Jump to content

Raskid kupoprodajnog ugovora - povrat cijene?


IVY

Preporučene objave

Dali mi netko može pomoći? Naime, pišem natječaj za prodaju nekretnine u vlasništvu jedinice lokalne samouprave. Budući se nekretnina prodaje u svrhu izgradnje elektroenergetskog postrojenja, stavili smo rok od 5 godina da se isto izgradi. Ukoliko kupac to ne učini, stavili smo raskidni uvjet, tj. prodavatelj ima pravo raskida i poništenja kupoprodajnog ugovora. Dali u tom slučaju imamo pravo ne vratiti kuporpodajni iznos, ako se kupac s time složio u uvjetima natječaja i u ugovoru?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U natječaju piše da se ugovor raskida ako se na "njivi" koju prodajemo, u roku od 5 godina ne izgradi elektroenergetsko postrojenje. Isti uvjet stavljamo u kupoprodajni ugovor i knjižimo ga kao teret u vlasnički list kupca. Ako kupac ne izgradi to postrojenje mi ugovor raskidamo. Dali u tom slučaju moramo vratiti kupoprodajnu cijenu? ( osobito iz razloga što je kupac pristao na to da cijena ne vraća ako se ugovor raskine!) Ili kupac svejedno može ustat tužbom protiv nas zbog npr. bezrazložnog bogaćenja tj. bogaćenja bez osnove?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pravno elgantnije bi bilo tražiti bankarsku garanciju za izvršenje posla, no u konkretnom slučaju treba ugovoriti da kupoprodajna cijena čini ugovornu naknadu štete jedinici lokane samouprave za ne stavljanje postrojenja u pogon, jer istim se gube kasniji prihodi od poreza i drugih davanja. No mislim da se radi o šivanju odjela po mjeri pa bi bilo pametno angažirati odvjetnički ured da vas prati u tom i sastavi ugovor, a ne koristiti šprance iz kojih će se poslije biti teško izpetljati ako pođe po zlu. Zašto niste razmišljali da na predmetnom zemljištu ustanovite pravo građenja u korist investitora na određeni period. Banke daju kredit i na pravo građenja a vas sutra nitko neće prozivati da ste prodali tuđe i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija