Jump to content

Molim pomoć! Zašto se ne možemo upisati u zemljišne knjige?!


Stefica77

Preporučene objave

Poštovani,

kupili smo krajem 2011 godine stan, ali u kupoprodajnom ugovoru nije navedeno koji dio smo kupili jer su nam vlasnici zgrade rekli da još nisu riješili pitanje katastra te da kada to riješe da će se napravtii aneks ugovora. Ali oni to do sada još uvijek nisu učinili. Počeli smo istraživati po internetu na stranicama katastra i zemljišnih knjiga i uvidjeli smo da su neki stanari već upisani u katastar i zemljišne knjige zajedno sa tvrtkom koja je vlasnik zgrade i od koje smo mi kupili stan. Nakon tog saznanja smo naravno otišli do tvrtke tražeći da nam naprave aneks ugovora tako da se i mi možemo upisati u zk i katastar ali su nam vlasnici rekli da to nije moguće jer da im banka to ne dozvoljava, naime u zemljišnjim knjigama stoji da tvrtka ima kredit od preko 2 000 000 eura i da tek kad oni otplate taj kredit da ćemo se mi moću upisati u zk. Mene stoga zanima kako je moguće da se mi koji smo u potpunosti platili stan, bez kredita, ne možemo upisati kao vlasnici, dok drugi stanari koji su podigli kredit i to ne u banci kod koje su vlasnici zgrade podigli kredit (ti podaci su vidljivi u zemljišnim knjigama), mogu imati pravo vlasništva?!

Da li nam je vjerovati vlasnicima zgrade i čekati da oni riješe stvari s bankom, premda to se može riješavati i desetljećima, ili da idemo do odvjetnika?!

Također, postoji i neslužbena informacija da ako se pokreće tužba protiv tvrke koja nam je prodala stan da tvrtka ide u stečaj i da banka automatski sjeda na sve stanove i da svi stanare 'lete' van iz zgrade jer da je banka stvarni vlasnik zgrade?!

 

Još jedan problem na koji smo naišli tražeći po zemljišnim knjigama našu zgradu i stan jest taj da su na našem stanu upisane dvije tvrtke (kojima su ustvari vlasnici supružnici) a mi imamo kupoprodajni ugovor samo sa jednom tom tvrtkom?! Da li trebamo tražiti ankes ugovora i sa drugom tvrtkom upisanom na naš stan?!

 

Što nam je pametno učiniti, čekati vlasnike da riješe problem s bankom (njihov izgovor je da će se prebaciti u drugu banku i napraviti neki 'most' te da će nam ta banka omogućiti upis) ili potražiti pomoć odvjetnika?!

 

Zahvaljujem na svakom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

1.

Vi trebate ići u katastar i zatražiti uvid u elaborat geodetske izmjere,i elaborat o etažiranju zgrade .

2. Ako su drugi stanari upisani to znači da postoji elaborat o etažiranju.

3.Vi se na temelju ugovora o kupoprodaji ovjerenog kod javnog bilježnika i elaborata o etažitanju uknjižujete u katastar i gruntovnicu .

 

4.U katastru na adresi gdje je objekat građen vidite tko je u posjedu tih nekretnina

Ukucajte u tražilici broj čestice i vidjeti ćete tko je posjednik,a u glavnoj knjizi tko je vlasnik.

 

To bi bili prvi koraci ka rješavanju pitanja uknjižbe.

Za uknjižbu je potreban elaborat o etažiranju ,a taj sigurno postoji.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

mi smo prije mjesec dana otišli do zemljišnih knjiga sa kupoprodajnim ugovorom i onda nam je službenica na sudu pogledala ugovor i rekla da u ugovoru nedostaje podatak o točnom stanu, etaži itd. koji smo mi kupili i da za to trebamo tražiti vlasnike da nam naprave aneks kuporodajnog ugovora. Zatimo smo otišli do vlasnika da bi nam ovi rekli da nam oni to ne mogu dati, tj. da mogu, ali bez datuma i ovjere kod javnog bilježnika, jer da im banka to ne dozvoljava, tako da nam taj aneks ništa ne znači bez ovjere javnog bilježnika.

A u katastru stoji da je posjednik nekretnine tvrka od koje smo mi kupili stan i nekolicina stanara?!

I zbog toga nam nije jasno zašto i mi ne možemo biti upisani?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija