Jump to content

problem suvlasništva u neetežiranoj obiteljskoj kući


ribar_ri

Preporučene objave

Otac je vlasnik 3/4 nekretnine, a teta 1/4. Nekretnina je neetažirana kuća sa okućnicom. Kuća se sastoji od 3 etaže. U prizemlju su konobe, na drugoj i trećoj etaži su dva identična stana. Otac i majka žive u stanu na drugoj etaži, bratić živi u tetkinom stanu na trećoj etaži. Do sada otac nije tražio da bratić plaća najam, a sada to želi. Može li zatražiti od njega da plaća najam i na koji način? Nitko na forumu ne spominje termin "pomoćnika u posjedovanju"! Je li moguće da tetka bratića proglasi "pomoćnikom u posjedovanju" pa da otac zbog toga ne može zatražiti najam za očevu polovicu stana koji bratić koristi. Naišao sam na podatak da se najam ne može tražiti unatrag nego tek od trenutka kad je korisnik stana informiran o tome da plaća najam.

Problem je otac pokušao rješiti kupnjom 1/4 tetkinog dijela, ali tetka nakon postignutog usmenog dogovora o cijeni kad joj se donese kupoprodajni ugovor, odbija potpisati i podiže cijenu...

HVALA! :D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Postovani,da li vi pod "braticem"mislite na tetkinog sina??

Vasa tetka je suvlasnica 1/4 idealnog dijela nekretnine,ujedno i zakonita suposjednica,odnosno u konkretnom slucaju neposredna posjednica,jer svoju faktičnu vlast u posjedu izvršava posredovanjem pomoćnika u posjedovanju.Posjednikom se smatra i osoba koja svoju faktičnu vlast ima u pogledu dijela neke stvari, premda taj dio ne bi mogao biti samostalnim objektom stvarnih prava, poput sobe ili druge prostorije u stanu i slično..,da vas nebuni to sto je tetka suvlasnik manjeg dijela(1/4),cak sta vise,ona svoj dio moze dati u najam,ili da sklopi kupoprodaju sa trecim licem,sto sumnjam da bi neko treci kupio,ali moze.Nadalje,moze nadleznom sudu dati prijedlog za razvrgnuce suvlasnicke zajednice(geometrijska dioba,javna drazba,isplata)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naravno da je bratić tetkin sin!?

trudio sam se objasniti situaciju i postavio pitanja u smislu što bi otac mogao napraviti da se situacija riješi ili da se ubrza rješavanje. Npr može li otac zatražiti da bratić plaća najam i da ga plati za unatrag od dana kad ga je počeo koristiti. Da li mogu vaš odgovor shvatiti na način da otac može:

- u svoju polovicu tetkinog stana useliti pomoćnika u posredovanju

- iznajmiti taj dio nekretnine trećem licu

- postoji li još neka mogućnost što napraviti?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tetka nije bez pravnog osnova u posjedu jedne etaze,i ako je ta etaza veca od njenog idealnog dijela 1/4,ona je ipak u posjedu,a pravo posjeda je zasticeno,te bi svaki ulazak u njen posjed bio okarakterisan kao smetanje posjeda,jer sud po pitanju toga nece ulazit u pitanje omjera prava suvlasnistva odnosno posjeda,samo zadnje mirno stanje posjeda.

Ako smatrate da koristi veci dio od 1/4,ponudite ugovor o najmu za razliku dijela koji koristi,a ako odbije,morace te ici tuzbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija