Jump to content

Parkirna kazna


jruk

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Danas sam dobila parkirnu kaznu, prvi puta u životu. Parkirala sam se u crvenoj zoni, misleci da je zuta (jer je sve okolo zuta). Naime, parking se naplacuje u zutoj zoni do 20:00h, a u crvenoj do 21h. Ja sam se parkirala u 20:10, misleci da je zuta zona te nisam platila parking. Takodjer sam negdje cula da od trenutka "Vozilo ugledano u : sati" do trenutka izdavanja kazne mora proci minimalno 15 minuta, sto u mom slucaju nije. Zanima me da li postoji ikakva mogucnost zalbe? Studentica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To nije parkirna kazna (tj. kazna za parkiranje na mjestu na kojem to nije dopušteno tj. kazna za prometni prekršaj) nego zahtjev za plaćanje usluge koncesionaru parkirališta.

 

Niste napisali gdje se to dogodilo. Ako je u Zagrebu onda vas vjerojatno traže plaćanje dnevne karte.

 

Ako je negdje drugdje pa vas možda doista traže plaćanje ugovorne kazne, onda ne morate platiti jer naplata ugovorne kazne nije dopuštena, ali ćete vjerojatno morati pričekati ovršni prijedlog i sudski postupak da se toga oslobodite (i gnjaviti se s tim)..

 

Na Legalisu je puno pisano o ugovornoj kazni za parkiranje pa potražite.

 

Ako ste pak doista dobili prekršajnu kaznu od policije ili prometnog redara, onda to nije zbog prekoračenja vremena nego zato što ste parkirali na mjestu gdje to nije dopušteno.

 

Drugi puta prije nego što postavite pitanje barem pročitajte što piše na papiru kojega ste dobili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dopušteno vrijeme je 5 minuta.

 

http://www1.zagreb.hr/slglasnik.nsf/VPD/C312689CF676FD51C12578CD004B15C1?OpenDocument&19

 

Možete se obratiti Zagrebparkingu s nadom da će vam uzeti u obzir ispriku ili čekati ovrhu, podnijeti prigovor, suditi se s velikim izgledom da izgubite. Ili platiti, naravno.

 

(Iako sam duboko uvjeren da su dnevne karte nezakonite i neustavne jer se "prodaje" nešto što u slobodnoj prodaji ne postoji i jer je "dnevno parkiranje" u kontradikciji s izričitim vremenskim ograničenjem parkiranja u pojedinim zonama pa se dakle zapravo radi o kazni, to je samo moje osobno mišljenje koje vam nikako ne može pomoći.

 

Službeno mišljenje Ministarstva gospodarstva je:

 

Naime, činjenica da se potrošač koristi uslugom parkiranja i nakon isteka plaćenog vremena (primjerice jednosatne karte), implicira da je potrošač dao ponudu za sklapanje ugovora, odnosno da je naručio uslugu parkiranja, slijedom čega mu je pružatelj usluge parkiranja isporučio dnevnu kartu. Obzirom na navedeno, isporučena dnevna karta ne smatra se darom, a potrošač ju je dužan platiti, u za to navedenom roku.

 

http://potrosac.mingorp.hr/hr/potrosac/clanak.php?id=12516

 

Iz toga jasno proizlazi da se ne može pretpostaviti da potrošač želi dnevnu kartu prije nego što je isteklo maksimalno dopušteno vrijeme, pa se prema tome ni u kojem slučaju ne može pretpostaviti da potrošač žali takvu kartu već nakon 5 minuta.

 

Ako parkirate 5 minuta i ne platite kartu, onda je očigledna pretpostavka da želite parkirati najmanje dopušteno vrijeme dok se ne dokaže drugačije, tj. dok to vrijeme ne istekne.

 

Ali i to možete okačiti mačku o rep (zapravo niti to - to bi bilo zlostavljanje životinje)).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija