Jump to content

Kazna zbog baseball palice


meki_zg

Preporučene objave

Prvo bih želio naglasiti da mi nije cilj izmišljati ikakvu priču nego saslušati PRAVE savjete i iskustva.

 

Danas sam dobio presudu prekršajnog suda kojom mi je izrečena kazna od 3500 kuna radi oduzete baseball palice koju sam imao u prtljažniku automobila sa još gomilom drugih stvari, prvenstveno odjeće i torbi sa robom jer sam selio prijatelja.

 

Policajci se me zaustavili i legitimirali početkom 2012 godine a bez ikakvog povoda te iako nikada nisam bio kažnjavan niti me imaju u evidenciji zatražili su da pregledaju vozilo. Prvo me zanima da li oni to mogu i kojom zakonskom odredbom im je to omogučeno? Napominjem kako je to bila klasična prometna policija a ne krim policija i kako nisu imali nikakav nalog za pretres vozila. Prilikom pretresa sam im objasnio da palica zajedno sa svom pripadajućom robom ne pripada meni i da u autu niakd nisam imao nikakva sredstva za ozljeđivanje druge osobe. Također sam im napomenuo kako je palica smještena u prtljažniku te da je i to dokaz kako mi nije bila nigdje "na dohvat ruke" a ako služi za takve stvari onda se ne bi nalazila u prtljažniku.

 

Ne obazirući se na moje riječi privode me u PP te tamo temeljem zakona o oružju sastavljaju i šalju na prekršajni sud prekršajni prijedlog. SAda je nakon gotovo godinu dana došlo riješenje da me kažnjavaju sa 3500 kn!!!!

 

Kakava su Vaša iskustva i što mi je najpametnije za činiti? Smatram da klasična baseball palica ne spada u "ORUŽJE" pogotovo ako se uzeme u obzir da je u prtljažniku. Molim samo normalne savjete. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam i bejzbol palicu, i veliku sjekiru u svom vozilu i nikada nisam imao problema.

Ne mogu vam policajci oduzeti bejzbol palicu iz vašeg vozila bez opravdanog razloga.

 

Niste sve napisali - okolnosti, možda je negdje u blizini došlo do narušavanja JRM, nanošenja TTO, tučnjave, pičvajza.....možda je vaša palica predmet KD-a, a možda i nije.

 

Negdje se nešto dogodilo, a policija radi svoj posao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

koliko je meni poznato nikakvo se djelo nije desilo u blizini. Jednostavno su me zaustavili u blizini okretišta busa u jednom mjestu pored Zagreba i tražili osobnu valjda radi legitimacije. Nakon toga su navukli rukavice i prekopali mi auto iako mi nije jasno smiju li to uopće a bez naloga! Ajde da sam neki okorjeli krimos ili da sam bio kažnjavan pa sam sumnjiv ali stvarno je ovako kako sam napisao!

Da sam ja uznemiravao koga ili narušavao JRM valjda bi to znao odnosno bio upoznat sa tim. Provjeravao sam u policiji tamo nema u to vrijeme nikakve prijave da se ko kreće ili radi bilo kakve probleme prema tome stvarno mi nije jasno ovo postupanje! Znam da se tu na forumu ljudi načitaju svag ali tražim pomoć pa nemam razloga lagati ni izmišljati! Pogotovo ako se uzme u obzir da ne radim i fakat nemam pojma odakle da izmislim 3500 kn!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uopce je nebitna cinjenica da li se radilo o patroli policije koja obavlja poslove na kontroli i regulaciji prometa ili krim.policiji.

Postoji razlika izmedju pregleda i pretrage vozila,

pregled se moze obaviti bez naloga,dok za pretragu treba sudski nalog.

Pod pregled se moze uzeti u obzir odokativno gledanje sto ima u

autu i sl.

Policijski sluzbenici su sigurno zatrazili da im otvoris ti gepek,a nisu ga sami

otvorili,za sto ima u svako doba razlog(kontrola da li posjedujete pratecu opremu)Naravno,vi to mozete odbiti,ali samim tim odajete sumnju da nesto nije u redu,pa vas glede toga cak mogu zadrzati do izdavanja naloga za pretragu,ali onda slijedi pretraga u pravom smislu,bas sve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro ok...to smo apsorbirali ali u zakonu o oružju nigdje ne piše da je klasična baseball palica oružje. Po tome bi i palica za golf bila oružja? Prema tome mislim da je jedno imati rasklopivu palicu s kojom ne možeš igrati baseball a drugo imati onu koja hoćemo nećemo ipak spada u sportsku opremu. Sada se tu postavlja pitanje treniram li ja baseball! Ne treniram ali ako je nešto sportski rekvitzit kako te onda za nešto što možeš kupšiti na svakom čošku mogu udariti po đepu sa kaznom od 5- 50 000 kuna.

Tko je tu kriv? Ja ili zakon? Ako je propisana tako visoka kazna onda je to već ozbiljna stvar i takav se predmet ne bi mogao kupiti recimo u Hervisu(a može se i ne samo u Hervisu nego i u hrpi drugih trgovina bez ikakve obvete da daš osobnu ili builo što).

Također po tome ispada da policija odokativno može reći što je za njih oružje? znaći ja recimo postavljam zvučnik u autu i ostane mi alat u vratima oni nađu odvijač mogu rećid a ej to hladno oružje i odrezati mi opet kaznu?? Di je tu pravda?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo tražite normalne savjete, a onda vi valjate gluposti.

 

Policija je shvatila da imate predmet pogodan za nanošenje ozljeda kada se nosi na javnom mjestu, a način ili okolnosti njihovog nošenja ukazuju da se nosi kako bi bili uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda.

 

Sada se branite da nije tako, da prtljažnik nije javno mjesto i da nije bilo nikakvih okolnosti koji bi ukazali da bi vi s tom palicom nekoga izudarali.

 

Iskustva sa sudom su različita, bilo je presuda u kojima je sudac odbacio prijavu radi pojma javnog mjesta, a bilo je i drastičnih kazni.

 

Iskustva sa policijom su takva da se zna da prometna policija ne pregledava baš svakoga na taj način, to me upućuje na zaključak da ste nam nešto svjesno zatajili, nešto ključno, a jedna od tisuće opcija bi mogla biti da ste se nalazili u vozilu s 3-4 huligana na putu na nogometnu utakmicu vrlo visokog rizika, opremljeni šalovima za zamotavanje oko glave i prigodnim rekvizitom u prtljažniku.

 

Zaključak je da se to ne događa svakome, dogodilo se vama jer ste svojim skrivljenim ponašanjem isprovocirali policiju da se potrudi.

 

Bravo policijo.

 

Da spriječim ponovno vaše ograničavanje samo normalnim odgovorima, a nakon toga bar budete vi taj koji se nenormalno ponaša, te imajući u vidu da ste pored ovog dobili 2 kvalitetna odgovora moderatora i renomiranog forumaša, temu zatvaram.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija