Jump to content

nepostojanje pričuve i upravitelja???


Issytop

Preporučene objave

Dobar dan.

Molim vas pomoć.

 

U jednom malom gradiću (na moru) moji su roditelji (davno) kupili stančić u stambenoj zgradi od šezdesetak stanova.

 

Problem je u tome da ta zgrada nema upravitelja i nitko ne plaća pričuvu. Dosad je to funkcioniralo, na sreću. Kad se nešto pokvarilo ili trebalo promijeniti, skupilo se novac, platilo popravak i ajmo dalje.

 

Je li moguće da pričuva negdje nije propisana? Što bi tu trebalo poduzeti (moji roditelji pokušavaju, ali ih svi blijedo gledaju - kao, ne treba se to, nitko to nema???)

 

Hvala, pozzz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Određivanje upravitelja i osnivanje pričuve su dužnosti svih suvlasnika.

Pričuva je propisana u Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Stavit ću Vam i link sa službene stranice da si možete pogledati:

http://zakon.hr/z/241/Zakon-o-vlasni%C5%A1tvu-i-drugim-stvarnim-pravima

Dakle, nije istina da pričuvu i upravitelja nitko nema kao kako Vas susjedi uvjeravaju.

 

Ovo što Vi navodite da zgrada ima oko 60 stanova, teško da će se ljudi složiti oko određenih izdataka potrebnih za popravak zgrade i stoga je potrebno postaviti upravitelja i uplaćivati pričuvu.

 

Svrha pričuve je da se zgrada redovno održava te se poboljša kvaliteta života u njoj tim novcem. Suvlasnici mogu sami odrediti visinu pričuve (na temelju odluke većine suvlasničkih dijelova), al naravno unutar zakonskih okvira ili to na zahtjev može odrediti i sud. Otvara se račun samo za tu svrhu i u njega suvlasnici mjesečno uplaćuju sredstva zajedničke pričuve.

 

Sve to Vam je regulirano u članku 85., 90. i 380. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam.

 

Sve to što ste mi naveli znam. I ja i moji roditelji živimo u ZG u kojem plaćamo pričuvu, potpuno nam je jasno čemu ona služi i da to tako po zakonu treba biti svugdje.

 

I meni i njima je izvan svake pameti da se to ignorira u ljupkom poznatom ljetovalištu. Činjenica je, doista, da se to tamo ne radi i da svi samo odmahuju rukom kad im oni spomenu da bi to trebalo odraditi :(

 

Zato i pitam.

 

Imate li savjet odakle krenuti?

 

Kako je moguće da se to nekako ne vidi, šta ja znam, bubnut ću - po službenoj dužnosti? Pa nije niz stambenih zgrada od po 60 stanova neka bajtica koju je netko zatajio pa šuti...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jedinica lokalne samouprave dužna je imenovati odgovarajuću firmu kao vršitelja dužnosti prinudnog upravitelja za one objekte u kojima suvlasnici nisu obavili svoju dužnost.

 

Neke samouprave su takvog upravitelja imenovale općenito za sve takve objekte na svom području, dok su druge imenovale upravitelja za konkretne pojedinačne objekte.

 

Takve odluke objavljuju se u službenom glasilu lokalne samouprave.

 

Dakle, za početak obratiti se lokalnom tijelu nadležnom za stanovanje u sastavu lokalne samouprave, ili potražiti u lokalnom službenom glasilu. Uzmite u obzir da je većina upravitelja imenovana još krajem 90-ih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija