Jump to content

Pomoc! Ugovor o dozivotnom uzdrzavanju+darovni ugovor i treca osoba


misunderstood

Preporučene objave

Postovani,

 

ako mi netko od vas moze dati bilo kakav odgovor i savjet bila bi mu jako zahvalna. Otac je prije par mjeseci sklopio samnom ugovor o dozivotnom uzdrzavanju i darovni ugovor da sve od njegove navedene imovine u ugovoru nakon njegove smrti ostaje meni. Nitko se drugi od brace i sestara tu ne spominje.

Mene sada zanima, je li moguce nakon njegove smrti danas sutra to pobiti, s obzirom da je nas 3 brace i sestara, a da se oni tu u ugovoru zbog pojedinih razloga ne spominju? Danas mi je jedna osoba bacila bubicu da se po Zakonu ostala djeca u ugovoru trebaju spomenuti? Pa taman ne dobijali nista? I da se to moze pobiti jer su i oni kao i ja njegova djeca i da imamo ista prava..

 

Unaprijed Vam hvala na bilo kakavih odgovorima, vjerujem da ce te mi biti od pomoci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam pogresno napisala, ispricavam se. U pitanju je ipak samo ugovor o dozivotnom izdrzavanju na temelju kojeg se ostavlja navedena imovina, i ortacki ugovor ali on sada u ovoj temi nema nikakve veze. Samo me zanima moze li ikakva treca osoba, clan obitelji utjecati na to ostavljeno nasljedstvo s obzirom da nije nitko drugi spominjan? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovina obuhvacena ugovorom o doz.izdrzavanju se izuzima iz ostavinske mase,samim tim iskljucuje se pravo nasljednika nad takvom imovinom.

Ono sto je bitno da je ugovor sastavljen u propisanoj formi,ovjerovljen,i da vi isunjavate svoje ugovorene obveze.Po sklapanju ugovora,izvrsite predbiljezbu u zemljisnim knjigama,cime ce ista imovina biti zasticena od eventualnog otudjenja nosioca prava vlasnistva,i prenosa na trece lice.

Treca lica mogu traziti pobijanje ugovora,ali su sanse za tako nesto, male ili nikakve,ako ste uradili kako je to gore navedeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani,

 

Molio bih vas za savjet u vezi ugovora o doživotnom održavanju. Naime, moj otac je sa djedom potpisao ugovor o doživotnom održavanju, jer se moji roditelji brinu o njemu, dok se očeva sestra (djedova kćer) pojavi svaka dva mjeseca i to na način da se bolje niti ne pojavljuje. Problem je u tome što je njezin muž već počeo naokolo pričati kako će kad djed umre početi raditi probleme. Zanima me da li on može osporiti taj ugovor, btw. njegov rođak je jedan od najboljih odvjetnika u Istri. Prije dosta godina su već zajednički izveli jedan manevar kad su na prijevaru djeda natjerali da potpiše hipoteku (najgoru moguću), prezentirajući mu pritom nešto sasvim drugo.

 

Bio bih vam jako zahvalan na odgovorima, da li postoji nekakvo dodatno osiguranje (svjedoci nisu problem jer su svi u okolini upoznati s situacijom) jer se ne bi voljeli povlačiti po sudovima za stvar koja je sa naše perspektive najnormalnije i jedino ispravno rješenje, no nažalost kod nas je sve moguće, a s obzirom na njihov moral spremni smo na najgore.

 

Srdačan pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,ono sto je najbitnije da izvrsavate svoje ugovorene obveze.

Sukladno Čl. 581.ZOO, ovlašteni ste zatražiti zabilježbu toga ugovora u zemljišnu knjigu,kao vid osiguranja od prenosa prava vlasnistva na trecu osobu.

Nadalje je vrlo bitna forma ugovora,propisana u Čl. 580,koji odredjuje da Ugovor o doživotnom uzdržavanju mora biti sastavljen u pisanom obliku te ovjeren od suca nadležnog sudaili potvrđen (solemniziran) po javnom bilježniku ili sastavljen uobliku javnobilježničkog akta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija