Jump to content

dosjelost na privatni stan


fiuman99

Preporučene objave

Zvim u stanu 23 godine koji je 1991. godine u postupku denacionalizacije vracen nasljednicima vlasnika stana. Inace, nasljednici zive u Italiji,niti se javljaju,navodno nisu ni zivi a nemaju nasljednika. Stan je inace bio prazan od 1973 godine i u njemu su od 1976 zivjeli suprugini pok.roditelji.

Na koji nacin bi se ja mogao upisati kao vlasnik stana,s obzirom da redovito placam sve rezije ukljucujuci i pricuvu te se brinem o odrzavanju stana. Ako DA, na koji nacin to sve izvesti i koju dokumentaciju bi trebao pribaviti? Struju i pricuvu placam na ime pok.tasta koji nije ziv vec 8 godina, a ostale rezije glase na vlasnika stana koji se ne pojavljuje niti brine o njemu.

Moze li se Opcina upisati kao vlasnik stana,s obzirom da se vlasnici nikako ne pojavljuju?

Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,pogresno tumacite institut dosjelosti kao jedan od vidova originiranog nacina stjecanja prava vlasnistva.

Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima , dosjelošću se stječe vlasništvo stvari samostalnim posjedom te stvari ako taj ima zakonom određenu kakvoću i neprekidno traje zakonom određeno vrijeme, a posjednik je sposoban da bude vlasnikom te stvari.

Zakon razlikuje situacije:

*. ako je samostalni posjed zakonit, istinit i pošten , stječe se dosjelošću pravo vlasništva na nekretninama

protekom deset godina neprekidnoga samostalnog posjedovanja,dok u slucaju samo postenog posjeda je taj rok dvadeset godina.

Posjed je zakonit ako posjednik ima valjani pravni temelj toga posjedovanja (pravo na posjed).

Posjed je pošten ako posjednik kad ga je stekao nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da mu ne pripada pravo na posjed, ali poštenje prestaje čim posjednik sazna da mu pravo na taj posjed ne pripada..

Vlasnik nekretnine je onaj ko je upisan u zemljisnim knjigama,a pravo vlasništva je stvarno pravo na određenoj stvari koje ovlašćuje svoga nositelja da s tom stvari i koristima od nje čini što ga je volja te da svakoga drugoga od toga isključi, ako to nije protivno tuđim pravima ni zakonskim ograničenjima.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija