zemljišnoj knjizi,pa ce najvjerovatnije - ukoliko se ti podaci razlikuju,a kod vas se ocito razlikuju, da zahtjev za upis vlasništva na temelju takvog ugovora bude odbijen. Za sigurnu kupoprodaju nužno je da se svaki pravni posao sklopi samo prema podacima koji se o nekretnini i vlasniku vode u zemljišnoj knjizi.,a ne po izvodima iz katastra..

Nadalje,trebate znati da je upis prava vlasnistva moguce provesti samo uz suglasnost upisanog vlasnika,sto je u vasem slucaju RH,ili da takvu suglasnost zamijeni sudska presuda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molio bih samo za informaciju gdje trebam tražiiti tu povijest te nekretnine i kako se stručno naziva taj dokument?

 

U gruntovnici tražite povijesni zemljišnoknjižni izvadak a u katastru tražite povijesno posjedovno stanje. Nakon toga ćete moći utvrditi kada je i zašto je došlo do razmimoilaženja podataka u katastru i gruntovnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija